Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: S-a trezit Crin Antonescu: Raportul MCV, lovit de caducitate

Ziarul de Vrancea
1 feb 2013 766 vizualizări
Preşedinţele PNL, Crin Antonescu, a criticat vineri în termeni duri Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene (MCV). El a afirmat că monitorizarea este lovită de "caducitate" pentru că trebuia să fie finalizată în 2010.

"Preocuparea noastră a tuturor, a Guvernului în primul rand că este partenerul CE, este să convenim cat mai rapid şi cat mai clar cu Comisia Europeană pe acest subiect ce anume se doreşte, care sunt termenele şi soluţii concrete pentru a închide MCV", a spus Crin Antonescu într-o conferinţă de presă. Antonescu a acuzat Comisia Europeană că a vorbit "exagerat şi sub influenţă partizană" despre campanii de hărţuire la adresa unor judecători. "Dacă eşti acuzat de corupţie nu înseamnă că eşti corupt", a mai spus Antonescu, precizând că importantă este decizia finală a justiţiei.
Liderul PNL a ţinut să menţioneze că vicepremierul Liviu Dragnea "nu stă", în prezent, sub vreo acuzaţie de corupţie, fiind vorba, în cazul acestuia, de aspecte penale care ţin de organizarea referendumului. Crin Antonescu a mai ţinut să precizeze că nici Relu Fenechiu nu ar putea fi încadrat la "acuzaţii de corupţie". "Au fost erori, nu chestiuni confuze, ci erori în raport, în principal cea care s-a discutat şi a fost şi asumată ca atare de autorii raportului, chestiunea cu doi şi cu trei miniştri. E un lucru grav, nu e de joacă, atunci când numeri într-un raport oficial în numele unei instituţii de prestanţa şi de importanţa Comisiei Europene, când numeri miniştri pe care îi acuzi indirect de corupţie, e bine să numeri corect", a susţinut Antonescu. "Putem să ne închipuim că cineva ţi-a dat o cifră, şi nu ai numărat tu însuţi, atunci când faci această confuzie", a subliniat preşedintele Senatului. El a mai afirmat că nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt, până la sentinţa unei instanţe.
Modificarea din textul raportului MCV vizând numărul miniştrilor cercetaţi penal, de la trei la doi, reprezintă o clarificare, nu corectarea unei erori, a declarat, joi, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept "fantezie" informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Ea a spus că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.

CE, mulţumită de sursele din Romania

Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE, a declarat, vineri, că instituţia de la Bruxelles este mulţumită de diferitele surse guvernamentale şi nonguvernamentale din România folosite privind numărul de miniştri cercetaţi penal pentru corupţie menţionat în raportul MCV. "Este important de notat că în mai multe declaraţii din ultimele zile s-a sugerat că nu e nici un ministru anchetat. Am folosit o întreagă serie de surse, suntem mulţumiţi de acestea. Sunt atât guvernamentale, cât şi nonguvernamentale şi suntem încrezători în conţinutul raportului", a afirmat Gray, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. El a subliniat că "datele problemei nu s-au schimbat" după clarificarea pe text făcută de Comisie. "Am văzut în ultimele zile o întreagă serie de declaraţii serioase, dar şi contradictorii, şi am considerat adecvat să facem acea clarificare", a afirmat Gray.
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a afirmat, vineri, că instituţia nu s-a plâns la CE de presiuni din partea presei. El a arătat că există un singur trust media care desfăşoară o campanie de "linşare mediatică", iar lucrurile acestea sunt "vizibile cu ochiul liber" la Bruxelles. El a evitat să nominalizeze trustul Intact, aparţinand fostului securist Dan Voiculescu, ca fiind responsabil de atacul declanşat împotriva instituţiei.

De ce este important MCV?

