Economic

MOZAIC ECONOMIC: firmă uriaşă intră în operaţie pe cord deschis

Ziarul de Vrancea
30 ian 2013 1059 vizualizări
Oltchim intră în insolvenţă, cererea de declanşare a procedurii fiind aprobată de instanţă

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea intră în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată, ieri, de Tribunalul Valcea. Decizia Tribunalului Valcea poate fi atacată în termen de şapte zile. Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolvenţei. "S-a aprobat insolvenţa, iar maine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de făcut. Deocamdată îl aşteptăm pentru a discuta. Combinatul funcţionează, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom aşeza la masă şi vom discuta cu administratorul judiciar ce este de făcut. Toate creanţele Oltchim vor fi îngheţate", a declarat, ieri, liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev. Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania. Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Valcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea "redevine curată", să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic. Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, cand vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX. "Insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei", se arată în document. Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost caştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic. Titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionarea la BVB la ora 14:04 şi urmează să fie reintroduse la transfer după confirmarea planului de reorganizare de către instanţă. Cel mai recent schimb a fost perfectat la un preţ de 0,307 lei, în creştere cu 2,5% faţă de marţi. La această cotaţie, capitalizarea combinatului este de 105,3 milioane lei. În precedentele patru zile, titlurile au picat cu 48%, în aşteptarea deciziei Tribunalului Valcea privind insolvenţa companiei. După corecţia din precedentele patru şedinţe, capitalizarea bursieră a companiei a coborat cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Înaintea anunţului că Oltchim va solicita insolvenţa, capitalizarea bursieră a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la închiderea şedinţei de marţi era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).

Paradoxul taxelor

nivelul de colectare a impozitelor în Romania este mult sub cel din alte state UE

Nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor din Romania este de 75-80%, mult mai redus decat în alte state din UE, creşterea acestuia la 90%, cum este în Spania, putand face ca mediul fiscal să arate diferit, a declarat Peter de Ruiter, partener al companiei de audit şi consultanţă PwC. "Colectarea impozitelor în Romania este prea redusă faţă de alte state din Uniunea Europeană. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Dacă am ajunge la 90% ca în Spania sau în alte ţări, mediul fiscal al Romaniei ar arăta diferit", a afirmat de Ruiter la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PwC. Peter de Ruiter, partener PwC şi şeful departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din companie, a arătat că un paradox al simplificării regulilor fiscale este că va determina creşterea poverii fiscale. "O rată de impozite mare nu împiedică oamenii de afaceri. În Suedia există un nivel de impozitare mare, dar mediul de afaceri este sprijinit. Problemele sunt mai mici în Suedia decat în Romania. Simplificarea regulilor fiscale trebuie să aibă loc chiar dacă va avea loc o creştere a impozitelor", a explicat de Ruiter. El a arătat că administraţia trebuie să fie credibilă şi a menţionat că în Romania nu există un parteneriat între Guvern şi administraţie.

