Economic

MOZAIC ECONOMIC: "Timbru de mediu" în loc de taxă auto

Ziarul de Vrancea
4 ian 2013 1160 vizualizări
Noua taxă va fi calculată în funcţie de noxe, de cilindree şi de vechimea automobilului n limita maximă ar fi preţul autoturismului n la nivelul Guvernului au avut însă loc deocamdată doar discuţii preliminare, vechea taxă de primă înmatriculare fiind încă în vigoare

Taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat, în şedinţa de vineri, că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.
Taxa de primă vanzare auto, suspendată de fostul Guvern doar pană la începutul acestui an, este din nou obligatorie începand cu 1 ianuarie, Executivul urmand însă să analizeze această situaţie. Taxa de primă vanzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfarşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în Romania asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.
În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, pană la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vanzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începand cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decat preţul autoturismului.
El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încat noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.
Taxa de primă înmatriculare auto rămane încă în vigoare şi nu a fost înlocuită deocamdată cu timbrul de mediu, în reuniunea de vineri a Cabinetului fiind discutată doar o informare pe această temă.

Reţelele sociale se mută pe bursă

Twitter s-ar putea lista la bursă în 2014 n ar fi a doua reţea socială, după Facebook, care se lansează în lumea mare a afacerilor

Twitter are o valoare de piaţă de pană la 11 miliarde de dolari şi se pregăteşte pentru listarea la bursă în 2014, potrivit companiei de analize financiare Greencrest, relatează The Guardian. Evaluarea se bazează pe tranzacţiile cu acţiuni Twitter pe pieţele secundare.
În 2011, Twitter a fost evaluată în timpul unei operaţiuni de finanţare la 8 miliarde de dolari, apoi la 10 miliarde de dolari, pe pieţele secundare. După problemele întampinate de Facebook cu oferta publică iniţială din mai 2012, valoarea de piaţă a Twitter a scăzut la 9 miliarde de dolari. Max Wolff, analist la Greencrest, a arătat că valoarea Twitter a avut de suferit în urma speculaţiilor că Apple este interesată să cumpere compania, dar apoi şi-a revenit. "Valoarea de piaţă a Twitter a crescut după listarea Facebook, evoluţie justificată de creşterea numărului de utilizatori şi eforturile de creştere a veniturilor, care indică faptul că 2013 va fi un an bun pentru Twitter", a spus Wolff.
Analistul consideră că Twitter va pregăti în acest an listarea la bursă şi a început deja îşi întărească structura de conducere. Astfel, Twitter are un nou director financiar, Mike Gupta, care a venit în companie luna trecută de la Zynga, în timp ce fondatorul Newsvine, Mike Davidson, a preluat postul de vicepreşedinte în octombrie.

O sută de milionari americani şi-au ascuns banii de fisc în Elveţia

Wegelin & Co., cea mai veche bancă din Elveţia, fondată în 1741, a recunoscut că a ajutat mai mulţi cetăţeni americani bogaţi să ascundă active de peste 1,2 miliarde de dolari pentru a evita plata taxelor, instituţia financiară urmand să fie sancţionată cu 74 milioane de dolari. Wegelin a pledat "vinovat" la acuzaţiile de conspiraţie în vederea evaziunii fiscale. Banca a recunoscut că a ajutat peste 100 de contribuabili americani să-şi ascundă activele de Fisc în perioada 2002-2011, potrivit CNN Money.
Trei bancheri ai Wegelin au fost de asemenea puşi sub acuzare pentru că ar fi participat la conspiraţie. Cei trei locuiesc în Elveţia, iar reprezentanţii procuraturii din New York au refuzat să precizeze dacă autorităţile americane vor solicita extrădarea bancherilor.
Guvernul SUA a început acum mai bine de patru ani o campanie de repatriere şi fiscalizare a averilor ascunse în conturi din străinătate, primele bănci luate în vizor fiind cele elveţiene. Primul mare succes înregistrat de Washington a fost înţelegerea încheiată cu grupul UBS şi guvernul elveţian, în urma căreia banca a acceptat plata unor amenzi de 780 milioane de dolari şi divulgarea identităţilor mai multor clienţi americani.

