Economic

VIDEO!!!Puneţi deoparte16%! Bulibăşeală cu plata taxelor locale

Ziarul de Vrancea
7 ian 2013 2449 vizualizări
La Focşani taxele şi impozitele locale se indexează cu 16%.Dacă în 2012 pentru un apartament cu două camere se plătea un impozit de cel mult 100 de lei, din 2013 taxa creşte la 116 lei .Premierul Ponta a anunţat că va modifica Codul Fiscal, pentru că indexarea cu rata inflaţiei să nu mai fie obligatorie

Autorităţile locale din Vrancea au stabilit chiar şi de două ori pană acum care este nivelul taxelor, iar după cum decurg lucrurile este foarte probabil să mai facă acest lucru şi a treia oară. Guvernul Romaniei a publicat în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012 o hotărare prin care taxele şi impozitele locale sunt actualizate cu 16,05%, rata inflaţiei pe ultimii trei ani, aşa cum prevede în prezent Codul Fiscal. Unele consilii locale deja stabiliseră că dările răman la nivelul anului trecut, după care s-au întrunit din nou să le mărească. Alte consilii au stabilit se întrunească în această săptămană din nou pentru a hotărî cat plătesc cetăţenii, în timp ce alţi primari au ales să aştepte clarificarea situaţiei. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că va modifica legea pentru ca şi această indexare să fie la latitudinea primarilor şi a justificat că nu a făcut acest lucru pană acum deoarece preşedintele Traian Băsescu nu promulgase decretul prin care Guvernul să poată emite ordonanţe de urgenţă. Cum acest lucru s-a întamplat vinerea trecută, mai rămane ca guvernanţii să facă ceea ce au promis în mai multe randuri. Între timp, este o adevărat talmeş - balmeş în randul autorităţilor locale din judeţ, mai ales în localităţile unde cetăţenii vor să scape de aceste obligaţii chiar de la începutul anului.

Înghesuială la ghişeele Primăriei Focşani

Avalanşa de persoane care au venit să îşi plătească taxele şi impozitele locale la început de an i-au făcut pe cei de la Serviciul de taxe şi impozite de la Primăria Focşani să ia o decizie dureroasă, să le indexeze cu 16%. “Noi nu putem micşora impozitele şi taxele locale faţă de ceea ce este reglementat prin hotărarea Guvernului. Chiar dacă s-a vorbit foarte mult în presă că legislativele locale pot să diminueze, a fost o ştire falsă sau proastă pentru că aceste consilii locale, avand în vedere reglementările legale de la această dată, nu pot diminua valorile şi impozitele stabilite prin hotărarea Guvernului. În condiţiile în care noi încasăm astăzi impozitele şi taxele indexate, iar Guvernul va emite ordonanţa de urgenţă care să modifice Legea 571 , astfel încat să dea voie Consiliilor locale să diminueze impozitele, sumele încasate în plus fie vor fi restituite, fie vor fi reportate pentru anul 2014”, ne-a declarat Meluş Nazaru, şeful Serviciului de taxe şi impozite lcoale. Ca exemplu, dacă anul trecut pentru un apartament cu două camere se plătea un impozit de cel mult 100 de lei, din 2013 acelaşi cetăţean plăteşte 116 lei. Impozitele pentru autoturisme, spun oficialii Primăriei Focşani, nu se majorează faţă de 2012. În cazul terenurilor, pentru 1.000 de metri pătraţi în buricul targului, impozitul în 2012 era de 651 de lei, în 2013 pentru aceeaşi suprafaţă se plăteşte 755 de lei. Focşănenii s-au împăcat deja cu situaţia şi spun că trebuie să plătească pentru că nu au încotro.

