Economic

FMI se întoarce la Bucureşti

Ziarul de Vrancea
3 ian 2013 683 vizualizări
Misiunea FMI va evalua actualul acord stand-by încheiat cu Romania n se vor analiza bugetul, reformele structurale şi politica monetară

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. "Misiunea FMI va discuta cu autorităţile romane pe marginea evoluţiilor economice recente şi prognozei, a bugetului consolidat pe 2013, progresului în privinţa reformelor structurale, precum şi a politicii monetare", a declarat reprezentantul FMI în Romania şi Bulgaria, Tonny Lybek, într-un comunicat transmis joi.

Premierul este rezervat

Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, precizează Lybek. Oficialul FMI reiterează că autorităţile romane nu intenţionează să acceseze resursele disponibile în cadrul acordului stand-by, tratand înţelegerea ca una de tip preventiv. Premierul Victor Ponta a declarat la votul de învestitură al Guvernului, în plenul Parlamentului, că Guvernul este hotărat să încheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială deoarece UE este în plină furtună economică, precizand că nu toate propunerile formulate de aceste instituţii sunt mereu perfecte, dar că un astfel de acord este important. "Nu tot ceea ce ne propune FMI sau Comisia Europeană sau Banca Mondială este întotodeauna perfect, avem obligaţia să negociem în numele Romaniei, dar în acelaşi timp avem obligaţia să avem un nou acord preventiv, să arătăm seriozitate şi că avem din ce în ce mai puţină nevoie în anii care urmează de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce este bine, de fapt, pentru ţara noastră", a spus Ponta.

Bugetul naţional va fi negociat cu FMI

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat la randul său că Guvernul va încerca să opereze o reducere de taxă chiar din acest an, cu condiţia ca experţii FMI, BM şi CE să fie de acord cu propunerea sau cu măsurile de compensare în cazul în care rezultă un efect negativ asupra bugetului. El a arătat că ministerul va începe discuţii tehnice cu experţii FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegaţiei misiunii de evaluare. Potrivit lui Chiţoiu, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegaţia FMI şi va fi depus în Parlament înainte de sfarşitul lunii ianuarie.
În programul de guvernare au fost anunţate mai multe măsuri de reducere a fiscalităţii în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% şi 16%.
Premierul Ponta a declarat marţi seară că impozitarea diferenţiată a veniturilor nu va fi probabil introdusă în acest an, dar principiul conform căruia taxarea trebuie să fie mai redusă pentru unele categorii sociale va fi avut în vedere în continuare.

FMI revine după patru luni

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivand că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuşi, în noiembrie a fost prezentă o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă niciun fel de declaraţii publice şi fără un raport către consiliul director al Fondului.
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an. Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, însă, în luna noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din luna ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere, care ar urma să fie închisă înainte de termen.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.