Toate legile fiscale vor fi unite într-un singur act

Ministerul de Finanţe are ca obiectiv în acest an, printre altele, clarificarea legislaţiei, respectiv de a aduna şi structura într-un singur document toate prevederile Codului Fiscal ţinand cont de modificările aplicate în ultimii opt ani, corelate cu actele normative conexe. "Un obiectiv pentru acest an, poate mai important decat oricare altul, este de a clarifica legislaţia. De opt ani, din 2004, Codul Fiscal s-a modificat de zeci, sute de ori. A încerca să găsim acum ceva în Codul Fiscal reprezintă o muncă titanică. Ne dorim ca în acest an să facem ordine şi să punem cap la cap toate documentele din Cod cu normele, cu ordinele conexe, cu Codul de Procedură Fiscală astfel încat să le avem pe toate legate şi corelate. Sunt foarte multe prevederi care au scăpat în timp la modificările succesive de a fi legate de alte domenii", a declarat miercuri Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PricewaterhouseCoopers. El a dat ca exemple de necorelări complicaţii la TVA care nu-şi găsesc rezolvarea sau implicaţii la impozitul pe venit. Manolescu a precizat că, dacă se doreşte ulterior modificarea cotelor, acest lucru s-ar putea realiza mult mai uşor. "Decizia privind cotele este una şi politică şi economică, dar dacă lucrurile sunt clare, o schimbare de cote ulterior nu creează aşa mari probleme. Nu spun acum că se vor modifica cotele, ci doar că dacă se va simţi această nevoie, cred că e mult mai uşor să fie făcută atunci dacă legislaţia este aşezată", a afirmat Manolescu. Secretarulul de stat le-a transmis oamenilor de afaceri un mesaj de optimism, spunand că autorităţile vor încerca în perioada următoare structureze şi să aşeze lucrurile în aşa fel încat să uşureze activitatea agenţilor economici. În ceea ce priveşte activitatea ANAF, el a precizat că există în lucru un proiect pentru restructurarea şi modernizarea Fiscului susţinut de Banca Mondială, arătand că partea de administrare fiscală este chiar mai importantă decat zona de legislaţie. "Indiferent cat de bună e legea şi cat de bine o structurăm, dacă partea de administrare nu funcţionează şi partea de implementare a legislaţiei nu este pusă la punct, degeaba avem o lege bună", a spus el.

Fermele familiale vor primi subvenţii la dobanzi

Statul va sprijini fermele familiale cu fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii şi va subvenţiona dobanda la creditele pentru investiţii, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii. Pentru a beneficia de sprijin, activitatea economică desfăşurată de ferma familială, chiar dacă este permanentă, ocazională sau temporară, trebuie să fie înregistrată şi autorizată. Ferma familială este ferma care realizează maxim 40 UDE (48.000 de euro valoarea producţiei agricole). Sprijinul pentru ferme ar putea proveni din bugetul naţional sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astfel, statul ar putea sprijini achiziţia de utilaje şi construcţia de ferme în cadrul măsurii 121, pentru proiecte cu valori cuprinse între 5.000 de euro şi 50.000 de euro. Fermierul care îşi va înregistra activitatea şi va creşte suprafaţa fermei va putea beneficia de proiect tip, gratuit, fonduri pentru achiziţia de utilaje şi dobandă subvenţionată. Fermierii care, de asemenea, cresc numărul de animale vor beneficia de proiect tip, gratuit, şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi pentru construcţia grajdului. O altă facilitate va fi accesul la programe de formare profesională de scurtă durată prin PNDR. Fermierii persoane fizice care se înregistrează fiscal devin eligibili pentru schema de subvenţionare a accizei la motorină. Fermierii vor avea şi posibilitatea de a beneficia de servicii medicale minime în raport cu contribuţiile virate (5.5% din valoarea impozitului se direcţioneaza către fondul de asigurări de sănătate).

Vanzările H&M în Romania s-au dublat

Vanzările retailerului suedez de îmbrăcăminte Hennes & Mauritz (H&M) în Romania s-au dublat în anul fiscal 2012, încheiat pe 30 noiembrie, la 635 milioane coroane suedeze (74 milioane euro), după deschiderea a 8 magazine în această perioadă pentru un total de 19 unităţi. Anul fiscal al H&M începe pe 1 decembrie şi se încheie pe 30 noiembrie. În perioada precedentă de raportare, compania a înregistrat în Romania vanzări de 311 milioane coroane suedeze. Creşterea înregistrată anul trecut se cifrează la 92% în coroane, respectiv 107% în lei, potrivit raportului financiar prezentat miercuri de compania. În trimestrul al patrulea fiscal, respectiv perioada septembrie-noiembrie, vanzările H&M în Romania au urcat cu 41% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului anterior, de la 138 milioane coroane la 195 milioane coroane (22,7 milioane euro). H&M a deschis 8 magazine în Romania în perioada decembrie 2011 - noiembrie 2012, numărul total de unităţi ajungand la 19 la finalul anului fiscal. În trimestrul al patrulea, compania a deschis 3 magazine. Vanzările H&M la nivel mondial au urcat cu 10% în anul fiscal 2012, de la 110 miliarde coroane la 120,8 miliarde coroane (14 miliarde euro), în timp ce profitul net al companiei a avansat de la 15,8 miliarde coroane la 16,8 miliarde coroane (1,9 miliarde euro). H&M a fost fondat în Suedia 1947 şi este listat la NASDAQ OMX Stockholm. H&M are peste 2.600 de magazine pe 47 de pieţe, inclusiv unităţi deschise în sistem de franciză.

