Economic

MOZAIC STIRI NATIONALE Salariul preşedintelui, motiv de băşcălie între politicieni - Dragnea: Poate îi marim şi lui Băsescu salariul

Ziarul de Vrancea
8 feb 2013 730 vizualizări
"va trebui să mărim salariile din administraţia publică, la primari, consilieri, poate şi lui Traian Băsescu”, a declarat ieri Ministrul Dezvoltării Regionale

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat ieri că salariile din administraţia publică vor trebui mărite, "poate" şi cel al preşedintelui Traian Băsescu, iar într-un termen de 2-3 luni Guvernul va şti de caţi angajaţi este nevoie în sistemul public. "Va trebui să mărim salariile din administraţia publică, la primari, consilieri, poate şi lui Traian Băsescu. Cand vom ajunge la normativele de personal şi standardele de cost, nu vorbim de ani, ci de 2-3 luni, vom vedea de caţi angajaţi vom avea nevoie în sistemul public şi ce nivel de salariu este necesar. Vorbim de oameni care ştiu ce au de făcut, nu de oameni care au cumpărat o diplomă", a afirmat Dragnea într-o conferinţă. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezent în conferinţă, a spus că salariul mediu net în instituţia pe care o conduce este mic, de 1.600 lei lunar. Un participant din sală a comentat afirmaţiile lui Vosganian, afirmand că nu ştie ce caută Traian Băsescu în funcţia de preşedinte avand un salariu atat de mic, susţinand că el nu s-ar da jos din pat pentru o astfel de remuneraţia. După intervenţia participantului, Dragnea a spus că nici el nu ştie ce caută Băsescu la conducerea ţării, completandu-şi afirmaţia, după o pauză "cu un astfel de salariu". La randul lui  Vosganian, a afirmat că vrea să fie primul manager privat din Executiv, pentru că în politică este din ce în ce mai greu să se poată trăi doar din salariu, inclusiv din cauza "agenţiilor de integritate" şi a "rigorilor opiniei publice". "Eu am vorbit cu domnul Ponta şi i-am spus «domnule prim-ministru eu vreau să fiu manager privat în Guvern. Adică, dacă eu aduc bani, să-mi daţi voie să ca din banii aceştia să dau o parte oamenilor care i-au produs»", a declarat Vosganian într-o conferinţă. Ministrul a adăugat că nu poate trăi doar din salariul de politician, inclusiv din cauza cerinţelor Agenţiei Naţionale de Integritate şi a pretenţiilor pe care opinia publică le are de la politicieni. "Sunt în politică de 23 de ani. Nu am făcut numai politică, nu aş fi putut trăi numai din salariul de politician. Este din ce în ce mai greu, pe legislaţia romanească şi agenţiile de integritate şi toate rigorile opiniei publice, să mai trăieşti şi din altceva decat din politică, pentru că intri în tot felul de incompatibilităţi, ceea ce pe viitor va trebui să ne gandim", a mai spus Vosganian.

