Economic

MOZAIC ECONOMIC: Privatizarea Fabricii de Avioane Craiova, în linie dreaptă

Ziarul de Vrancea
13 ian 2013 1327 vizualizări
Una dintre companiile interesate de uzina de avioane este Alenia Aeronautica din Italia

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că autorităţile vor face "toate demersurile posibile" pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova şi a precizat că există deja discuţii cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a fost interesată şi în anii trecuţi să preia uzina. Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că trebuie găsită o modalitate pentru a pivatiza "rapid" Fabrica de Avioane Craiova, precizand că autorităţile fac toate demersurile necesare în acest sens. Această decizie vine în contextul în care fabrica a fost profund afectată de criza financiară, contractele fiind tot mai puţine, iar angajaţii primind salariile cu întarziere. Conducerea fabricii a reuşit să plătească salariile pentru luna noiembrie, după ce a fost încheiat un contract cu Minisetrul Apărării Naţionale pentru repararea a două avioane. "Vreau să facem toate demersurile posibile ca să privatizăm fabrica de avioane pentru că aşa ne minţim. Dacă tot mergem dintr-un contract, într-un contract şi într-un contract pe care de fiecare dată nu poate să-l aducă decat Olguţa pentru că altcineva nu se implică, nu este bine pentru fabrica de avioane. Nu este suficient şi trebuie să găsim o modalitate să privatizăm rapid fabrica de avioane", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.  Primarul Craiovei a anunţat că există deja discuţii cu compania italiană Alenia Aeronautica, care a mai fost interesată să preia uzina. În anul 2008, Alenia Aeronautica a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Fabricii de Avioane Craiova, însă AVAS a desemnat drept caştigătoare firma Aero VOdochody din Cehia, cu care nu a ajuns la o înţelegere în final.  În iunie 2012, ministrul Apărării Naţionale de atunci, Corneliu Dobriţoiu, anunţa că ministerul pe care îl conduce va acorda Fabricii de Avioane de la Craiova, 8,6 milioane de lei pentru repararea a două avioane, în baza unui contract-cadru semnat la Bucureşti. Tot atunci, liderul de sindicat al Fabricii de Avioane Craiova, Victor Peţa, declara că "o parte semnificativă" din bani va fi folosită pentru plata salariilor angajaţilor. Ministerul Apărării Naţionale este principalul client al Fabricii de Avioane Craiova şi are în proprietate aproximativ 20 de aeronave, care au fost fabricate de-a lungul timpului la Craiova. În 27 martie 2012, directorul general al SC Avioane SA Craiova, Marin Stancu, a fost eliberat din funcţie de către ministrul Economiei, în urma unui protest spontan al angajaţilor, care au cerut plata salariilor restante. Noul director general al SC Avioane SA este Ioan Sava, care are mandat pană în martie 2014. Fabrica de Avioane din Craiova mai are în prezent 296 de angajaţi, numărul lor diminuandu-se constant după 1990, cand uzina avea peste 4.700 de salariaţi. Fabrica a fost scoasă la privatizare de mai multe ori, însă acţionarul majoritar a rămas în continuare statul roman.