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, susţine, într-o postare pe blog, că reformarea justiţiei prin MCV şi succesul acordului cu FMI pot face diferenţa pentru viitorul economic al României, asigurând o rată de creştere anuală de 4% din PIB. "De ce trebuie să ne preocupe foarte mult MCV? De ce trebuie să avem un Foarte Mare Interes în succesul FMI? Pentru că aceste două programe pot face diferenţa pentru viitorul economic al României. În câţiva ani România ar putea să crească cu 4% pe an şi să prindă din urmă restul Europei. Sau nu. Aceste programe pot relansa potenţialul economic al României, să atragă investitori din Marea Britanie şi din alte părţi şi să întoarcă declinul din competitivitatea României. MCV plus FMI egal 4%", afirmă Martin Harris. El arată că în această săptămână au fost evaluări pe ambele programe. "Pe MCV, CE a înregistrat progrese importante într-un an dificil. Înalta Curte continuă să finalizeze cazuri de corupţie la nivel înalt de durată lungă. Hotărârile Curţii Constituţionale au fost implementate, ANI şi-a continuat activitatea de întărire a integrităţii în viaţa publică", notează Harris.
Referitor la acordul cu FMI, ambasadorul britanic punctează că s-au înregistrat în 2012 progrese importante privind consolidarea fiscală prin reducerea datoriei publice şi gestionarea deficitului public.

Năstase, puţin mai sărac

n fostul premier a fost obligat de instanţă să returneze statului peste 3,3 milioane de lei

Judecătoria Sectorului 1 a admis, vineri, cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei, prejudiciul din dosarul "Trofeul calităţii". Potrivit deciziei instanţei, această cauză nu are cale de atac.
În 29 ianuarie, ISC a formulat la Judecăroria Sectorului 1 şi o cerere de încuviinţare a executării silite a Dianei Gasparovici, aceasta urmând să se judece în 8 februarie, potrivit site-ului instanţei.
În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Instanţa a decis atunci şi să menţină dispoziţiile sentinţei date de prima instanţă prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian, Diana Gasparovici, SC A Rond SRL (societate a soţilor Popovici), SC Eurografica SRL (firmă lui Vasile Cristian Mihai) sunt obligaţi să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro). Diana Gasparovici, care a primit cinci ani de închisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se află în închisoare, ea nefiind găsită de Poliţie.

O femeie cu şase copii, la un pas de moarte după o operaţie de mărire a sanilor

O femeie a intrat în comă după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru mărirea sânilor, la o clinică privată din Iaşi. Ea este însărcinată şi are şase copii. Femeia, în vârstă de 30 de ani, a fost operată la Clinica Omini din Iaşi şi este la a treia intervenţie de acest gen. Medicul Lucian Popa, cel care a făcut intervenţia chirurgicală, susţine că operaţia a decurs fără probleme. "A fost o intervenţie de corectare a implanturilor puse. Pacienta a fost supravegheată pe timpul nopţii şi nu a fost semnalată nicio problemă Au survenit complicaţii în această dimineaţă (n.r. - vineri dimineaţă), iar din acest motiv am anunţat ambulanţa", a declarat Lucian Popa.
Medicul Popa a afirmat că imediat după implant se recomandă evitarea sarcinii, lucru care nu a fost respectat de către pacientă. El a mai spus că primele două intervenţii au decurs fără probleme.
"Nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat şi care sunt cauzele care au dus la agravarea stării de sănătătate a femeii. A primit îngrijiri din partea medicului de la clinica respectivă. Ea a fost adusă cu ambulanţa la noi. Vom vedea în urma investigaţiilor dacă există şi alte elemente de gravitate. Pot fi şi cauze neurologice, dar şi de altă natură", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi, Diana Cimpoeşu. Ea a spus că nu poate preciza dacă înrăutăţirea stării de sănătate a femeii este cauzată exclusiv de intervenţia chirurgicală la care a fost supusă.
Potrivit medicilor, pronosticul în acest caz este unul rezervat.

