Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Aici sunt banii de pensii şi salarii: Detalii despre o afacere şoc

Ziarul de Vrancea
18 feb 2013 1267 vizualizări
în cazul în care statul va vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare la valorile înregistrate pe bursă se va alege cu o pierdere de 413 milioane euro u suma ar ajunge pentru plata a 2,4 milioane de pensii

Statul ar putea vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare (RRC) prin licitaţie, companiei care ar oferi cel mai bun preţ, iar Rompetrol vrea să răscumpere într-o primă etapă 25% din titluri, care la cotaţia bursieră actuală valorează aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro). "Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Dacă statul ar vinde acum, ar cere cel puţin preţul acţiunilor de pe bursă. Dacă alte companii ar da un preţ mai bun, statul le-ar vinde lor, pe actuala legislaţie, prin licitaţie", au declarat surse apropiate discuţiilor. În cazul în care ar fi vandute toate acţiunile rezultă că statul ar încasa circa 112 milioane euro, la ultimele cotaţii bursiere. Rompetrol Rafinare a datorat statului roman 575 milioane de euro, din care a achitat numai 50 milioane euro. Ulterior datoria a fost convertită în acţiuni şi aşa a ajuns statul să deţină 45% din rafinărie. Deci, după ce tragem linie observăm că statul se va alege cu o pierdere de 413 milioane euro. Grupul Rompetrol a anunţat săptămana trecută că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare. "Înţelegere este mult spus. S-au convenit nişte modalităţi de acţiune", au adăugat sursele citate. Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pană la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobanzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari. Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni. Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionează luni la Bursa de Valori Bucureşti la 0,0567 lei. Compania are o capitalizare de 2,59 miliarde de lei (591,8 milioane euro).

Ponta negociatorul

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că discuţiile privind soluţionarea diferendului cu Rompetrol au avansat foarte mult şi că, dincolo de suma pentru pachetul de acţiuni răscumpărat, care va alimenta bugetul, Rompetrol trebuie să aibă aproape un miliard de dolari pentru investiţii. "Am avansat foarte mult şi maine (marţi - n.r.) vom avea o discuţie pe tema soluţionării diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul şi statul roman pot să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales dincolo de suma pe care o încasăm şi care, sigur, intră la buget, cel mai important este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important - aproape un miliard de dolari - de investiţii în perioada următoare. Pană la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie, însă investiţiile sunt partea cea mai importantă", a spus Ponta, după şedinţa USL.

Zece investitori fac coadă la uşa Poştei!

ministrul Comunicaţiilor a refuzat ieri să facă publice numele societăţilor interesate de privatizarea companiei naţionale de Poştă

Peste zece companii s-au arătat interesate, prin scrisori neangajante, de procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Romană (CNPR), care se va încheia în luna iunie, a declarat, luni, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. "Sunt mulţi investitori, peste zece, care şi-au exprimat interesul faţă de privatizarea Poştei, care au solicitat informaţii suplimentare în legătură cu acest proces. Nu pot să divulg numele investitorilor pentru s-au încheiat acorduri de confidenţialitate, în condiţiile în care sunt listaţi la bursă", a spus Nica. El a adăugat că, prin caietul de sarcini, Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitaţie să depună o garanţie în valoare de două milioane euro, care să împiedice repetarea situaţiei de la Oltchim. "Caietul de sarcini va costa 50.000 de euro, la care se adaugă garanţia de două milioane de euro. Prin aceste măsuri vrem să împiedicăm participarea acelor persoane fizice sau entităţi juridice care au avut un comportament inadecvat în cadrul altor procese de privatizare", a spus ministrul, întrebat dacă vor fi impuse condiţii care să blocheze accesul lui Dan Diaconescu la privatizarea Poştei. Anul trecut, Diaconescu a fost declarat caştigător al licitaţiei pentru preluarea Oltchim, dar nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro, astfel că tranzacţia nu s-a finalizat, iar ulterior combinatului chimic a intrat în insolvenţă. Poşta Romană va fi privatizată prin majorare de capital. Guvernul va selecta investitorii eligibili pană la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pană la mijlocul lunii iunie 2013. Poşta Romană este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital. În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Guvernul britanic, avertizat în urmă cu doi ani pe tema cărnii de cal