Smartphone-urile cu Windows Phone caştigă teren

Vanzările de smartphone-uri cu Windows Phone se apropie de 1 milion de unităţi pe săptămană, potrivit estimărilor Forbes, sistemul de operare propus de Microsoft reuşind să prindă viteză pe o piaţă dominată de Google şi Apple. Deşi Microsoft nu a prezentat date referitor la vanzările Windows Phone din trimestrul al patrulea al anului trecut, cifrele din ultimele trei luni ale lui 2011 şi declaraţiile şefului Microsoft Steve Ballmer oferă indicii importante. Astfel, Ballmer a declarat la începutul lunii ianuarie că Windows Phone se vinde de patru ori mai bine decat acum 12 luni. Ulterior, la CES 2013, Ballmer a afirmat, în timpul unei apariţii surpriză la prezentarea susţinută de Qualcomm, că Windows Phone vinde de cinci ori mai multe unităţi decat în perioada similară a anului trecut. Compania de cercetare Gartner estimează că în trimestrul al patrulea din 2011 s-au vandut 2,759 milioane de smartphone-uri Windows, în timp ce Canalys plasează cifra la 2,5 milioane unităţi. Potrivit calculelor Forbes efectuate pe baza acestor date, numărul telefoanelor Windows Phone vandute în ultimele trei luni din 2012 ar putea fi între 9,5 milioane şi 13,25 milioane de unităţi, probabil mai aproape de cifra mai mică. Totuşi, telefoanele cu sistem Microsoft au fost disponibile practic pe piaţă numai în a doua jumătate a trimestrului trecut, astfel că primele trei luni ale acestui an ar trebui să aducă noi creşteri puternice. Dacă va ajunge la 13 milioane de telefoane vandute într-un trimestru, Microsoft se va putea lăuda cu depăşirea pragului de 1 milion de smartphone-uri Windows Phone pe săptămană, la scurt timp după ce a anunţat că magazinul de aplicaţii al sistemului de operare pentru smartphone-uri a trecut de 150.000 de titluri, concluzionează Forbes.

Şeful unei companii cu pierderi a primit un bonus de 15,4 milioane dolari

Directorul general al HP, Meg Whitman, a primit pentru 2012, primul an petrecut la companie, un pachet de compensaţie financiară de 15,4 milioane de dolari, deşi compania a înregistrat o pierdere de 12,7 miliarde de dolari, iar acţiunile s-au depreciat cu 39%. Whitman a preluat conducerea HP în 2011 şi încearcă să revigoreze afacerile celui mai mare producător de PC-uri, care nu a reuşit să pătrundă pe piaţa gadget-urilor mobile. Vanzările companiei au scăzut anul trecut cu 5%, la 120,4 miliarde de dolari. Scăderea cererii pentru computere tradiţionale în paralel cu creşterea explozivă a smartphone-urilor şi tabletelor ridică probleme grave industriei PC-ului, de la Microsoft la HP şi Dell. Vanzările de PC-uri au scăzut cu 6,4% la nivel mondial în ultimele trei luni ale anului trecut, marcand primul declin din ultimii 11 ani în perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit estimărilor companiei de cercetare de piaţă IDC. Whitman a încasat anul trecut un salariu simbolic de 1 dolar şi a primit un bonus de performanţă de 1,7 milioane de dolari, acţiuni de 7 milioane de dolari şi un pachet de options (acţiuni care pot fi cumpărate ulterior la un preţ prestabilit) de 6,4 milioane de dolari, transmite Bloomberg, care citează un raport al HP. El a preluat poziţia de CEO în septembrie 2011, la scurt timp înainte de încheierea acelui an fiscal, încasand o remuneraţie de 16,5 milioane de dolari pentru acea perioadă. HP încearcă să găsească o reţetă pentru revenire după ce a trecut prin cinci trimestre consecutive de scădere a vanzărilor, mai multe tranzacţii care s-au încheiat prost pentru companie, schimbări repetate de management în ultimii 4 ani şi diverse erori strategice.

Apple va lansa iPad 5 în martie

Apple va lansa în luna martie cea de-a cincea generaţie a tabletei iPad, mai subţire şi mai uşoară, cu un ecran mai performant, anticipează analistul Brian White, citat de CNBC. "Cred că vom vedea o nouă versiune undeva la mijlocul lunii martie. Cred că iPad 5 va fi mai subţire, va fi un model mai uşor şi probabil că vor optimiza tehnologia utilizată pentru ecran", comentează White. Analistul consideră că Apple va adopta probabil noua tehnologie IGZO dezvoltată de grupul japonez Sharp, care permite o densitate mai ridicată de pixeli (rezoluţie mai ridicată pe aceeaşi suprafaţă). Apple lansează de obicei o nouă versiune a unui produs odată pe an, însă compania a accelerat în ultima perioadă ciclul de dezvoltare. Compania a prezentat în luna octombrie cea de-a patra generaţie a iPad şi noul iPad mini, la numai şapte luni după lansarea iPad 3.

