Economic

MOZAIC STIRI INTENATIONALE: Austeritatea i-a scos pe vecinii noştri din case

Ziarul de Vrancea
24 feb 2013 1082 vizualizări
După demisia Guvernului, bulgarii se întorc spre Parlament Protestatarii, care au invadat străzile principalelor oraşe şi în acest sfarşit de săptămană, au cerut mai multe reforme cum ar fi reprezentare de 50% a societăţii civile în Parlament, învăţămant de calitate, dar şi scăderea ratei dobanzilor

Zeci de mii de bulgari au ieşit şi ieri pe străzile marilor oraşe pentru a protesta împotriva sărăciei. La Sofia protestatarii au defilat între Ministerul Economiei, Parlament şi palatul prezidenţial, blocand complet circulaţia în capitala bulgară. Preşedintele Rosen Plevneliev a avut un scurt discurs în faţa protestarilor. Plevneliev a declarat că problemele trebuie identificate şi cu toţii trebuie să lucrăm pentru soluţionarea lor. şeful statului le-a mulţumit cetăţenilor că au ieşit să-şi prezinte poziţia, dar a fost huiduit de mulţime.
Numărul protestatarilor l-a depăşit pe cel de duminica trecută, când s-au strâns în jur de 100.000 de manifestanţi la nivelul întregi ţări. Potrivit datelor preliminare ale poliţiei, la Sofia se adunaseră cel puţin 25.000 de persoane care strigau "Afară cu partidele" şi "Suntem mulţi, suntem puternici".
Protestele din ultimele două săptămâni au dus la demisia guvernului premierului Boiko Borisov. Premierul demisionar a declarat că renunţă pentru că nu vrea să vadă violenţe între protestatari şi poliţie. În aceste condiţii, este cel mai probabil ca preşedintele Rosen Plevneliev să numească un cabinet de tranziţie care să pregătească alegerile anticipate la sfârşitul lunii aprilie sau în prima jumătate a lunii mai.
Între timp, la Sofia au fost organizate mai multe demonstraţii care s-au unit în faţa parlamentului. Câteva zeci de studenţi au cerut o calitate mai bună a învăţământului universitar. Alte câteva sute de persoane s-au strâns în faţa Băncii Naţionale pentru a cere diminuarea ratei dobânzilor. Ca şi în zilele precedent, cei mai numeroşi sunt cei care protestează împotriva monopolurilor. Iniţial, protestele au fost provocate de facturile mari la energie electrică pentru luna ianuarie, dar repede s-au transformat în unele sociale, împotriva monopolurilor din energie, împotriva mafiei şi împotriva sistemului politic din ultimii 23 de ani.
Reprezentanţii protestatarilor din întreaga ţară s-au reunit sâmbătă în oraşul Sliven (centrul ţării) pentru a-şi coordona revendicările. Ei susţin o reprezentare de 50% a societăţii civile în Parlament şi posibilitatea pierderii de către deputaţi a imunităţii şi locului la sfârşitul mandatului. Reprezentanţii societăţii civile mai cer un moratoriu în privinţa achitării facturilor la electricitate, renunţarea la TVA la energia electrică, precum şi declanşarea unor anchete asupra privatizării întreprinderilor bulgare şi a utilizării fondurilor europene.

Protest topless la parada lui Berlusconi în faţa secţiei de vot

Trei activiste feministe dezbrăcate pe jumătate s-au năpustit asupra lui Silvio Berlusconi în timp ce acesta se pregătea să intre într-o secţie de votare, la Milano, pentru a îşi exprima opţiunea în cadrul alegerilor generale din Italia în care candidează. Femeile, care aveau înscris pe spate sloganul "Basta Berlusconi!" (Berlusconi, ajunge!), au fost reţinute imediat, iar Il Cavaliere a putut să voteze în faţa unei mulţimi de fotografi şi cameramani. Ajunse în spatele zidului de jurnalişti şi fotografi, activistele au fugit croindu-şi drum peste bariere, după care s-au năpustit, fără să îl atingă, asupra fostului şef al Guvernului. Scena oarecum haorică, în contextul strigătelor activistelor şi ale alegătorilor surprinşi, la care s-au adăugat plânsetele unor copii speriaţi, s-a încheiat rapid cu arestarea activistelor.