Germania rămane austeră încă cel puţin doi ani

Berlinul prevede noi tăieri bugetare pentru 2014, pentru a echilibra bugetul n pentru acest an, Germania vizează un deficit de 0,34% din PIB

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble pregăteşte noi tăieri bugetare, în valoare de cinci-şase miliarde de euro, pentru a aduce nivelul deficitului statului federal la zero în 2014, potrivit cotidianului Rheinische Post, care citează surse din cadrul ministerului. Un oficial conservator din cadrul CDU, citat de către ziar, a confirmat aceste proiecte. "Dacă vrem să atingem un deficit structural nul în 2014, va trebui să acoperim o gaură de aproximativ cinci miliarde de euro. Acest lucru va fi posibil doar prin noi reduceri de cheltuieli", a declarat pentru Rheinische Post Michael Meister, vicepreşedinte al grupului CDU în Bundestag. Negocieri asupra reducerilor de cheltuieli ar viza toate ministerele, potrivit unor surse contactate de către ziar.
Oficiali din cadrul partidului conservator şi ai partenerului său liberal, FDP, în cadrul coaliţiei guvernamentale, au ajuns la un acord, la începutul lui noiembrie, cu privire la reducerea la zero a deficitului bugetar la nivelul statului federal, în 2014. Guvernul vizează un deficit bugetar de 8,8 miliarde de euro în 2013, adică 0,34% din PIB-ul Germaniei. La începutul lui decembrie, Berlinul a mai anunţat că se aşteaptă la un buget total echilibrat încă din 2012, în sensul criteriilor de la Maastricht, în contextul în care, anterior, viza un deficit public de 0,5% din PIB pentru acest an. Deficitul public german este alcătuit din deficitul statului federal, dar şi al landurilor, comunelor şi fondurilor de securitate socială.

Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în decembrie la 2,2%

Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în decembrie la 2,2%, cele mai puternice scumpiri fiind înregistrate în sectorul energiei, urmat de categoria alimentelor, tutunului şi băuturilor alcoolice. Inflaţia anuală din domeniul energiei a scăzut la 5,2%, de la 5,7% în noiembrie, în timp ce preţurile din categoria alimentelor, tutunului şi băuturilor alcoolice au urcat cu 3,1%. Serviciile s-au scumpit în 2012 în zona euro cu 1,8%, iar bunurile industriale non-energetice au costat cu 1,1% mai mult. Datele anunţate vineri de Eurostat sunt preliminare şi nu cuprind evoluţia inflaţiei la nivelul fiecărui stat membru.

Parlamentul se reuneşte pe 21 ianuarie, inclusiv pe buget

Parlamentul se va reuni începand cu 21 ianuarie în sesiune extraordinară, a anunţat premierul Victor Ponta, precizand că a discutat cu preşedinţii celor două Camere parlamentare pe această temă şi cerand miniştrilor să pregătească atat bugetul, cat şi alte legi care trebuie urgent adoptate. Anunţul a fost făcut de premier în şedinţa de Guvern, în contextul în care acesta spunea miniştrilor că intenţionează să discute despre proiectul de buget pentru acest an cu toate grupurile parlamentare, precum şi cu instituţiile financiare internaţionale.
"Începand cu data de 15 avem discuţiile cu creditorii noştri internaţionali pe proiectele pe care noi le avem şi am discutat cu cei doi preşedinţi ai Parlamentului, începand cu 21 ianuarie Parlamentul va fi înapoi la treabă, în sesiune extraordinară. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dumneavoastră nu doar bugetul, ci tot ceea ce aveţi din partea de ordonanţe simple, legi urgente de aprobat în Parlament, să luaţi legătura cu comisiile parlamentare pentru a putea adopta aceste legi în Parlament", le-a spus Ponta miniştrilor.
La finele anului trecut, premierul a anunţat că discuţiile din Parlament privind proiectul de buget vor începe la 14 ianuarie, iar votul final este estimat să fie acordat la sfarşitul lunii ianuarie.