Volkswagen bate record după record

Vanzările de autovehicule la nivel mondial ale Volkswagen au urcat anul trecut cu aproape 13%, la nivelul record de 5,74 milioane de unităţi, astfel că grupul german a ajuns să livreze una din fiecare patru maşini de pe piaţa auto europeană, potrivit Deutsche Welle. În luna decembrie, vanzările constructorului german au avansat cu 30%, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 517.900 de unităţi. Volkswagen a reuşit să-şi crească vanzările mai ales pe pieţele asiatice şi americane anul trecut. Acestea au compensat efectul declinului pieţei europene şi au reuşit să susţină avansul rezultatelor grupului, a afirmat director de vanzări al Volkswagen, Christian Klingler. Chiar dacă se află într-o situaţie mai bună decat majoritatea producătorilor europeni, Volkswagen se aşteaptă la dificultăţi anul următor, mai ales în ţările cu probleme financiare din sudul Europei. Vanzările din China au crescut cu 25% anul trecut, la 2,15 milioane de unităţi, şi au depăşit livrările în Europa, care au coborat cu 1,2%, la 1,7 milioane de unităţi.

Noi creşteri de taxe la presiunea creditorilor externi

Parlamentul elen a aprobat o nouă rundă de creşteri de taxe pentru a consolida veniturile statului cu 2,3 miliarde euro în acest an şi a obţine noi tranşe din pachetele de finanţare externă de la UE şi FMI, însă măsura ar putea genera noi tensiuni sociale după trei ani de austeritate. Legislaţia a fost adoptată sambătă dimineaţă şi face parte din măsurile convenite cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit agenţiei de stat ANA, preluată de CNN. Noile reglementări obligă toţi contribuabilii să completeze declaraţii fiscale şi cresc impozitele pe proprietate şi taxele aplicate companiilor. Ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras, a declarat în parlament, înaintea votului, că noua lege este una "de necesitate fiscală" şi va asigura că deficitele vor fi acoperite într-un mod corect din punct de vedere social, potrivit ANA. Parlamentul a votat la o zi după ce domiciliile a 5 jurnalişti greci au fost atacate cu dispozitive incendiare artizanale. Atacurile de vineri au fost revendicate pe un site de stanga de o grupare anarhistă care critică modul în care presa prezintă situaţia din ţară. Incidentele au provocat pagube materiale minore, a declarat pentru CNN un reprezentant al poliţiei din Atena.

Casa Albă respinge ideea monedei de platină

Rezerva Federală a SUA şi Trezoreria resping ideea baterii unei monede din platină cu valoarea de 1.000 miliarde dolari pentru a asigura finanţarea bugetului de stat, artificiu legal vehiculat în ultima perioadă în presa americană şi pe bloguri ca soluţie pentru problema plafonului datoriei de stat. "Nici Departamentul Trezoreriei, nici Rezerva Federală nu consideră că legea poate sau ar trebui să fie utilizată pentru a facilita producţia de monede din platină cu scopul de a evita ridicarea limitei datoriei", a afirmat purtătorul de cuvant al Trezoreriei SUA, Anthony Coley, citat de Bloomberg. Membrii Partidului Republican, care deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, se opun ridicării plafonului datoriei de stat în absenţa reducerii semnificative a cheltuielilor publice. Noul impas politic de la Washington ar trebui rezolvat pană la mijlocul lunii februarie, însă Casa Albă vrea să evite noi concesii în faţa republicanilor. În acest context, mai mulţi congresmeni ai Partidului Democrat, inclusiv liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au propus invocarea celui de-al 14-lea amendament la Constituţie pentru a bate o monedă din platină cu valoarea de 1.000 miliarde de dolari, care să fie utilizată pentru plata datoriilor guvernului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.