Un bancher de top este mirat de salariile mari din companiile de stat

În Romania sunt multe companii de stat cu oameni bine plătiţi, însă nu există performanţă pentru că lipseşte buna guvernanţă, care trebuie să vizeze reducerea costurilor, creşterea veniturilor şi respectarea unor valori, spune preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, Dan Pascariu "N-am mai lucrat la stat de 20 de ani. Cand am preluat poziţia la Tarom am avut impresia că m-am întors cu 20 de ani în urmă din toate punctele de vedere, cu toate că oamenii sunt bine plătiţi. Am calculat că venitul mediu în companie, cu toate avantajele, este în jur de 2.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în banca în care sunt tot preşedinte al Consiliului de Administraţie (UniCredit ţiriac Bank - n.r.) salariul mediu e mult mai mic. Există companii de stat în Romania în care oamenii sunt bine plătiţi şi nu există performanţă pentru că lipseşte buna guvernanţă", a afirmat vineri Pascariu la Business Leaders Summit. El a spus că în 20 de ani cat a lucrat în corporaţii private nu a simţit lipsa bunei guvernanţe, dand exemplu că "atunci cand ai aer, nu simţi lipsa aerului". Pascariu consideră că o bună guvernanţă înseamnă reducerea costurilor şi creşterea veniturilor, introducerea şi respectarea unor valori, creşterea încrederii partenerilor şi investitorilor, dar şi mai multă stabilitate economică. Totodată, a apreciat că deciziile de business sunt "inerent riscante", iar o bună guvernare poate să limiteze impactul negativ. "Am ajuns la concluzia în cadrul CA la Tarom, deşi am fost contestaţi cand am fost numiţi că nu avem legătură cu industria, că avem totuşi o contribuţie importantă ca manageri privaţi: experienţa vastă în diverse domenii, perspectiva independentă, capacitatea de a testa şi contesta ipoteze, precum şi formularea de întrebări potrivite la momentul potrivit", a spus preşedintele CA Tarom.  Pascariu spune că cele mai importante probleme în companiile de stat le reprezintă faptul că oamenii nu sunt ţinuţi responsabili. Privind buna guvernanţă şi managementul privat la companiile de stat, el a reamintit că FMI a început programul de management privat la societăţile de stat după ce a constatat că sectorul public produce pierderi de trei miliarde euro.

Pedepse dure pentru colectorii de fier

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, propune ca reprezentanţii firmelor colectoare de fier vechi care achiziţionează componente din reţeaua de cale ferată sau nu anunţă autorităţile atunci cand primesc asemenea oferte de achiziţie să răspundă penal. "Propun să răspundă penal, dacă nu anunţă imediat autorităţile în momentul în care cineva vine cu o componentă de cale ferată. Dacă cel de-acolo îi spune unui hoţ «nu îl primesc pe-ăsta, du-te acasă cu el», asta înseamnă tăinuire şi trebuie să răspundă. Fenechiu a precizat că în şedinţa de guvern din această săptămană au avut discuţii privind un set de măsuri pentru limitarea furturilor din infrastructura feroviară care generează întarzierea trenurilor. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri cã Guvernul va dubla limitele minime şi maxime ale pedepselor prevăzute în Codul Penal pentru furturile de material rulant CFR. El a precizat că Ministerul Transporturilor se va consulta pe această temă cu Ministerele de Interne şi Justiţie, iar decizia va fi luată de Guvern săptămana viitoare, eventual prin ordonanţă de urgenţă. Un document oficial prezentat de MEDIAFAX în luna octombrie relevă că CFR nu mai are rezerve de componente feroviare pentru înlocuirea celor subtilizate de hoţi, care au crescut în ultima perioadă şi afectează secţii precum Bucureşti - Constanţa, iar durata unei călătorii creşte, din cauza verificărilor. "În cazul deranjamentelor provocate de furturi, deoarece instalaţiile nu mai dau indicaţii în legătură cu starea de liber sau ocupat a liniilor, circulaţia între staţii se face prin înţelegere telefonică - cale liberă, fiind necesare măsuri suplimentare de verificare pe teren a liniilor şi macazelor, fapt ce conduce la mărirea duratei de parcurs a trenurilor, la aşteptarea eliberării liniilor din staţii şi a liniei curente", se precizează în document.

Locuinţele din zece cartiere londoneze, mai scumpe decat toate casele din Scoţia

Locuinţele din cele mai scumpe zece cartiere din Londra au în prezent o valoare egală cu cea însumată a pieţelor imobiliare din ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, situaţie care subliniază diferenţele tot mai mari de avere dintre britanici, potrivit Financial Times. Casele din Londra sunt tradiţional mai scumpe decat cele din restul ţării. Totuşi, criza a declanşat o polarizare rapidă a pieţei, cu preţurile proprietăţilor în declin în fiecare regiune a Marii Britanii, cu excepţia capitalei. Cele mai bogate zece cartiere din Londra, incluzand Camden and Richmond, au o valoare de 552 miliarde de lire sterline, egală cu ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord la un loc. Concentrarea pe Londra şi cateva din oraşele din apropierea capitalei a fost susţinută şi de cererea din partea cumpărătorilor străini, notează Financial Times. Divergenţa puternică a valorilor proprietăţilor va avea un impact dramatic şi pe termen lung asupra mobilităţii forţei de muncă şi recuperării economice, a declarat Lucian Cook, director pentru piaţa imobilelor de locuit la firma de consultanţă Savills, care a întocmit studiul. Începand din 2007, preţurile caselor din Londra au crescut cu 15%. Doar acest avans, totalizand 140 de miliarde de lire sterline, depăşeşte valoarea tuturor proprietăţilor rezidenţiale din nord-estul Angliei.