Populaţia din Mărăşeşti e prea săracă pentru taxe mari


La Mărăşeşti, autorităţile nu au luat pană acum nicio decizie cu privire la indexarea taxelor locale, aşteptand o clarificare la nivel guvernamental. “Nu putem să mărim taxele locale, deoarece Mărăşeştiul are o situaţie economică dezastruoasă. Cetăţenii nu vor avea de unde să plătească mai mult şi atunci se vor mări obligaţiile la bugetul local. Anul trecut, procentul de încasare a fost de 70%”, a declarat primarul Valerică Chitic. În schimb, la Panciu dările locale au fost indexate cu 16,05%, în urma unei şedinţe care a avut loc sambătă. Şi în comuna Ţifeşti s-a întamplat acelaşi lucru. “Taxele şi impozitele locale nu au fost modificate, doar au fost indexate cu 16,05%, aşa cum prevede hotărarea de Guvern”, a spus primarul Gabriel Postolache. (A. IVAN, M. BOICU)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un filmuleţ înregistrat la ghişeele de taxe şi impozite ale Primăriei Focşani.

 

Obs.Patania unui cititor al Ziarului de Vrancea istorisita pe Blogul sau

 

Vino maine ca e mai scump !

          Nevoia m-a împins pe scările Primăriei Focșani pentru un certificat fiscal ! deh, cand nu ai cum s-o dai las întors ajungi și la administrația locală, doar din taxe trăiește săraca și vai de aparatul ei cu personal multiplu și nesătul de vacanțe și salarii ( spun asta deoarece din data de 29.12.2012 pana azi au prins o vacanță bună) !
Certificat fiscal cât poate să dureze mai ales că sunt bun platnic anual ? Ajung la ghișeu :
- Pentru ce vă trebuie ?
- refinanțare la bancă , dublă ipotecă ândatorire pe viață, e greuuuu !
- 2 lei taxă!
- Aș plăti și impozitul, cât costă ( și scot bani ) !
- Nu se încasează decât pe auto , pe clădiri peste 2 zile , așteptăm să se mărească!
Nu am înțeles eu cum vine , dar deh, am acceptat deși nu cred ca la magazin daca se scumpeste painea peste 2 zile , painea din raft e tinuta aceste 2 zile sa prinda pretul nou, plătesc 2 lei și plec la Registratură să depun cerere pentru certificat fiscal ! Aici surpriză:” nu e posibil fără să plătiți impozitul! ” A urmat româneasca ceartă și explicația că nu mi s-a încasat impozitul, am precizat că-mi trebuie urgent la bancă certificatul și după telefoane pe la ” sefi stiutori ” mi s-a spus că voi avea documentul , dar abia a doua zi , după 12! Mâine la 9- 9,30 sunt pus pe harță și la primărie mă duc !

   La un magazin ar fi evaziune , cred, să se vândă produsele din stoc la un preț mai mare decât cel la care au fost inițial oferite spre vânzare, în urma unei creșteri artificiale de prețuri !


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
ionel, acum 4124 zile, 10 ore, 52 minute, 1 secunda
A-ti primit ceea ce a-ti votat, adica ceea ce a votat cei 4mil de romani in defavoarea celorlalti cati au mai ramas vreo 14 mil
pentru emilus, acum 4124 zile, 11 ore, 52 minute, 35 secunde
emy, capusor mic, vad ca te pricepi sa jignesti, e greu sa pricepi, nu-ti mai bate capul cu asemenea probleme. In primul rand am vrut sa scot in evidenta faptul ca datorita celor 17 milioane am ajuns citeste integral
Emy, acum 4124 zile, 18 ore, 56 minute, 25 secunde
pentru cel care se semneaza dezamagire totala.... Din pacate ce ai spus tu e gresit si nu are sens, e doar o scuza tampita. 17 milioane de oameni trebuie sa suporte decizia a 17 milioane de oameni. citeste integral
costy, acum 4124 zile, 20 ore, 2 minute, 41 secunde
nu ma mai prindeti la votare.
omulvaly, acum 4125 zile, 11 minute, 57 secunde
http://omulvaly.wordpress.com/2013/01/07/vino-maine-ca-e-mai-scump/ cam asa e la primarie!
dezamagire totala, acum 4125 zile, 12 minute, 47 secunde
Eu nu stiu de ce va surprind astfel de scene, acesta este laptele de cuc si mierea de musca de cal care v-a promis-o cuplul crinel-viorel, amintiti-va ca inainte de craciun pana dupa anul nou, citeste integral
danb, acum 4125 zile, 2 ore, 46 minute, 34 secunde
Insha'Allah, cum ar zice musulmanii, ca autoritatile par cam depasite de situatie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.