Economic

Fiscul are de recuperat 40 de milioane lei de la pensionari, şomeri şi asiguraţi

Mihai Boicu
30 ian 2013 1539 vizualizări
Direcţia de Finanţe a emis somaţii pentru suma datorată de contribuabili la Pensii, Sănătate şi Şomaj u dacă persoanele fizice au datorii mai mari la sănătate, firmele înregistrează restanţe la pensii

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vrancea a preluat la jumătatea anului trecut competenţa de administrare a obligaţiilor care trebuie plătite la Sănătate, Pensii şi Şomaj. După preluarea bazei de date, în luna decembrie s-a trecut la emiterea de somaţii pentru persoanele care au acumulat restanţe la cele trei bugete de asigurări sociale. Suma totală pentru care s-au emis somaţii anul trecut se ridică la 40,8 milioane de lei, adică în jur de 9 milioane de euro. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de Finanţe, cele mai mare restanţe sunt la bugetul asigurărilor sociale (pensii), valoarea acestora ridicandu-se la 28,8 milioane lei. La Bugetul asigurărilor sociale de sănătate s-au emis somaţii pentru suma de 10,9 milioane lei, iar la Şomaj pentru 1,1 milioane lei. Persoanele fizice au acumulat cele mai multe datorii la Sănătate, după cum arată datele de la finalul anului trecut. În total, acestea figurau în evidenţele Finanţelor Publice cu suma de 10,6 milioane lei arierate recuperabile. Din acestă sumă, 7 milioane lei s-au acumulat la Sănătate în contul a 6.005 persoane. La persoanele juridice, arieratele recuperabile la 31 decembrie erau în valoare de 11,7 milioane lei. De această dată, cele mai mari datorii sunt la pensii. Astfel, 2.023 de agenţi economici aveau de plătit 8,4 milioane de lei la bugetul de pensii.

Cum se acordă eşalonările la plată

La această dată, persoanele fizice şi juridice care au datorii la contribuţiile sociale au posibilitatea de a cere eşalonarea acestora. În plus, Ministerul Finanţelor a propus extinderea sferei aplicării eşalonărilor, dar încă nu s-a adoptat un act normativ în acest sens. Procedura de acordare a eşalonărilor la plată este prevăzută în OUG 29/2011. Această înlesnire se acordă contribuabililor la cererea acestora pentru o perioadă de cel mult cinci ani, pentru toate obligaţiile fiscale restante administrate de ANAF, înscrise în certificatul de atestare fiscală. Pentru sumele mai mari de 300 milioane lei, perioada de eşalonare poate fi pană la şapte ani. Contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii pentru a obţine eşalonarea la plată: să aibă toate declaraţiile depuse, potrivit vectorului fiscal, la data eliberării certificatului de atestare fiscală; să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare; să aibă constituită garanţia potrivit prevederilor legale; să nu se afle în procedura insolvenţei, potrivit Legii 85/2006; să nu se afle în dizolvare şi să nu se fi stabilit răspunderea potrivit Legii nr. 85/2006 şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 27 şi 28 din Codul de Procedură Fiscală. “Nu se acordă eşalonarea la plată pentru obligaţiile fiscale mai mici de 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice şi de asemenea pentru obligaţiile care au făcut obiectul unei eşalonări care şi-au pierdut valabilitatea”, precizează reprezentanţii Direcţiei de Finanţe. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.