Economic

MOZAIC STIRI NATIONALE: S-a dat startul la Loto 8 din 42

Ziarul de Vrancea
20 feb 2013 1001 vizualizări
Aşa a fost poreclită regionalizarea chiar de către principalul susţinător al proiectului, vicepremierul Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat, ieri, că după regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului în regiune, în acest moment fiind două variante: fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional ajutat de subprefecţi în judeţe. "Opinia noastră este ca regiunea să aibă un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasă şi regiunea va fi condusă de un preşedinte. Dacă va fi propus şi acceptat, vom institui un prefect regional şi sunt variante: prima să fie un singur prefect regional şi subprefecţi în fiecare judeţ sau câte un prefect în fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi urmăreşte realizarea programului de guvernare de către comunităţi", a spus Dragnea. Vicepremierul a spus că el optează ca funcţia de preşedinte de consiliu regional să fie incompatibilă cu aceea de preşedinte de consiliu judeţean.
El a precizat că nu se va desfiinţa niciun judeţ, niciun consiliu judeţean şi că toate autorităţile locale rămân: primari, consilieri locali, consilieri judeţeni. În schimb, va apărea în plus nivelul consiliului regional şi al preşedintelui de regiune.

O glumă? Fiecare regiune va avea un aeroport internaţional

Dragnea susţine că nu va fi o creştere a birocratizării, pentru că fiecare cetăţean se va adresa la structurile de acum. El a mai precizat că e posibil ca structurile de personal să fie mai mici, şi astfel vor scădea cheltuielile de personal. Potrivit lui Dragnea, în urma regionalizării, "nimeni nu va pierde nimic, niciun cetăţean nu va face drumuri în plus, nu va avea costuri în plus, nicio competenţă de la judeţ nu va fi luată, dar competenţele de la guvern vor fi trecute la regiuni". El a precizat că nu vor fi plătite alte taxe, iar oamenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele maşinii, documente de proprietate. Dragnea a mai arătat că regionalizarea nu este un proiect politic şi nici etnic, precizând că nu crede că Harghita, Covasna, Mureş ar putea forma singure una dintre regiuni, pentru că ar însemna să fie făcută o regiune pe criterii etnice.
Potrivit vicepremierului, obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economică a regiunii, astfel încât în fiecare regiune să existe cel puţin un centru de afaceri, cel puţin un aeroport internaţional, un spital regional, o universitate acreditată la nivel internaţional şi cel puţin un centru sportiv regional polivalent de nivel internaţional.

"Capitale", în toate judeţele

Ministrul Dezvoltării a reafirmat că nu se poate vorbi de capitala unei regiuni, pentru că, strict vorbind, capitala este sediul puterii de stat. "Reşedinţa este termenul corect, reşedinţa este sediul unei autorităţi administrative judeţene sau regionale în cadrul unui stat unitar, aşa cum va rămane România. Capitalele ţin de federalizare şi nu agreem şi nu susţinem această noţiune, iar reşedinţa tine de regionalizare", a arătat Dragnea. În ceea ce priveşte reşedinţele viitoarelor regiuni, o primă propunere care ar putea fi pusă în practică după finalizarea tuturor analizelor se va referi la ideea generală că în fiecare judeţ să existe o reşedinţă cu o anumită competenţă într-un domeniu. "În acest moment nimeni nu ştie cate regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analiză, nici unde vor fi reşedinţele viitoarelor regiuni şi sfătuiesc pe toată lumea care va discuta despre acest proiect să nu încerce să joace la această loterie 8 din 42 pentru că s-ar putea să tragă nişte numere necaştigătoare", a spus Liviu Dragnea.

Învăţătorii, supăraţi că se reduc orele de romană şi matematică

n în proiectului Ministerului Educaţiei, orele de romană la şcoala primară ar urma să scadă de la nouă la cinci, iar cele de matematică de la cinci la trei

Asociaţia Generală a Învăţătorilor critică propunerea prin care numărul orelor pentru Limba română scade cu până la 46 la sută, iar cele alocate Matematicii cu până la 40 la sută. "În propunerea Institutului de ştiinţe ale Educaţiei orele alocate limbii române scad şi cu până la 46 la sută, adică de la nouă ore la cinci ore, iar cele alocate matematicii scad cu până la 40 la sută, respectiv de la cinci ore la trei ore. Este o măsură care vine în contradicţie cu rezultatele modeste şi de până acum la nivel naţional în aceste domenii semnalate constant de testele PISA. Scăzând numărul de ore ar spori stăpânirea limbii române şi a matematicii?", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor (AGIRo). Potrivit asociaţiei, proiectele de programe şcolare lansate în discuţie în primăvara lui 2012, tot de către Institutul de ştiinţe ale Educaţiei, arătau că se doreşte abordarea mai multor conţinuturi decât înainte, cum ar fi, de exemplu, "înmulţirea şi împărţirea în clasa a II-a în loc de clasa a III-a". "Propunerea jigneşte logica: scade drastic numărul de ore la română şi matematică şi introduce în acelaşi timp mai multe conţinuturi decât până acum", a precizat sursa citată.