Ministrul britanic al Mediului a cerut efectuarea unei investigaţii asupra unor informaţii potrivit cărora Guvernul a fost avertizat în urmă cu doi ani despre posibilitatea ca în reţeaua alimentară să pătrundă carne de cal potenţial dăunătoare, relatează The Guardian în ediţia online. Ministrul Owen Paterson a cerut Agenţiei britanice pentru siguranţă alimentară (FSA) să efectueze această investigaţie în urma unor informaţii potrivit cărora Guvernul a fost avertizat în 2011 cu privire la faptul că în reţeaua alimentară pătrunde carne de cal cu posibile urme de medicamente şi că situaţia poate conduce la izbucnirea unui scandal. "Am discutat acest lucru cu directorul FSA (Food Standards Agency), iar aceasta va verifica înregistrările şi va vedea exact ceea ce s-a spus la vremea respectivă", a declarat duminică Paterson pentru Sky News. John Young, un fost manager din cadrul Serviciului pentru Igiena Cărnii, care în prezent face parte din Agenţia pentru siguranţă alimentară, a declarat oentru The Sunday Times că a ajutat la redactarea unei scrisori adresate Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) în aprilie 2011, scrisoarea care a fost ignorată, a precizat el. Scrisoarea, adresată fostului secretar Sir Jim Paice de către cel mai important exportator britanic de carne de cal, High Peak Meat Exports, avertiza Guvernul că programul său cu privire la eliberarea de paşapoarte, menit să stopeze carnea ce conţinea fenilbutazonă, un medicament antiiflamator, să ajungă în reţeaua alimentară, este un "fiasco". Paice a declarat că nu îşi amninteşte să fi văzut avertismentul. "Dacă informaţia s-a aflat la Defra şi nu s-a acţionat în baza ei, este necesară o anchetă. Aş vrea să ştiu de ce nu mi s-a spus despre ea", a declarat el pentru The Sunday Times. Defra a declarat că problema paşapoartelor pentru cai "nu are legătură cu faptul că, în mod fraudulos, carne de cal a fost comercializată drept carne de vită".

Vosganian, neputincios în faţa problemelor de la Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că nu poate salva singur Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) şi că are nevoie de un acord de voinţă politică al PSD şi PNL, de susţinetrea sindicatelor şi de pace socială. "Nu pot salva Oltchim singur, am nevoie de un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare, de susţinerea sindicatelor şi de pace socială", a afirmat Vosganian într-o declaraţie de presă, după o întalnire cu sindicaliştii combinatului chimic  Compania Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie după ce o încercare de privatizare a eşuat anul trecut pentru că Dan Diaconescu, caştigătorul licitaţiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat. "Nu vreau să fac din Oltchim un show mediatic, la fel ca în toamna anului trecut. Riscăm să dăm Oltchim o dimensiune anecdotică. Este nevoie de o atmosferă sobră şi de reponsabilitate în jurul Oltchim. Niciun investitor nu va veni dacă salariaţii Oltchim, în ziua de salariu, intră în greva foamei, iar alţii umblă cu sticla cu benzină să şi-o toarne în cap", a mai afirmat ministrul Economiei. BPN al PDL a decis, luni, ca grupurile parlamentare ale partidului să depună o moţiune simplă pe tema Oltchim, solicitand demisia miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian. Premierul Vicor Ponta a afirmat vineri că preşedintele Traian Băsescu minte pur şi simplu în cazul Oltchim, pentru a se apăra şi a-şi apăra protejaţii, după ce, cu acordul său tacit, Dan Diaconescu, Videanu, Boureanu şi Roibu au încercat să ascundă urmele ultimilor ani, care au condus compania spre faliment. Anterior, Băsescu a susţinut că premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu i-au minţit şi şi-au "bătut joc" de oamenii de la Oltchim în timpul campaniei electorale, admiţand faptul că inclusiv Dan Diaconescu a profitat electoral de pe seama acestei situaţii.

Vanzările de maşini bat pasul pe loc

Vanzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi au scăzut cu 0,1% în prima lună din acest an faţă de ianuarie 2012, la 4.218 unităţi, potrivit datelor Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), care arată însă că importul de maşini rulate a urcat în acest interval cu 60%. "În continuare, în luna ianuarie vanzările sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (81% din total), cu 11 puncte procentuale mai mult decat media înregistrată în 2012. De asemenea, continuă să se manifeste asupra pieţei impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de aproximativ 18.000 de autoturisme, înregistrează o creştere de 60% faţă de ianuarie 2012. La aceste cifre, rezultă că la fiecare autoturism nou vandut în Romania în prima lună din acest an, au fost aduse alte cinci rulate", se arată într-un comunicat al asociaţiei. Comparativ cu decembrie 2012, vanzările de autovehicule au scăzut cu 40%. Livrările de autoturisme s-au diminuat cu 4,1% faţă de ianuarie 2011, la 3.334 de unităţi, topul pe mărci fiind format din Dacia (758 de unităţi vandute), Skoda (368 unităţi), Volkswagen (308 unităţi), Renault (229 unităţi), Ford (209 unităţi) şi Hyundai (202 unităţi).  După provenienţă, vanzările de autoturisme din producţia internă au scăzut cu 17,8% iar cele din import s-au majorat cu 0,7%. Pe modele, pe primul loc la începutul anului este Dacia Sandero, cu vanzări raportate de 237 unităţi, urmată de Dacia Logan (231 unităţi) şi Skoda Octavia (216 unităţi). Acestea sunt urmate de Dacia Duster (213 unităţi), Renault Clio (127 unităţi) şi Hyundai i20 (107 unităţi). În funcţie de tipul de combustibil, continuă trendul din 2012 de creştere a ponderii autoturismelor cu motoare diesel (diesel 59,5% / benzină 40,5%). Vehiculele comerciale uşoare (plus minibuse) au înregistrat o creştere de 15,5% faţă de aceaşi lună din 2012, pe mărci primele locuri fiind ocupate de Dacia, Citroen, Volkswagen, Fiat şi Renault, acestea acoperind împreună circa 70% din totalul pieţei. În ianuarie s-au fabricat 34.915 autovehicule, cu 17,7% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 34,7% în plus faţă de ianuarie 2012.  Exporturile au înregistrat o majorare de 7,8% comparativ cu ianuarie 2012, la 27.856 unităţi, avansul datorandu-se în exclusivitate autoturismelor, cu o creștere de 12,9%.

