Economic

MOZAIC ECONOMIC: Liderii USL se fac că uită că au dat de pămant cu impozitul minim Cine va plăti impozit forfetar

Ziarul de Vrancea
11 ian 2013 939 vizualizări
Cel mai probabil noua taxă va fi introdusă din a doua parte a anului

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ieri că impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru. Un impozit asemănător, denumit impozitul minim a mai fost introdus în momentul în care la guvernare s-a aflat PDL. Ulterior, această taxă a fost eliminată, dar partidele din opoziţie de atunci, PSD şI PNL, care acum se află la putere au criticat-o vehement. "În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mişcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început şi trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an", a spus Grapini într-o conferinţă de presă. Ea a arătat că în prezent consilierii ministerului stabilesc numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care ar putea intra sub incidenţa impozitului. "Nimeni nu a spus că se aplică de maine. Introducerea se va face după realizarea unui studiu de impact. Nu va fi aplicat în primul semestru pentru că nu se poate, trebuie realizate studii de impact de către noi şi de Ministerul Finanţelor. Trebuie să ştii cate baruri sunt, cate restaurante, cate pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. În alte ţări se aplică la 27 de servicii, probabil că nu vor fi toate", a spus Grapini. Potrivit acesteia, firmele cu afaceri foarte mici nu vor plăti, iar impozitul va fi diferenţiat pe sectoare. "Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. (...) Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc", a mai spus Grapini. Ministrul delegat a anunţat miercuri că, dacă se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmand să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil. Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului pentru IMM să îl ajute să explice public oportunitatea impozitului forfetar, adugand însă că va renunţa la impozit dacă ideea nu este bună, dar atenţionand că astfel se reduc fondurile pentru turism şi infrastructură. În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunţat la idee invocand dificultăţile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientandu-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Vanzările de PC-uri au scăzut pentru prima dată în ultimii 11 ani

 
mulţI consumatori au preferat tabletele şi smartphone-urile în detrimentul computerelor

Vanzările de computere au scăzut cu 6,4% la nivel mondial în ultimele trei luni ale anului trecut, marcand primul declin din 2001 în perioada sărbătorilor de iarnă, deoarece consumatorii au preferat tabletele şi smartphone-urile, promovate mai agresiv de retaileri, potrivit datelor IDC. Piaţa PC-urilor a scăzut cu 3,2% anul trecut, în special din cauza performanţei slabe din perioada sărbătorilor, notează compania de cercetare IDC într-un raport citat de Bloomberg. În 2011, vanzările de PC-uri au crescut cu 1,7%. Cererea de PC-uri nu a fost sprijinită semnificativ de lansarea sistemului de operare Windows 8 la sfarşitul lunii octombrie, precizează IDC. Noua platformă software a Microsoft este prima generaţie a Windows dezvoltată pentru interfaţa cu ecran tactil şi optimizată pentru tablete. "Pierduţi în lupta de a încerca să promoveze un PC focusat pe interfaţa touch, producătorii nu au pus suficient de mult accent pe celelalte caracteristici ale platformei, pe siguranţă, fiabilitate şi eficienţă", comentează analistul Jay Chou de la IDC. Potrivit datelor IDC, Hewlett-Packard (HP) s-a menţinut pe primul loc în topul vanzărilor de PC-uri la nivel mondial în ultimul trimestru al anului trecut, cu o cotă de piaţă de 17%. Pe locul al doilea se găseşte compania chineză Lenovo (16%), urmată de Dell (11%). Vanzările Dell au coborat cu 21% în perioada analizată. Compania de cercetare de piaţă Gartner estimează că Lenovo a depăşit HP încă din trimestrul al treilea al anului trecut, însă raportul IDC include şi staţiile de lucru mai puternice utilizate în domenii precum ingineria, arhitectura sau dezvoltarea jocurilor video.


Rata inflaţiei s-a umflat pană la aproape 5%

Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit de BNR, după ce în decembrie preţurile de consum au crescut cu 0,6% faţă de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare şi nealimentare şi a unei uşoare scăderi înregistrate la servicii, astfel că rata medie pe 12 luni (ianuarie-decembrie 2012), faţă de precedentele 12 luni a fost de 3,33%. "În luna decembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,9%, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 0,2%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 5,35%, în special cartofii (6,53%). INS consemnează o creştere a preţurilor de 3,85% la energie electrică, gaze şi încălzire centrală, după scumpirea electricităţii cu 7,25%. "Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (ianuarie 2012 - decembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2011 - decembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,3%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,4%", se precizează în comunicat. Banca Naţională a Romaniei (BNR) a ţintit pentru anul trecut încadrarea în intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor urmăreşte intrarea în banda de variaţie 1,5-3,5%. În noiembrie, banca centrală a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%. Inflaţia s-a accelerat în septembrie, cand rata anuală crescuse la 5,33%, de la 3,88% în august. În 2011 rata inflaţiei a fost de 5,79%, iar în 2010 de 6,09%.

