Economic

MOZAIC STIRI ECONOMCE: Dacia a dezvăluit noul Logan break

Ziarul de Vrancea
5 mar 2013 1149 vizualizări
La Salonul de la Geneva producătorul local a lansat şi o serie limitată Duster

Dacia a lansat ieri la Salonul Auto de la Geneva noul Logan MCV şi seria limitată Duster Aventure. La un preţ comparabil cu cel al predecesorului său, noul Logan MCV are 5 locuri, un portbagaj cu un volum de 573 litri, noi motorizări pe benzină (TCe 90) şi diesel, putand fi comandată din al doilea trimestru al anului în curs. Astfel, noul Logan MCV este disponibil cu două motoare pe benzină: motorul 1.2 16v 75 şi noul motor turbo pe benzină cu trei cilindri TCe 90, cu un consum de 5 litri/ 100 km, potrivit constructorului. În unele ţări, motorul 1.2 este disponibil în versiunea benzină-GPL. Oferta de motorizări diesel este concentrată pe propulsorul 1.5 dCi, disponibil în două variante de putere - 66 kW (90 CP) şi 55 kW (75 CP) în cazul normei Euro5. Seria limitată Duster Aventure, echipată cu o rampă de proiectoare şi un sistem de navigaţie Garmin, va fi comercializată în 16 ţări din luna aprilie. Pentru toate modelele Dacia asigură o garanţie de 3 ani/100 000 km. Vanzările Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2011, la 359.822 autovehicule, din care puţin peste 6% au fost comercializate în Romania, unde compania se menţine totuşi lider, iar cele mai mari pieţe de desfaceri au rămas Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia. "Cu 360.000 de unităţi vandute în 2012, Dacia este o marcă de cucerire care îşi continuă ofensiva cu Noul Logan MCV. Este, în prezent, cea mai tanără gamă din Europa. În 2012 cota sa de piaţă a crescut în cele 40 de ţări în care se comercializează, astfel că s-au vandut cu 17.000 de unităţi mai mult decat în 2011. În 2013 marca îşi va continua dezvoltarea odată cu intrarea pe pieţe noi, precum Marea Britanie şi Irlanda", a declarat într-un comunicat Rafael Treguer, director dezvoltare marca Dacia. Anul trecut, constructorul deţinut de grupul francez Renault a lansat noile Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Constantin Stroe, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Automobile Dacia, a declarat în noiembrie 2012 că Dacia pregăteşte trei modele, printre care un break şi o camionetă. Reprezentanţii Dacia Renault l-au informat la acea vreme pe preşedintele Traian Băsescu că strategia grupului este să continue investiţiile pe termen lung în Romania.

O treime dintre romani vor să devină patroni

O treime dintre romanii care au participat la un studiu GfK se consideră capabili să-şi deschidă o afacere, motivaţi în principal de perspectiva obţinerii unor venituri suplimentare şi independenţa faţă de angajator, însă principalul obstacol invocat este lipsa capitalului pentru demarare. "Aproape 80% dintre tinerii romani sub 30 de ani au o atitudine pozitivă faţă de munca pe cont propriu, la fel ca şi în cazul celor cu diplomă universitară - 74%, cu studii medii - 63%, la persoane intervievate cu copii - 71%. Bărbaţii oferă o rată de acceptare mai ridicată a activităţilor independente (68%) în comparaţie cu femeile (63%)", relevă studiul "Antreprenoriatul în Romania în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa". Studiul a fost realizat de compania de cercetare GfK Nurnberg (Germania) şi Centrul pentru antreprenoriat al Universităţii Ludwig Maximilian din Munchen, în 16 state europene - Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Spania, Elveţia, Turcia şi Ucraina, la iniţiativa Amway Europa. Principalele motivaţii pentru romani de a porni o afacere sunt perspectiva unui al doilea venit - 55%, independenţa faţă de angajator - 30% şi autorealizarea / posibilitatea de a materializa propriile idei - 23%.  Pentru majoritatea europenilor intervievaţi, independenţa faţă de angajator ocupă primul loc - 45%, urmată de autorealizare - 38% şi perspectiva celui de-al doilea venit - 33%.  "Prin urmare, romanii apreciază peste medie perspectiva celui de-al doilea venit şi sunt mai atraşi de aspectele financiare ale desfăşurării activităţilor independente decat de libertatea de a fi propriul lor şef, percepută de majoritatea europenilor", arată studiul. Lipsa capitalului incipient, situaţia economică incertă, precum şi teama de eşec sunt principalele obstacole resimţite la nivel european cand vine vorba de întemeierea propriei afaceri. În Romania, "lipsa capitalului incipient" este resimţit într-o pondere de 67%, media europeană fiind de 57%.

