Economic

Ogoarele şi pădurile statului, oferite foştilor proprietari ca restituiri în natură

Iulia Crețu
20 mar 2013 1904 vizualizări
şeful de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, a adus precizări legate de proiectul de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe 26 martie

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, susţine că statul roman va avea de plătit mai puţin foştilor proprietari dacă va identifica terenuri atractive, care ar trebui să starnească interesul deţinătorilor de puncte, cu care să participe la licitaţii publice pentru achiziţionarea de noi proprietăţi. Aceste clarificări au fost făcute după ce ANRP a anunţat proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor confiscate de comunişti. Pe acest proiect, Guvernul ar trebui să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe 26 martie. Băeşu a precizat, pentru Agerpres, că terenurile agricole şi cele forestiere care aparţin statului ar urma să fie puse la dispoziţia localităţilor pentru restituiri în natură către foştii proprietari. Şeful ANRP a precizat că suma totală a despăgubirilor cerute de foştii proprietari ajunge la opt miliarde de euro. De asemenea, Băeşu a făcut referire şi la intenţia Guvernului ca în cazul imobilelor naţionalizate, care acum funcţionează ca spitale, şcoli sau instituţii de cultură, să introducă obligativitatea către proprietari să păstreze destinaţia actuală timp de 20 de ani. „E vorba de un lucru care s-a întâmplat şi înainte. Pe legile vechi, termenul acesta a fost de cinci ani. S-a stabilit că statul la momentul acesta se confruntă cu nevoia identificării de spaţii pentru şcoli, pentru spitale, pentru că în temeiul legilor vechi trebuie să pună la dispoziţia foştilor proprietari astfel de imobile, cu astfel de destinaţie şi atunci s-a luat decizia prelungirii pentru un termen de 20 de ani. Statul în timp a plătit chirie foştilor proprietari, cărora le retrocedează dreptul de proprietate, dar menţine posesia pentru aceste imobile”, a declarat George Băeşu. Potrivit proiectului de lege, proprietarii de imobile naţionalizate, ale căror dosare au fost soluţionate, vor primi despăgubiri în cinci ani, în tranşe anuale egale de cel puţin 5.000 lei, începand cu 1 ianuarie 2014.  Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte cu care să participe la licitaţii pentru cumpărarea altor case sau, după 2017, pot răscumpăra punctele. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.