Societatea Feroviară de Turism a ajuns la fundul sacului

Instanţa a admis luni intrarea în insolvenţă a Societăţii Feroviare de Turism SFT-CFR, care intră în reorganizare judiciară după ce a acumulat datorii de peste 7 milioane de lei, şi are de recuperat creanţe litigioase de 10 milioane de lei, a anunţat Ministerul Transporturilor. "Reorganizarea are ca obiective principale stingerea datoriilor existente printr-o valorificare mai eficientă a activelor existente, valorificarea prin vanzare a unora dintre activele care nu concură la realizarea veniturilor societăţii în prezent, reluarea exploatării materialului rulant de epocă. După închiderea procedurii de insolvenţă, urmează să fie analizate posibilităţile de privatizare a societăţii", se mai arată în comunicatul Ministerului Transporturilor. Pe 28 ianuarie instanţa a admis cererea introdusă de către SFT, numind administrator judiciar, la solicitarea debitorului, consorţiul General Grup Expert SPRL&Campeanu, Dezsi, Gheorghe SPRL. Societatea se ocupă cu închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, terenuri, linii de cale ferată), operează trenurile de epocă (trenul regal, trenul Moldoviţa) şi unităţile de cazare din portofoliu, şi închiriază o serie de terenuri de tenis, fotbal şi baschet, dar şi bărci. La sfarşitul anului trecut, datoriile firmei erau de 7,2 milioane de lei, în timp ce valoarea creanţelor litigioase se ridica la aproape zece milioane de lei.

Philips iese de pe piaţa electronicelor de consum

Grupul olandez Philips va ieşi de pe piaţa electronicelor de consum prin vanzarea diviziei de produse video, audio şi multimedia către grupul japonez Funai, pentru 150 milioane euro, potrivit CNN Money. Philips urmează să se concentreze pe afacerile mai profitabile, precum corpurile de iluminat şi electrocasnicele de consum, de la storcătoare de fructe la aspiratoare. Funai va plăti în continuare un comision de licenţă către Philips pentru a utiliza marca. Tranzacţia va fi încheiată în cursul acestui an, dar activele din domeniul electronicelor video nu vor fi transferate mai devreme de anul 2017, din raţiuni de drepturi de proprietate intelectuală. Philips finalizează astfel ieşirea de pe piaţa electronicelor de consum, după ce a separat anul trecut divizia producătoare de televizoare într-o companie mixtă deţinută împreună cu grupul TPV, din Hong Kong.

Euro saltă în faţa dolarului

Euro s-a apreciat ieri peste nivelul de 1,35 dolari pe unitate pentru prima oară din noiembrie 2011, în aşteptarea rezultatului şedinţei Rezervei Federale americane şi după datele privind creşterea peste aşteptări a încrederii în economia europeană, transmite Bloomberg. Moneda unică europeană a urcat pentru a doua zi consecutiv şi a atins 1,3563 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2011. În SUA, analiştii anticipează că actualul program al Rezervei Federale de achiziţii de obligaţiuni va atinge 1.140 miliarde de dolari pană la finalizare, în primul trimestru din 2014. În Europa, un indice al încrederii oamenilor de afaceri şi populaţiei în economie a crescut uşor, depăşind estimările analiştilor. "Lumea trece de la teamă la vanarea oportunităţilor. Încet dar sigur, datele economice din zona euro merg în direcţia bună. Euro stabileşte astăzi direcţia", a declarat Neil Jones, director la Mizuho Corporate Bank.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.