Arin Stănescu: Băncile au băgat sub preş dosarele problemă

Băncile au băgat sub preş dosarele cu probleme şi au acordat multe prelungiri pentru credite, astfel că în prezent sunt companii mijlocii şi mari care nu mai pot rezista pe piaţă şi riscă să intre în incapacitate de plată, a declarat marţi Arin Stănescu, preşedintele practicienilor în insolvenţă. "Băncile au băgat sub preş dosarele, au făcut prelungiri de credit, tehnic, încă o lună, încă două, încă nouă şi am ajuns la 17% neperfomante. Unde suntem? Suntem în situaţia că societăţi mijlocii şi mari nu mai rezistă deoarece criza nu a vrut să ne asculte rugamintea şi nu s-a terminat. Poţi să rezişti, mai rezişti, încerci să mai rezişti, dar pană la urmă te ajunge criza. Avem două grupuri mari (Hidroelectrica şi Oltchim, n.r.) cu care am intrat în insolvenţă şi stăm şi ne uităm şi ne dăm perfect seama că trebuia să înceapă demult", a spus Stăescu, la conferinţa "De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare", organizată de Ziarul Financiar. În opinia sa, aceasta este şi cauza numărului mare de proceduri de faliment, în detrimentul celor de reorganizare. "93-94% sunt proceduri de faliment. În 2011, am avut din totalul procedurilor reale în număr de 26.000, 1.500 de dosare de reorganizare", a arătat Stănescu. Întrebat cate firme ar trebui să fie în insolvenţă, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Romania a spus că Banca Naţională ar trebui să răspundă. "Banca Naţională ştie cel mai bine situaţia reală a economiei. Tot ce nu s-a putut salva pentru că s-a prelungit criza va intra în insolvenţă. Nu a fost niciun servicu pentru aceste societăţi că s-a amanat intrarea în insolvenţă", a spus Stănescu. În prezent, pe rolul instanţelor există circa 35.000 de dosare de insolvenţă, iar perioada medie de închidere a acestor proceduri este de 9 luni, în peste 70% din cazuri.

Lege specială pentru recuperatori

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va promova o lege de reglementare a companiilor specializate în recuperarea creanţelor, inclusiv cele bancare, pentru a limita unele abuzuri asupra debitorilor, a declarat directorul direcţiei armonizare legislaţie din ANPC, Mihai Meiu. "Se spune că pană la urmă consumatorul nu este interesat cui dă banii înapoi. S-a constat că aceste cesiuni de creanţe fac ca societatea de recuperare să fie mult mai activă (...) Sunt cazuri în care s-au dat 30-40-50 de telefoane pe zi, s-au sunat şi vecinii, şi copiii.... dar vom reglementa şi asta. Avem o lege de reglementare a acestor societăţi de recuperare, ne-am inspirat din ce au făcut alţii nu am inventat-o noi", a spus Meiu la colocviul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR. El a precizat că ANPC a mai înaintat în Parlament un proiect de lege pentru reglementarea firmelor de recuperare de creanţe, care a fost însă respins, la presiunea comunităţii bancare. Întrebat dacă este posibil ca noul proiect să fie promovat prin ordonanţă de guvern, Meiu nu a putut confirma, arătand că preferă să nu comenteze mai mult pe acest subiect. În ultima scrisoare de intenţie transmisă FMI, autorităţile s-au angajat să nu promoveze legea falimentului personal sau legea privind colectarea creanţelor şi să amane pe o perioadă de şase luni modificarea Legii 193/2000, care ar permite ANPC sau asociaţiilor de consumatori să desfiinţeze prin instanţă clauzele abuzive practicate de bănci din tot portofoliul de împrumuturi deţinut de o instituţie de credit. Potrivit jucătorilor din piaţă, creditele de consum sunt vandute de bănci în prezent şi la sub 10% din valoarea împrumutată. Pe de altă partel, debitorii beneficiază în multe cazuri de condiţii mai bune din partea firmelor de recuperare, care negociază chiar şi pană la 50% din valoarea împrumuturilor, în timp ce instituţiile bancare oferă ca soluţie pentru clienţi doar refinanţărea întregii valori a creditului, pentru a nu crea precedente.