Germania are un excedent comercial mai mare decat PIB-ul Romaniei

Germania a înregistat anul trecut un excedent comercial de 188,1 miliarde de euro, al doilea cel mai mare surplus din istoria ţării, a anunţat vineri Biroul de Statistică de la Berlin, citat de AFP. În comparaţie, PIB-ul Romaniei este mai mic. În 2011, surplusul balanţei comerciale s-a situat la 158,7 miliarde de euro. Excedentul de anul trecut este cel mai mare după cel înregistrat de Germania în 2007, de 195,3 miliarde de euro, şi al doilea începand cu 1950, an în care biroul de statistică a început să înregistreze datele. Exporturile celei mai mari economii europene au avansat cu 3,4% anul trecut, la 1.097,4 miliarde de euro, iar importurile cu 0,7%, la 909,2 miliarde de euro, un nou record. Livrările pe piaţa externă au depăşit în 2011 pentru prima dată pragul de 1.000 de miliarde de euro, cu un nivel raportat la 1.060 miliarde de euro.

Acţionarii Apple se bat pentru rezerve

Acţionarii Apple fac presiuni pentru a determina compania să distribuie din rezervele de 137 miliarde de dolari pe care le-a acumulat, sub formă de dividende mai ridicate sau răscumpărări de acţiuni, nemulţumiţi de "mentalitatea de depresiune economică" a companiei. Disputa a culminat cu un proces intentat de fondul Greenlight Capital, care deţine 1,3 milioane de acţiuni Apple şi a acţionat compania în justiţie. La cotaţia actuală, pachetul valorează peste 600 milioane de dolari, în timp ce capitalizarea Apple este de aproximativ 440 miliarde de dolari. Procesul intentat la Tribunalul Districtual din Manhattan vizează anularea unei propuneri din decembrie a conducerii Apple, care vrea să elimine din statutul companiei acţiunile preferenţiale "în alb". Apple a cerut în luna decembrie acţionarilor să voteze o propunere care ar necesita avizul acţionarilor pentru emiterea acţiunilor preferenţiale. Miliardarul David Einhorn a apărut la mai multe posturi de televiziune pentru a cere celorlalţi acţionari să respingă această propunere şi a prezentat un proiect propriu, conform căruia Apple ar redistribui rezervele de numerar către acţionari prin emiterea unei noi categorii de acţiuni preferenţiale, cu un dividend garantat de 4%. Apple a luat act de propunerea lui Einhorn, iar Condiliul de Administraţie şi managementul caută modalităţi de deblocare a rezervelor în favoarea acţionarilor, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

Afacerile din comerţul auto au scăzut cu 5,2%

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut anul trecut cu 5,2%, ca serie brută, respectiv cu 4,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comerţul cu autovehicule a înregistrat o scădere de 7,4% în 2012, comerţul cu piese şi accesorii petnru autovehicule s-a redus cu 2,2%, iar afacerile din zona întreţinerii şi reparării autovehiculelor au coborat cu 2%. Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi servicii de întreţinere şi reparare a motocicletelor a crescut cu 3,5%. În luna decembrie, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 8,9% ca serie brută faţă de luna corespunzătoare a anului precedent. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţul auto au coborat în decembrie cu 6,1%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cojan, acum 2110 zile, 3 ore, 42 minute, 32 secunde
Ce îl recomandă pe mustăcios să facă astfel de bășcălie despre prețedinte ? Oare uită că a jecmănit el cu familia lui tot ce s-a putut jecmăni de la amărata de economie a acelui județ !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.