Dobanzile obligaţiunilor SUA ar putea exploda în acest an

După trei decenii de scădere, dobanzile din SUA sunt aproape de zero, iar unii experţi de pe Wall Street consideră că piaţa obligaţiunilor americane a devenit un balon speculativ care este pe cale să explodeze, potrivit CNN Money. Aproape 40% dintre cei 32 de analişti şi manageri de investiţii intervievaţi de CNN Money consideră că dobanzile vor începe să crească în acest an, iar alţi 30% consideră că trendul va fi remarcat în 2014.
Rezerva Federală a SUA anticipează că nu va ridica dobanda de politică monetară, aflată acum aproape de 0%, mai devreme de anul 2015. În decembrie, banca centrală americană a anunţat că va menţine o politică monetară de stimulare a economiei pană cand şomajul va coborî sub 6,5%, evoluţie previzionată de Fed pentru 2015. "La fel ca în cazul Japoniei, dobanzile scăzute pot fi menţinute pentru o perioadă îndelungată, însă în prezent se pare că toate stelele s-au aliniat în favoarea creşterii dobanzilor. În final nu contează prea mult dacă se va întampla în 2013, 2014 sau 2015. Ceea ce contează este să nu ai în portofoliu obligaţiuni atunci cand dobanzile vor începe să crească", comentează un analist american pentru CNN Money.
Valoarea obligaţiunilor scade cand dobanzile cresc. Perspectiva creşterii dobanzilor în SUA este îngrijorătoare în special pentru investitorii privaţi, care s-au grăbit să preschimbe portofoliile de acţiuni pe obligaţiuni în urma crizei financiare de acum patru ani. Investitorii individuali au investit aproape 210 miliarde de dolari în obligaţiuni de la începutul anului 2008, retrăgand în aceeaşi perioadă 700 miliarde de dolari din acţiuni. Numai în 2012, obligaţiunile au atras 90 miliarde de dolari de la investitori privaţi, în timp ce acţiunile au pierdut 150 miliarde de dolari. Totodată, "aglomeraţia" de pe piaţa obligaţiunilor reprezintă un pericol suplimentar, consideră un analist al Schaeffer's Investment Research. "Dacă am învăţat ceva în ultimii 100 de ani de istorie a pieţelor, este că atunci cand mulţimea merge într-o direcţie ar trebui să te orientezi invers", spune el.

Înmatriculările Renault şi Dacia în Germania au scăzut cu 6% în 2012

înmatriculările Renault şi Dacia în Germania au scăzut cu 6% în 2012, la 150.740 de automobile, piaţa înregistrand un declin de 2,9%, la 3.082,504 unităţi, a anunţat Oficiul de înmatriculări Auto german KBA. Cota de piaţă a Renault-Dacia s-a menţinut anul trecut la 4,9%. VW a rămas anul trecut lider de piaţă detaşat, cu 672.921 automobile înamtriculate (cotă de piaţă 21,8%), urmat de BMW şi Mini cu 284.494 unităţi (cotă de piaţă 9,2%), Mercedes cu 283.006 unităţi (cotă de 9,2%) şi Audi cu 266.582 unităţi (cotă de 8,6%). La mică distanţă de Renault şi Dacia se află Skoda, cu 147.197 automobile înmatriculate şi o cotă de piaţă de 4,8%. În decembrie, înmatriculările Renault şi Dacia au scăzut cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, la 10.229 automobile, iar cota de piaţă a fost de 5%. La nivelul pieţei germane, înmatriculările totale au scăzut luna trecută cu 16,4%, la 204.331 unităţi. Din cele 31 de mărci analizate, numai 12 au înregistrat creşteri anul trecut.

Wall Street a dat-o în bară cu estimările financiare în 2012

Aproape toate estimările de pe Wall Street privind evoluţia pieţei financiare în 2012 au fost eronate, pornind de la anticiparea prăbuşirii Europei de către John Paulson şi pană la avertismentul Morgan Stanley privind un declin al acţiunilor americane. Paulson, care administrează fonduri de hedging cu active de 19 miliarde de dolari, a afirmat că zona euro se va destrăma şi a pariat împotriva obligaţiunilor suverane din regiune, relatează Bloomberg. Morgan Stanley a prognozat că indicele Standard&Poor’s 500 va scădea cu 7% în 2012, în timp ce Credit Suisse a estimat că vor avea loc fluctuaţii mari ale preţurilor acţiunilor. Toate aceste proiecţii s-au dovedit a fi eronate, iar investitorii ar fi făcut bine să îl asculte pe directorul general al Goldman Sachs, Lloyd C. Blankfein, care a spus că cel mai mare risc este să fii prea pesimist.
Prognozele greşite arată că şi cele mai mari bănci şi cei mai de succes investitori nu au reuşit să anticipeze cum vor fi influenţate pieţele de acţiunile întreprinse de guverne.
Măsurile de stimulare fără precedent ale băncilor centrale din Statele Unite şi Europa au dus la creşterea cu 16% a indicelui Standard&Poor’s 500, incluzand dividendele, în timp ce un indice privind volatilitatea calculat de Chicago Board Options Exchange a scăzut cu 23%. Investitorii în obligaţiuni guvernamentale elene au caştigat 78%, chiar dacă Warren Buffett le-a calificat drept "periculoase". "Au dat prea multă atenţie temerilor de moment. Au fost îngrijoraţi de un guvern disfuncţional în SUA, de un cutremur în zona euro şi de o implozie a Greciei şi Portugaliei", a spus Jeffrey Saut, manager de fonduri la Raymond James & Associates în St Petersburg, Florida. În loc să se uite la ce este în jur, investitorii au permis ca temerile provocate de evenimentele macroeconomice să le influenţeze percepţia, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.