Bilanţ pozitiv la ANI

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, vineri, că instituţia are 207 de decizii definitive în procese privind incompatibilitatea. Întrebat, la dezbaterile pe buget din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, câte procese are ANI, Georgescu a răspuns: "Nu pot să vă dau o cifră exactă a proceselor la capitolul incompatibilităţi". "În cazul în care s-a ajuns la hotărâri definitive, fie prin necontestare, fie prin decizii date de instanţă, sunt în număr de 207 cazuri, din care ANI a câştigat 194. În materia conflictului de interese sunt foarte multe cazuri de soluţionat. În ceea ce priveşte confiscarea averilor necuvenite, sunt 23 de cazuri în faţa comisiilor de cercetare de pe lângă Curţile de Apel, acestea îşi urmează cursul. Rata de succes este undeva la peste 60%", a explicat Georgescu.

Constituţia, modificată cu prezenţă de doar 30%?

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional. El propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente". De asemenea, în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iniţiativa legislativă propune stabilirea unei condiţii de validare în situaţia în care prezenţa la urne este de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Totodată, senatorul social-democrat propune ca în cazul referendumului local condiţia pentru validare să fie participarea a cel puţin jumătate plus unul dintre alegătorii din listele electorale permanente.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 ianuarie, că poate fi o soluţie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu condiţia să fie create condiţii să voteze şi pentru cei 3 milioane de români din străinătate, prin introducerea votului prin corespondenţă.

Romania, pregătită de o "invazie" militară în Mali

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat, vineri, că România ar putea trimite zece militari în Mali, propunerea urmând să fie supusă aprobării, săptămâna viitoare, în CSAT. "România, ca ţară NATO şi ca ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor considera că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT", a spus Duşa.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele UE, unde a informat că autorităţile române analizează posibilitatea unei participări româneşti la viitoarea misiune UE în Mali. Dezbaterile referitoare la Mali au avut ca punct central reiterarea unanimă a sprijinului statelor europene pentru intervenţia militară a Franţei.

Judecător, reţinut pentru trafic de influenţă

Judecătorul Petre Adrian Podea, de la Tribunalul Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. El este acuzat că ar fi acceptat să primească mită de la administratorul unei firme pentru o soluţie favorabilă unui fost angajat al societăţii care execută o pedeapsă cu închisoarea.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în decembrie 2012, George Sorin Florea i-ar fi promis judecătorului Petre Adrian Podea că îi dă 3.000 de lei dacă va interveni pe lângă un magistrat de la Judecătoria Ploieşti pentru ca acesta să admită o cerere de eliberare condiţionată formulată de un fost angajat la firmei administrate de Florea, care execută o pedeapsă cu închisoarea. Ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea i-ar fi solicitat magistratului de la Judecătoria Ploieşti să pronunţe o soluţie favorabilă în dosar, spunându-i că George Sorin Florea este dispus să îi dea 2.000 de lei. Magistratul de la Judecătoria Ploieşti a refuzat propunerea de primire a banilor şi l-a denunţat pe judecătorul Petre Adrian Podea.

Au înjunghiat un taximetrist pentru că nu a vrut să le pună manele

Doi tineri din Alexandria sunt cercetaţi penal pentru loviri şi alte violenţe, după ce au înjunghiat un taximetrist, nemulţumiţi că acesta nu a vrut să le pună manele în maşină. Potrivit IPJ Teleorman, taximetristul a povestit că cei doi tineri s-au urcat în autoturism în staţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, iar pe drum i-au cerut să le pună manele. Şoferul a refuzat, iar clienţii, care erau băuţi, au început să îl înjure, astfel că taximetristul le-a cerut să coboare din maşină, însă tinerii au refuzat. Ulterior, cei doi au solicitat să coboare, iar taximetristul a oprit maşina, însă unul dintre tineri l-a îmbrâncit, iar celălalt i-a pulverizat spray paralizant în faţă şi l-a înjunghiat în spate. Taximetristul a încercat să se apere, iar agresorii au spart luneta maşinii şi au fugit. Şoferul a sunat la 112, apoi a mers singur la Spitalul Judeţean Teleorman, dar nu a rămas internat. Cei doi suspecţi au fost identificaţi de poliţişti, fiind cercetaţi pentru loviri sau alte violenţe.

