Economic

MOZAIC ECONOMIC:Lagarde: Disputele privind datoriile SUA şi problemele din Europa pot provoca o criză mondială

Ziarul de Vrancea
6 ian 2013 760 vizualizări
Incapacitatea de a încheia un acord privind plafonul datoriilor în Statele Unite şi problemele din Europa vor duce la "o criză economică mondială majoră" dacă nu vor fi găsite soluţii, a avertizat directorul general al FMI, Christine Lagarde, aflată în statul african Malawi.

 "În lipsa unei soluţii va fi o criză, din cauza dimensiunii economiilor celor două părţi şi a relaţiilor comerciale şi de investiţii cu alte state", a afirmat Lagarde în capitala ţării, Lilongwe, transmite Bloomberg.
Congresul SUA a aprobat un acord care a permis evitarea majorării impozitelor plătite de majoritatea americanilor, dar politicienii trebuie să convină şi majorarea plafonului actual al datoriilor, care a atins la 31 decembrie 16.400 miliarde de dolari, potrivit Departamentului Trezoreriei. În Europa, creşterea economică a încetinit puternic din cauza crizei datoriilor suverane care afectează pentru al treilea an unele ţări.

Armata SUA trece pe Windows 8

Microsoft a obţinut un contract de 617 milioane de dolari din partea Departamentului american al Apărării, pentru instalarea sistemului de operare Windows 8 pe 1,5 milioane de computere ale Pentagonului. Acordul, pe termen de trei ani, conferă armatei, forţelor aeriene şi Agenţiei pentru Sisteme de Informaţie în domeniul Apărării acces la Windows 8 şi programe precum Microsoft Office 2013 şi SharePoint 2013, relatează Bloomberg. "Cea mai mare parte a Departamentului Apărării a luat decizia să colaboreze cu Microsoft. Este foarte bine pentru afacerile noastre", a declarat Tim Solms, director general al Microsoft pentru afacerile cu Pentagonul.
La licitaţia pentru acest contract au fost depuse şapte oferte, dar numele participanţilor nu au fost făcute publice. Vanzările de retail de aparate cu sistem de operare Windows din SUA au scăzut cu 21% în cele patru săptămani de la lansarea Windows 8, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Port Washington. Declinul a fost provocat în principal de scăderea cu 24% a vanzărilor de computere notebook, Microsoft pierzand teren în faţa smartphone-urilor şi tabletelor produse de Apple şi Google. Pentagonul efectuează circa două treimi din cheltuielile pentru contracte federale directe din SUA. Guvernul american a atribuit contracte directe de peste 530 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat pe 30 septembrie 2011, potrivit datelor obţinute de Bloomberg.

Indemnizaţiile acordate imigranţilor din UE au devenit o problemă pentru Marea Britanie

Premierul David Cameron propune înăsprirea condiţiilor de obţinere a indemnizaţiilor sociale de către imigranţi provenind din state membre UE veniţi în Marea Britanie. Într-un interviu acordat BBC, Cameron a declarat că miniştrii Cabinetului britanic vor încerca să îngreuneze condiţiile prin care imigranţii europeni veniţi în Marea Britanie ar cere indemnizaţii sociale, informează ziarul Huffington Post, în ediţia online. "În mod clar, unul dintre elementele asociate apartenenţei la Uniunea Europeană este cel referitior la libertăţile fundamentale - circulaţia produselor, serviciilor şi persoanelor. Există oricum restricţii privind deplasarea persoanelor în cazul apariţiei unor situaţii de excepţie. Atunci ar trebui oare să căutăm argumente care să înăsprească posibilitatea imigranţilor europeni de a veni în Marea Britanie şi a cere indemnizaţii sociale? Răspunsul franc este da, aşa ar trebui", a spus Cameron.

Coreea de Nord pregăteşte o deschidere a economiei pentru investitorii străini

Coreea de Nord pregăteşte o deschidere a economiei pentru investitorii străini şi a invitat experţi economici şi juridici din Germania pentru consultări, potrivit presei germane. "Există un plan central. Vor o deschidere în acest an", a declarat un economist implicat în acest plan, publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de RIA Novosti. El a precizat că autorităţile de la Phenian nu intenţionează să urmeze modelul Chinei, ci sunt interesate de modelul vietnamez, în care anumite companii vor primi investiţii.
În primul său discurs de Anul Nou, liderul Kim Jong-un a chemat la o reconciliere cu Coreea de Sud şi a spus că ţara sa va face eforturi pentru creşterea standardului de viaţă. Kim a cerut totodată nord-coreenilor "să construiască un gigant economic", afirmand că îmbunătăţirea nivelului de trai va fi o prioritate în acest an. La începutul acestei săptămani presa internaţională a relatat despre o viitoare vizită în Coreea de Nord a preşedintelui Google Eric Schmidt şi a fostului guvernator al New Mexico Bill Richardson, în ianuarie. Departamentul de Stat american a apreciat că o astfel de vizită "ar fi neconstructivă".

Schimbări în structura Guvernului

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va trece de sub coordonarea premierului în cea a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură va fi preluată în subordine de către Ministerul Mediului. Pană în prezent, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a funcţionat în subordinea Ministerului Agriculturii. Modificările au fost reglementate vineri de Guvern, prin aprobarea unei noi structuri a Ministerului Agriculturii. Purtătorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat că, în urma modificărilor efectuate, numărul de posturi de la Ministerul Agriculturii, finanţate din bugetul de stat, va scădea, dar nu a prezentat o cifră.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.