Economic

Haos: Băncile sunt blocate, iar confiscarea depozitelor e regandită!

Ziarul de Vrancea
18 mar 2013 1012 vizualizări
Parlamentul cipriot a amanat de ieri pentru astăzi votul asupra taxei pe depozitele bancare, impusă de zona euro în schimbul unui pachet de ajutor financiar, iar instituţiile de credit din Cipru ar putea rămane închise mai multe zile pentru a se evitata o retragere masivă de lichidităţi, potrivit AFP.

Ţările din zona euro au convenit, sambătă, un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro. Creditorii externi au avansat o taxă de 6,7% pentru conturile cu mai puţin de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel. În prezent au loc discuţii pentru modificarea treptelor de taxare, astfel încat să fie protejate în mai mare măsură persoanele cu depozite mici. "Modul în care Cipru îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot", a declarat luni Steffen Seibert, purtător de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel.Costurile de asigurare a datoriei Ciprului împotriva riscului de neplată au crescut de aproape şapte ori luni dimineaţa, după ce zona euro a decis sambătă ca un ajutor financiar pentru guvernul de la Nicosia să fie condiţionat de taxarea depozitelor din băncile locale. Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro de a impune o taxă specială de pană la 10% asupra depozitelor bancare din Cipru, măsură pe care o consideră "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă", transmite Bloomberg. "O astfel de decizie, dacă este adoptată, va fi incorectă, neprofesionistă şi periculoasă", a declarat liderul de la Kremlin într-o şedinţă de guvern, potrivit unui comunicat publicat luni de administraţie. Putin consideră că decizia va stabili un precedent periculos. Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni, potrivit AFP, că decizia pare a fi "o confiscare a fondurilor străinilor". Ministrul Finanţelor Anton Siluanov a afirmat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de bailout al Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare. Entităţi din Rusia - bănci, companii sau persoane private - deţin depozite în valoare totală de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) la băncile din Cipru, potrivit estimărilor agenţiei de rating Moody's.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.