S-a stins din viaţă fosta realizatoare TV  Anca Fusariu

Anca Fusariu, fostă realizatoare a Televiziunii Române, a încetat din viaţă joi seară, în urma unei boli cumplite.  Anca Fusariu s-a născut pe 15 septembrie 1942. Şi-a început cariera în TVR în 1971. În anii de debut a înregistrat sute de reportaje şi emisiuni, printre care "Ritm, tinereţe, dans" şi "La sfârşit de săptămână". În anii 1980, ea a fost unul dintre reporterii de succes descoperiţi şi pregătiţi de celebrul realizator Tudor Vornicu. A semnat împreună cu Carmen Dumitrescu şi Alexandru Stark reportaje pentru emisiunile "Fotograme din realitate", "Fotograme pe 16 mm.", "Album duminical", "De la A la infinit", iar mai târziu "Reflector", "Studio A" şi altele. A dat emisiunilor titluri care au rămas până în prezent, între care "Cu ochii în patru". "Munceam cu toţii mult şi râdeam mult. Ritmul era imprimat de Tudor Vornicu - boss-ul! Contaminarea se petrecea cu iuţeala fulgerului, căci starea era comună şi pentru blonda şi mereu în viteză Carmen Dumitrescu, şi pentru mucalitul timid şi neobositul Al. Stark, şi pentru mine, intrată ultima în grupul lor. Starea era comună: starea de reporter", povestea Anca Fusariu în cartea "40 de ani de televiziune".
În perioada 1994-1998 a fost în echipa care a creat Tele 7 ABC, unde a fost realizator de emisiuni şi redactor-şef al postului. A pregătit mai apoi generaţii de jurnalişti pentru mai multe posturi de televiziune - TVR, Kanal D, Antena 1.

Raed Arafat, nominalizat la un important premiu european

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a fost selectat de ediţiile europene ale revistei Reader's Digest pe lista scurtă cu opt personalităţi ale căror eforturi au determinat schimbări semnificative în societate.
În fiecare an, un juriu format din redactorii-şefi ai celor 20 de ediţii europene ale Reader's Digest onorează o personalitate remarcabilă din Europa care s-a dedicat cu generozitate şi curaj servirii semenilor săi. În acest an, câştigătoarea premiului este jurnalista poloneză Agnieszka Romaszewska, de 51 de ani, desemnată Europeanul Anului 2013. Premiul reprezintă un semn al aprecierii faţă de campania mediatică a jurnalistei poloneze, care luptă pentru apărarea valorilor democratice în Belarus, stat condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, supranumit în media "ultimul dictator al Europei", menţionează sursa citată. În etapa premergătoare desemnării câştigătorului, juriul a selectat din zecile de propuneri primite o listă scurtă cu opt personalităţi, ale căror eforturi au determinat schimbări semnificative în societate. Printre aceştia s-a numărat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România Raed Arafat. El este considerat un pionier în medicină, cel care a reformat serviciul de asistenţă medicală de urgenţă din ţara noastră. Raed Arafat este prezentat într-un articol amplu, publicat în toate ediţiile europene din luna februarie ale revistei Reader's Digest, alături de poveştile altor personalităţi internaţionale, ale căror eforturi puse în slujba semenilor lor au impresionat juriul: interpreta britanică Adele, paraşutistul Felix Baumgartner, campioana la Jocurile Paralimpice Oksana Savcenko, investigatorul de crime cibernetice Mikko Hyppönen, activistul politic Srdja Popovic şi cercetătorul în domeniul bolilor neurologice degenerative Christine van Broeckhoven.

Bărbat care pretindea că este medic, acuzat că a violat doi băieţi

Un bărbat din Braşov, cu antecendente penale, care pretindea că este profesor sau medic, este acuzat de viol şi de două tentative de viol asupra unor băieţi de la mai multe şcoli din judeţul Braşov. Potrivit procurorului de la Parchetul Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov, Marţian Dănuţ Aldea, bărbatul are antecendente penale din 2006, el obişnuind să racoleze tineri cărora le spunea că este profesor sau medic. Bărbatul este acuzat "de două tentative de viol şi două acte de viol consumate, victimele fiind băieţi de la multe şcoli din Braşov". În prezent, bărbatul este audiat la Parchet.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.