"Ar trebui construite cate 2-3 săli de sport în plus pentru fiecare şcoală"

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor susţin că este nevoie de un număr mai mare de săli de sport. "Ar trebui construite câte 2-3 săli de sport în plus pentru fiecare şcoală, pentru ca în multele zile ploioase sau reci lecţiile de educaţie fizică şi mişcare să nu se desfăşoare în sala de clasă, ridicând un praf care pune în pericol sănătatea copiilor. În mod realist acest lucru se poate face doar în mulţi ani, şi nu din pix din birourile Institutului de ştiinţe ale Educaţiei", a spus preşedintele ADIRo, Viorel Dolha.
Ministerul Educaţiei a pus recent în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învăţământul primar prin care propune creşterea numărului de ore de educaţie fizică şi muzică.
Numărul maxim de ore pe săptămână a fost stabilit la 20 pentru clasa pregătitoare, 21 pentru clasa I şi a II-a, 22 pentru clasa a III-a şi 23 pentru clasa a IV-a.   

Teatru şi film, materii opţionale la şcoală?

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, ieri, că intenţionează să introducă în şcoli teatrul şi educaţia prin film, activităţi cu titlu opţional pentru elevi. El a declarat, la Cluj-Napoca, într-o emisiune televizată, că intenţionează să introducă teatrul în şcoli, filmul, educaţia prin film şi multe alte activităţi interesante pe care copiii să le dezvolte şi să meargă cu plăcere la şcoală. "Vor fi activităţi pe bază de opţiune, nu poţi să obligi toţi copiii să facă teatru. Voi da mai multe detalii când voi finaliza acest proiect", a spus Pricopie.

Ponta, primit cu "paste" la UBB

Aproximativ 20 de tineri, activişti ecologişti care se declară oponenţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, l-au aşteaptat, ieri, pe premierul Victor Ponta, în faţa UBB Cluj-Napoca, având tricouri pe care scria "Copy", respectiv "Paste", şi un banner cu mesajul "La Cluj nu sunteţi doctor, domnule Ponta". Tinerii l-au aşteptat pe premier, care asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european Gunter Verheugen. Ei au afişat bannere cu mesajele "Programul de guvernare pute", "Guvernul României spune Nu exploatării gazelor de şist". Bogdan Buta, unul dintre activiştii prezenţi, i-a cerut premierului, printr-o portavoce, ca Guvernul să interzică exploatarea gazelor de şist. Premierul nu le-a răspuns tinerilor care îl aşteptau, plecând direct spre aeroport. Anterior, mai mulţi tineri au afişat, la UBB Cluj, bannere cu mesaje în limba engleză în care îl acuzau pe Verheugen de "lobby murdar", el întrerupându-şi discursul pentru a respinge acuzaţiile.

Condamnat la închisoare pentru mită electorală

Trei constănţeni au fost condamnaţi la închisoare de Judecătoria Constanţa, doi dintre ei cu suspendare, iar al treilea cu executare, pentru dare de mită în scop electoral, după ce au oferit mai multor persoane bani la alegerile locale din vara anului trecut. Potrivit anchetatorilor, Daniel Bîrcu, Liviu Ghiorţu şi Ştefan Caracostea au oferit, în perioada 31 mai - 02 iunie 2012, sume cuprinse între 200 şi 400 de lei, către şapte persoane din comuna Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a le determina să voteze în favoarea unui candidat la alegerile locale din 10 iunie. La scurt timp de la depistarea lor, cei trei au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase, în timpul campaniei electorale. De asemenea, cei trei trebuie să plătească fiecare câte 10.000 de lei, cheltuieli judiciare. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Monica Macovei ar putea să candideze la şefia PDL

Europarlamentarul Monica Macovei intenţionează să candideze la şefia PDL şi probabil va depune o moţiune în acest sens, a anunţat, ieri, prim-vicepreşedintele partidului, Dorin Florea. Europarlamentarul ar fi astfel cel de-al treilea candidat la conducerea PDL, alături de actualul lider al formaţiunii, Vasile Blaga, şi de fostul ministru Elena Udrea. Potrivit lui Dorin Florea, în interiorul PDL se discută că Monica Macovei ar putea depune la rândul ei o moţiune. "Aşa se discută deocamdată, nu am văzut-o, dar i-am auzit intenţia", a precizat el.
Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea noii conduceri urmează să aibă loc în 23 martie.

Timişoara: Amenzi pentru cei care scutură pături la geam

Locuitorii din Timişoara care îşi scutură păturile sau covoarele la ferestre sau la balcoanele locuinţelor vor fi amendaţi de Poliţia Locală cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, potrivit unui proiect de Consiliu Local care urmează să fie luat în discuţie. Astfel, timişorenii nu vor avea voie să scuture "covoare, carpete, preşuri sau alte asemenea articole de la ferestrele sau de pe terasele ori balcoanele imobilelor". Amenda este de la 500 pană la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 pană la 2.500 de lei pentru persoanele juridice.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.