Procesele cu băncile, direct la ÎCCJ

Procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea să aibă cale de atac la Înalta Curte de Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie, apreciază viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. "Nu este nicio problemă să ai o primă instanţă la tribunal şi prin excepţie să ai cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a spus Olteanu la seminarul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR, ediţia a IX-a. Oficialul BNR şi-a motivat opţiunea prin faptul că deciziile judecătoreşti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populaţie, avand aplicare naţională, iar Înalta Curte ar putea asigura şi o practică unitară. Poziţia BNR coincide cu opţiunea băncilor, care solicită ca în cazul proceselor privind caluzele abuzive să se permită o derogare, astfel încat ultima instanţă să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţile de Apel, aşa cum predeve actualul Cod Civil.

Panasonic şi-a vandut sediul din Tokyo

Grupul japonez Panasonic a vandut sediul din Tokyo pentru 50 miliarde yeni (537 milioane de dolari), în încercarea de a se redresa după ce a înregistrat pierderi de 1.300 miliarde yeni (14 miliarde de dolari) din ultimii 2 ani, transmite Bloomberg. Cumpărătorii sunt Mitsui Finance & Leasing Co. (90%) şi Nippon Building Fund (10%). Fondurile obţinute prin vanzarea proprietăţii au fost incluse deja în prognozele Panasonic pentru anul fiscal în curs. Compania a început de asemenea un program de disponibilizări şi reducere a reţelei comerciale. Producătorul de electronice anticipează o pierdere netă de 765 miliarde yeni (8,2 miliarde de dolari) pentru anul fiscal în curs, apropiată de pierderea de 772 miliarde yeni din anul anterior. Panasonic va rămane în clădire după transferul de proprietate, în baza unui contract de închiriere pe 10 ani. Acţiunile Panasonic au crescut marţi la Tokyo cu 0,3% şi înregistraează un avans de 27% de la începutul anului.

Emirul Qatarului a cumpărat insule greceşti pentru copii

Emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a cumpărat şase insule greceşti din Marea Ionică de la proprietari privaţi, unde vrea să construiască palate pentru cei 24 de copii şi cele trei soţii, potrivit cotidianului The Guardian. Insulele au costat 8,5 milioane de euro, iar tranzacţia a fost perfectată după 18 luni din cauza birocraţiei din Grecia. "Grecia este o astfel de ţară. Chiar cand cumperi o insulă, chiar dacă eşti emirul Qatarului, durează un an şi jumătate pentru procesarea tuturor actelor", a declarat Ioannis Kassianos, primarul Insulei Itaca, situată în apropierea insulelor cumpărate de şeic, cunoscute sub numele de Echinade. Insulele au atras atenţia emirului în urmă cu patru ani, cand acesta a ajuns cu iahtul său în Marea Ionică. După ce iahtul a ancorat în apele Insulei Itaca, emirul a coborat la ţărm în sandale şi pantaloni scurţi pentru o plimbare, timp în care s-a interesat şi despre proprietarul insulelor. "Au un fond cu cateva sute de milioane. Din cate ştiu, vor să cumpere toate cele 18 insule, tot grupul", a spus Kassianos.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.