Economic

Sfatul specialistului: Totul despre „TVA-ul la încasare”

Ziarul de Vrancea
27 ian 2013 3517 vizualizări
Pentru că mulţi contribuabili au nelămuriri cu privire la modificările aduse Codului Fiscal, vă oferim în articolul de astăzi detalii utile u dacă nu aplicaţi sistemul „TVA la încasare” şi achiziţionaţi bunuri şi servicii de la entităţi care aplică sistemul „TVA la încasare” vă veţi putea deduce TVA din facturile primite numai în momentul în care le veţi plăti, explică expertul contabil Eduard Chiorescu

Începând cu 1 ianuarie 2013, entităţile înregistrate normal în scopuri de TVA care, în perioada ctombrie 2011 – 30 septembrie 2012, au avut o cifră de afaceri în scopuri de TVA mai mică decât 2.250.000 lei, vor aplica sistemul „TVA la încasare”. Astfel, în linii mari, TVA nu se va mai colecta la emiterea facturii ci la încasarea ei şi nu se va mai deduce la primirea facturii ci la plata ei.
Dacă aplicaţi sistemul „TVA la încasare”, pentru facturile primite de la furnizori, nu veţi mai deduce TVA în luna (trimestrul) în care acestea au fost emise, ci în luna (trimestrul) în care le-aţi achitat, indiferent dacă furnizorii aplică sau nu sistemul “TVA la încasare”.
Dacă nu aplicaţi sistemul „TVA la încasare” şi achiziţionaţi bunuri şi servicii de la entităţi care aplică sistemul „TVA la încasare”, vă veţi putea deduce TVA din facturile primite numai în momentul în care le veţi plăti. Un astfel de tratament vi se poate părea necorespunzător, având în vedere că entitatea care primeşte factura ar fi trebuit să aplice regulile generale de exigibilitate. Cei care au conceput acest sistem au mers însă pe ideea conform căreia dacă furnizorul aplică sistemul „TVA la încasare”, va colecta TVA la încasarea facturii. Atunci este normal ca şi cel care plăteşte factura să îşi deducă TVA la plata acesteia şi nu la data emiterii ei.
Dacă beneficiarul şi-ar fi dedus TVA la data facturii nu ar mai fi fost impulsionat să achite furnizorului contravaloarea livrării sau prestării. Ar fi rezultat următoarea situaţie: beneficiarul îşi deduce TVA la data facturii, iar furnizorul va colecta la data încasării, bugetul de stat fiind astfel „prejudiciat” pentru o anumită perioadă de timp.
Dacă plătiţi o factură PARŢIAL , atunci vă veţi deduce TVA proporţional cu suma plătită din totalul facturii. De exemplu, dacă plătiţi jumătate din totalul unei facturi, în luna (trimestrul) în care aţi plătit vă veţi deduce jumătate din TVA aferentă facturii, iar restul îl veţi deduce atunci când veţi plăti cealaltă jumătate restantă.
Dacă nu aplicaţi sistemul „TVA la încasare” şi achiziţionaţi bunuri şi servicii de la entităţi care, de asemenea, nu aplică sistemul „TVA la încasare”, vă veţi deduce TVA aferentă facturilor primite conform regulilor generale de exigibilitate, respectiv la data facturii.
Dacă aplicaţi sistemul de TVA la încasare şi aţi emis facturi, însă nu le-aţi achitat în termen de 90 zile de la data emiterii facturii, atunci veţi datora  TVA la bugetul de stat în luna (trimestrul) în care se împlinesc cele 90 zile de la data emiterii facturii, chiar dacă până atunci nu aţi achitat factura.
Termene de graţie - între 15 şi 90 de zile
Conform prevederilor din Codul fiscal, factura trebuie emisă până cel târziu în cea  de -a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al TVA (data livrării /data prestării). În cazul în care încasaţi avansuri, trebuie să emiteţi factura până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care aţi încasat avansurile, pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii. Dacă nu aţi emis factura în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea TVA aferentă contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii. Astfel, TVA se declară în Decontul de TVA 300 aferent perioadei fiscale (lună/trimestru) în care se împlineşte cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită.
Prin încasarea unei facturi trebuie să înţelegem orice modalitate prin care obţinem contrapartida de la beneficiar sau de la un terţ, cum ar fi plata în bani (nu în numerar), plata în natură, compensarea, cesiunea de creanţe, utilizarea unor instrumente de plată. Toate prevederile de mai sus se aplică facturilor care sunt decontate astfel.
Cesiunea de creanţe
Atunci când furnizorul cesionează creanţele aferente unor facturi emise, indiferent de preţul cesiunii creanţelor, se consideră că la data cesiunii este încasată întreaga contravaloare a facturilor neîncasate până în acel moment. În cazul în care cedentul este o persoană impozabilă care aplică sistemul “TVA la încasare” pentru respectivele operaţiuni, exigibilitatea TVA intervine la data cesiunii creanţelor, dacă cesiunea are loc înainte de expirarea termenului de 90 de zile calendaristice de la data emiterii. Indiferent de faptul că furnizorii au cesionat creanţele, în cazul beneficiarilor care aplică sistemul “TVA la încasare”, precum şi a celor care nu aplică acest sistem însă au achiziţionat bunuri/servicii de la entităţi care aplică sistemul “TVA la încasare” pentru respectivele operaţiuni, dreptul de deducere a TVA este amânat până la data plăţii facturilor.
Codul fiscal prevede faptul că în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar, se aplică regulile generale de exigibilitate, respectiv TVA se deduce la primirea facturii de la furnizori şi se datorează la bugetul de stat în momentul emiterii lor către clienţi. Normele de aplicare însă prezintă o informaţie suplimentară care se dovedeşte a fi esenţială. Dacă aplicaţi sistemul “TVA la încasare” şi emiteţi o factură către un beneficiar, veţi exclude de la aplicarea sistemului “TVA la încasare” sumele care sunt încasate în numerar de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, PFA, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică. Astfel, în situaţia în care se încasează parţial în numerar contravaloarea unei facturi, este exclusă de la aplicarea sistemului doar suma încasată, nu întreaga factură.
Registrul plătitorilor – pe site-ul ANAF
Verificarea persoanelor care aplică TVA la încasare şi validarea codului de TVA se realizează prin căutarea în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la incasare, publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Registrul TVA la încasare este disponibil la adresa
http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/TVAIncasare.
Potrivit art. 156^3 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ANAF  organizează Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare conform art. 134^2. Registrul TVA la încasare conţine atât persoanele impozabile care au depus notificãrile prevãzute de lege, cât şi persoanele impozabile selectate, de organele fiscale, în vederea înregistrãrii din oficiu în registru.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea a organizat câteva seminarii referitor la aplicarea TVA la încasare, fapt îmbucurător, însă agenţii economici aşteaptă cu siguranţă să fie organizate şi alte astfel de seminarii, interactive, în cadrul cărora să primească răspunsuri la  aspectele practice cu care se confruntă în implementarea acestui sistem.
Expert Contabil Chiorescu Eduard
www.ecrestere.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.