Un fost şef al Hidroelectrica, consilier al ministrului Economiei

Fostul director general al Hidroelectrica Traian Oprea a fost numit consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian. "Am colaborat bine cu Traian Oprea cand am fost ministru al Economiei, iar el era director al Hidroelectrica", a declarat Vosganian. Ministrul a adăugat că va numi printre consilierii săi personali persoane cu competenţe în zona energetică şi că va anunţa în zilele următoare lista completă a acestora. Vosganian a fost ministru şi în Guvernul Tăriceanu, deţinand din decembrie 2006 pană în aprilie 2007 portofoliul Economiei şi Comerţului, iar în urma restructurării guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei şi Finanţelor. Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009. El a fost retras în 2009 pe poziţia de director general adjunct, preşedintele Traian Băsescu declarand atunci că şi-a folosit influenţa asupra Guvernului pentru înlocuirea lui Oprea. Hidroelectrica este în insolvenţă din iunie anul trecut. Administratorul judiciar a companiei apreciază că Oprea şi alţi foşti şefi ai producătorului de energie controlat de Ministerul Economiei au adus prejudicii companiei.


Corecţii la legea insolvenţei

Legea insolvenţei va fi modificată în acest an, actul normativ fiind contestat de foarte mulţi oameni de afaceri, a declarat, ieri, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini. "Legea insolvenţei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de mulţi din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă. Deci, avem în program modificarea Legii insolvenţei", a spus Grapini. Potrivit unor surse oficiale, modificările aduse legii vor viza introducerea unor condiţii mai stricte de intrare în insolvenţă şi micşorarea duratei de închidere a acesteia. În primele 11 luni ale anului trecut numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu 1,7% faţă de perioada similară din 2011, cand 15.410 de societăţi au ajuns în incapacitate de plată, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Firmele cu activităţi în comerţul cu amănuntul sunt cele mai afectate de lipsa lichidităţilor, domeniu urmat de sectorul transporturilor şi depozitării şi de industria prelucrătoare. La finele lunii noiembrie erau active în Romania peste un milion de firme.

Caştigul salarial mediu a urcat cu 1,5%

Caştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2012, faţă de luna anterioară, cu 23 lei, sau 1,5%, la 1.575 lei, cele mai mari valori înregistrandu-se în transporturi aeriene (4.140 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 lei), potrivit datelor anunţate vineri de INS. "În luna noiembrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna octombrie 2012 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri au fost de 21,6%, în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), de 7% - 9% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), respectiv de 4% - 7% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi aeriene, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

 Cine scapă de taxa de primă înmatriculare

Proprietarii de vehicule înmatriculate înainte de anul 2007 ar putea fi scutiţi de la plata taxei de primă vanzare auto, suspendată pe parcursul anului trecut, dar reintrată în vigoare începand cu acest an, premierul Victor Ponta afirmand că taxarea acestui tip de maşini reprezintă "o aberaţie". "Trebuie să încercăm să îndreptăm aberaţiile, iar prima dintre aberaţii era referitoare la maşinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro şi plăteşte o taxă de 3.000 euro, sigur că e o aberaţie", a spus Ponta. Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Taxa, denumită "de primă vanzare", este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în Romania asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. Ministrul Mediului de la acea dată, Laszlo Borbely, arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii.

Carburanţii se pot scumpi din nou

Preţul petrolului îşi continuă creşterea pentru cea de-a cincea săptămană consecutiv, referinţa pe piaţa SUA urcand vineri la 93,8 dolari pe baril, după ce Arabia Saudită a redus producţia în timp ce pieţele aşteaptă consolidarea cererii pe fondul unei reveniri a economiei, transmite Bloomberg. Cotaţiile de referinţă ale ţiţeiului s-au menţinut vineri la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a redus în decembrie producţia la minimul ultimelor 19 luni, potrivit unei surse apropiate situaţiei. În ultimele zile, preţul petrolului a fost sprijinit de creşterea exporturilor Chinei, de declaraţiile preşedintelui BCE Mario Draghi privind revenirea economiei europene şi, vineri, de anunţarea unui pachet de stimulare economică de 116 miliarde de dolari în Japonia. Preţul petrolului pe piaţa SUA a scăzut vineri cu 2 cenţi, la 93,8 dolari pe baril, după ce a avansat joi cu 72 de cenţi, cea mai ridicată închidere din 18 septembrie. Pe ansamblul acestei săptămani, cotaţia a urcat cu 0,8%.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.