Răniţi şi arestaţi după proteste antisărăcie la Madrid

Patruzeci şi cinci de persoane au fost arestate, iar alte 40 rănite, inclusiv 12 poliţişti, în confruntări care au marcat sâmbătă manifestaţii împotriva austerităţii la Madrid, potrivit unui bilanţ publicat ieri de poliţie. "Poliţia Naţională Spaniolă a arestat 45 de persoane, între care nouă minori, la Madrid, în diverse altercaţii ce au urmat manifestaţiilor de la Madrid", a anunţat poliţia într-un comunicat, adăugând că serviciile de sănătate au primit 40 de persoane, inclusiv 12 poliţişti, toţi cu "răni uşoare". Câteva altercaţii au izbucnit sâmbătă, după dispersarea manifestanţilor, între poliţia antirevoltă şi grupuri de tineri care au incendiat pubele de gunoi. Zeci de mii de persoane au manifestat în capitala spaniolă împotriva austerităţii şi corupţiei, în contextul în care Spania este afectată de un "cocteil exploziv" de şomaj şi recesiune, precum şi de anchete în legătură cu instituţii vizate de scandaluri în serie.

Merkel invită Turcia să facă un pas spre UE

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat favorabilă deschiderii unui nou capitol în negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Întrebată fiind despre aderarea Turciei la forul comunitar european, Merkel a declarat: "Noi purtăm negocieri fără ca rezultatul să fie fixat dinainte. Aceste negocieri au stagnat în ultima vreme şi eu sunt favorabilă deschiderii unui nou capitol pentru a putea avansa puţin". Cancelarul german încheie astăzi o vizită de două zile în Turcia cu o agendă ce a cuprins complicatele negocieri privind aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană, precum şi cooperarea în lupta împotriva terorismului, dosarul sirian, programul nuclear iranian, situaţia din Mali, procesul de pace din Orientul Mijlociu şi flexibilizarea regimului de vize. Tot astăzi, Merkel urmează să se întâlnească la Ankara cu preşedintele Abdullah Gül şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan.

Cum evoluează omul: emoţii mai multe, minte mai puţină

Cercetătorii americani pun declinul pe seama unor mutaţii genetice

În pofida progreselor făcute de omenire de-a lungul ultimilor zeci sau chiar sute de ani, unii experţi sunt de părere că oamenii îşi pierd capacităţile cognitive şi devin mai instabili emoţional, relatează un articol apărut pe site-ul naturalsociety.com. Gerald Crabtree, genetician la Universitatea Stanford, este de părere că declinul nostru intelectual este strâns legat de mutaţiile genetice negative. Potrivit Crabtree, capacităţile noastre cognitive şi emoţionale sunt alimentate şi determinate de efortul combinat a mii de gene, ceea ce face ca, în cazul foarte probabil al apariţiei unei mutaţii în oricare dintre aceste gene, inteligenţa sau stabilitatea emoţională să fie afectate negativ.
"Pariez că dacă un cetăţean obişnuit din Atena anului 1.000 î.H. ar apărea dintr-o dată în mijlocul nostru, el (ea) ar fi printre cele mai străluciţi şi mai activi intelectual colegi sau prieteni de-ai noştri, cu o memorie bună, o gamă largă de idei şi o idee clară despre problemele importante. În plus, mi-aş dori să cred că ar fi printre cele mai stabili emoţional prieteni sau colegi de-ai noştri", scrie geneticianul la începutul unui articol publicat în revista ştiinţifică Trends in Genetics, preluat de Agerpres.
În plus, geneticianul explică că persoanele cu anumite mutaţii genetice nefaste beneficiază de o şansă mai mare ca niciodată de a supravieţui şi de a trăi printre cei "puternici". Teoria lui Darwin - explică acesta - este mai puţin aplicabilă în societatea de astăzi, şi prin urmare, cei cu gene bune nu vor domina neapărat în societate aşa cum se întâmpla în trecut.
Sunt genele principalul motiv pentru declinul cognitiv al rasei umane? Dacă oamenilor le lipseşte inteligenţa într-o măsură mai mare decât în trecut, identificarea cauzelor este importantă. Una dintre cauze pare să stea în regimul nostru alimentar.