Director SaxoBank: Euro este sortit pierzaniei

Recenta apreciere a euro este iluzorie, iar moneda europeană este sortită eşecului, întrucat zona euro nu a susţinut proiectul unei monede comune cu o uniune fiscală, a declarat Lars Seier Christensen, codirector general al băncii daneze Saxo Bank, potrivit Bloomberg. "Toată construcţia este sortită pierzaniei. Acum suntem într-una dintre acele soluţii false, în care oamenii cred că problema este controlată sau combătută", a spus Christensen. Euro s-a apreciat cu 8,2% faţă de dolar în ultimele şase luni şi a ajuns la 1,3711 dolari la începutul lunii februarie, cel mai ridicat nivel începand cu 14 noiembrie. Banca Centrală Europeană (BCE) estimează o contracţie economică de 0,3% pentru zona euro în acest an, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că aprecierea euro prezintă riscuri pentru creştere şi inflaţie. În timp ce euro s-a apreciat, economiile Germaniei, Franţei şi Italiei s-au contractat peste aşteptări în trimestrul al patrulea.  "Aş vinde masiv euro la orice cotaţie aproape de 1,4 dolari", a spus el. Şeful Saxo Bank a afirmat că nu este implicat în speculaţii financiare legate de cursul euro.

Japonezii sunt ca furnicile, iar italienii ca greierii

Economisirea este un obicei naţional pentru japonezi, care consideră că au avut o viaţă fericită dacă au economii cat mai ridicate cand mor, spre deosebire de italieni, care cheltuiesc fără limite, a declarat, luni, ministrul de Finanţe al Japoniei, Taro Aso, citat de Wall Street Journal. "Italienii gandesc că este bine să nu ai deloc economii cand mori. Dacă spun aşa ceva, mulţi ar considera că este discriminare împotriva Italiei. Dar dacă-mi întreb prietenii italieni despre acest subiect, sunt sigur că vor spune: «Pentru ce economisiţi bani?»", a afirmat Aso la o şedinţă a comisiei pentru buget a parlamentului de la Tokyo. Declaraţia ministrului privind obiceiurile financiare ale italienilor a urmat intervenţiei unui parlamentar, care a afirmat că populaţia varstnică a Japoniei este responsabilă de activitatea redusă a pieţei financiare. O mare parte din activele financiare ale populaţiei sunt deţinute de persoane de peste 55 de ani, iar aceştia nu fac altceva decat să împrumute banii guvernului nipon. Guvernul încearcă să încurajeze, prin taxe, un transfer al averii către generaţiile mai tinere, însă ministrul afirmă că s-a ajuns într-o încurcătură din cauza predispoziţiei populaţiei pentru economisire.

Războiul dintre Apple şi Samsung se ascute din nou

Apple şi Samsung Electronics se acuză din nou de încălcarea patentelor pentru smartphone-uri şi tablete PC, în cadrul unui proces de la un tribunal din California, transmite Bloomberg. Procesul, declanşat anul trecut, se referă la tehnologii folosite la smartphone-urile mai noi fabricate de ambele companii, precum Galaxy S III al Samsung şi iPhone 5 al Apple. Astfel, Apple s-a referit la smartphone-urile Galaxy Note şi la tablete ale Samsung, în timp ce compania sud-coreeană susţine că toate generaţiile de iPhone şi iPad încalcă cel puţin trei patente, potrivit documentelor depuse de companii. O judecătoare americancă a respins în ianuarie o solicitare Apple pentru acordarea unei despăgubiri suplimentare, pe langă cele în valoare de 1,5 miliarde de dolari obţinute în august anul trecut în primul proces de încălcare a patentelor dintre cele două companii, la un tribunal din San Jose. În acel proces, Samsung a fost găsită vinovată de încălcarea a şase patente pentru aparate mobile, ale Apple.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.