Cauzele se ascund în apă şi în alimente

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că o substanţă prezentă în mod agresiv în apă, fluorura, contribuie la scăderea IQ-ului, iar rezultatele, publicate în cunoscuta revistă Environmental Health Perspectives, sprijină ipoteza unor efecte adverse la expunerea cu fluoridă pentru dezvoltarea neurologică a copiilor.
De asemenea, un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat că pesticidele sunt responsabile pentru schimbări de durată în structura generală a creierului - modificări legate de niveluri mai scăzute de informaţii şi de scăderea funcţiilor cognitive. Mai exact, cercetătorii au descoperit că un pesticid cunoscut sub numele de "clorpirifos" (CPF) este legat de prezenţa unor "anomalii semnificative", chiar şi la niveluri scăzute de expunere.
Într-un alt studiu la care au participat 14.000 copii, cercetătorii britanici au descoperit legătura dintre alimentele procesate şi un IQ redus. Potrivit acestora, dacă un copil consumă alimente procesate de la vârsta de 3 ani, declinul IQ-ului ar putea începe în următorii cinci ani. Studiul a constatat totodată că, până la vârsta de 8 ani, copiii care au mâncat alimente procesate de la 3 ani suferiseră deja un declin al IQ-ului. Dimpotrivă, copiii care primesc o dietă bogată în nutrienţi, incluzând consumul de fructe şi legume, şi-au crescut IQ-ul pe o perioadă de 3 ani.

De ce e mai bine să oferi decat să primeşti

Emoţiile gestului de da dărui sau a ajuta sunt mai mari decat recompensa psihologică la cumpărarea sau primirea unui obiect

Un nou studiu confirmă faptul că este mai bine să oferi decât să primeşti, indiferent de situaţia materială sau de cultura ţării din care provii, conform LiveScience, citat de Agerpres. Activităţile umanitare, cheltuirea banilor pentru alţii, fie prieteni, membri ai familiei sau necunoscuţi, oferă un nivel superior al recompenselor psihologice faţă de cumpărarea unui obiect pentru propria folosinţă. Confirmarea acestei realităţi indică faptul că sentimentul pozitiv al generozităţii este o componentă cheie a naturii umane.
"Descoperirile noastre indică faptul că recompensa psihologică resimţită atunci când îi ajutăm pe alţii este adânc înrădăcinată în natura umană, manifestându-se în contexte culturale şi economice diverse", susţine coordonatorul acestui studiu, Lara Aknin de la Simon Fraser University din Canada.
Pentru a demonstra acest lucru, Aknin şi echipa sa de cercetători au realizat un sondaj pe un eşantion reprezentativ de 234.917 persoane din 126 de ţări de pretutindeni din lume. Ei au aflat că repondenţii din toate aceste ţări au resimţit recompensa psihologică după ce au arătat generozitate faţă de semenii lor. Această recompensă este universală şi indiferentă de nivelul venitului, de structurile sociale, sau de nivelul de libertate sau de corupţie al societăţii din care fac parte aceşti oameni.
 De asemenea, actele de generozitate sunt mai greu uitate de cei care le fac. În toate experimentele realizate repondenţii şi-au amintit cu mai multă uşurinţă când au cheltuit bani pentru alţii faţă de cheltuielile pe care le-au făcut pentru propriile nevoi sau capricii. "Dintr-o perspectivă evolutivă beneficiile emoţionale pe care le resimt oamenii atunci când fac gesturi de generozitate au funcţionat în favoarea încurajării comportamentului social care este necesar supravieţuirii pe termen lung a speciei umane", a mai adăugat Aknin. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei American Psychological Association's Journal of Personality and Social Psychology.

Tun traficanti droguri

Poliţia din Mexic a confiscat un tun confecţionat artizanal care poate trage proiectile pană la o distanţă de 400 de metri. Asemenea dispozitive sunt frecvent utilizate de către traficanţii de droguri mexicani nu ca arme, ci ca aruncătoare de pachete cu stupefiante peste graniţa cu Statele Unite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.