Economic

MOZAIC ECONOMIC: Managerii estimează stagnare în comerţ şi scădere în industrie

Ziarul de Vrancea
28 dec 2012 981 vizualizări
Aşa arată un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada decembrie-februarie la stagnarea activităţii din comerţ şi servicii şi la scăderi în industria prelucrătoare şi construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -8%). Pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural plus 17%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată (sold conjunctural plus 9%). în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucrătoare. Şi în construcţii va scădea volumul producţiei (sold conjunctural -50%), dar şi stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural -44%). Managerii estimează reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -39%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate (sold conjunctural plus 3%). În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural plus 3%). Volumul total al vanzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural plus 0%). Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 4%) şi că preţurile de vanzare cu amănuntul vor înregistra creşteri (sold conjunctural plus 26%). Conform estimărilor din decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural plus 1%). în sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Preţurile de vanzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 11%).

Fostul preşedinte al BRD a încetat din viaţă la 73 de ani

Fostul preşedinte al BRD Bogdan Baltazar a încetat din viaţă, ieri, la Spitalul Elias, unde era internat de mai mult timp. El suferea de cancer la plămani, de-a lungul vieţii a fost un fumător pasionat. Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, "după o lungă şi grea suferinţă", au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare. Bogdan Baltazar avea 73 de ani şi era unul dintre cei mai respectaţi economişti romani. El a condus BRD în perioada mai 1998 - octombrie 2004, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar în ultimii ani a fost consultant. În perioada februarie 1997 - mai 1998, Bogdan Baltazar a fost vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FPS, iar din octombrie 1990 pană în iulie 1991 a fost secretar de stat, şef al Departamentului pentru Informaţii Publice şi purtătorul de cuvant al Guvernului. Bogdan Baltazar a mai fost director general al Direcţiilor America de Nord şi de Sud, în cadrul MAE (ianuarie 1990 - octombrie 1990), director al Direcţiei Africa din MAE, coordonator al relaţiilor de colaborare economică şi financiară cu ţările zonei (1978 - 1981), secretar I diplomatic în MAE, coordonator al colectivului pentru agenţii specializate economice ale ONU, participant la negocierile de aderare şi apoi la cele curente cu GATT, FMI şi Banca Mondială (1971 - 1978), analist financiar şi şef de proiecte preinvestiţii în cadrul Diviziei de Resurse Naturale şi Transporturi din cadrul PNUD/ONU New York (1968 - 1971), însărcinat cu probleme PNUD/ONU şi ale Consiliului Economic şi Social ONU, MAE (1964 - 1968), asistent la Catedra de Rezistenţa Materialelor a Politehnicii din Bucureşti (1962). Asociaţia Romană a Băncilor şi BRD-Groupe Societe Generale deplang dispariţia lui Bogdan Baltazar, economist, diplomat şi bancher, care s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de vineri, după mai mulţi ani de suferinţă. "BRD – Groupe Societe Generale deplange cu nemărginită tristeţe trecerea în nefiinţă a celui care a marcat profund istoria recentă a băncii. Preşedintele, cum ne amintim cu deplin respect zilele şi nopţile în care ne insufla pasiunea pentru acurateţe şi claritate, va rămane în filigranul BRD aşa cum a fost: Un mare profesionist şi om. Dumnezeu să-i dea odihna pe care şi-a refuzat-o în această lume!", se arată într-un mesaj al BRD. La randul său, Asociaţia Romană a Băncilor îşi exprimă regretul pentru dispariţia colegului Bogdan Baltazar.  "În aceste momente de încercare şi suferinţă pentru familie, cuvintele sunt prea modeste pentru a exprima pierderea unuia dintre cei mai experimentaţi bancheri care a contribuit la dezvoltarea sistemului bancar romanesc, un reputat economist şi un diplomat prin excelenţă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se spune în mesajul transmis de ARB.

Cererea de birouri este în creştere

Cererea medie trimestrială de birouri din partea companiilor mijlocii a crescut cu peste 50% în acest an, evoluţie care s-ar putea menţine în 2013, dacă va exista stabilitate politică şi economică, potrivit firmei Esop, specializată pe acest segment imobiliar. "În 2012, cererea a venit în special din partea companiilor care au căutat soluţii de optimizare a spaţiilor, atat în ceea ce priveşte costurile, cat şi calitatea. în a doua jumătate a lui 2012 volumul solicitărilor a fost mai mic cu 6%, dar acest lucru se întamplă de regulă în fiecare an", apreciază reprezentanţii companiei. Potrivit datelor Esop, în medie în acest an, cererea de spaţii de birouri din partea companiilor de talie mijlocie s-a situat în jurul a 120.000 de metri pătraţi faţă de 79.000 de metri pătraţi anul trecut. Consultanţii companiei estimează că în 2013 va continua competiţia între centrele de afaceri şi vile privind raportul calitate-preţ pentru a atrage cat mai mulţi clienţi, precum şi o stabilizare a chiriilor, în condiţiile în care nivelurile actuale reflectă un echilibru între cerere şi ofertă. "Estimăm că în 2013 va exista un uşor reviriment al volumului cererilor pe segmentul companiilor medii, dacă va exista stabilitate politică şi economică, continuand trendul de uşoară creştere pe segmentul companiilor medii", consideră reprezentanţii firmei. În 2012, Esop Consulting a tranzacţionat peste 30.000 metri pătraţi de spaţii de birouri pentru companii mici, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 30% faţă de 2011.

Tarife mai mari la serviciile de electricitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea unor tarife percepute de OPCOM pentru participanţii la piaţa angro de energie, cu 23,3%, şi de Transelectrica (TEL), pentru transportul energiei, cu 12,7%, şi pentru serviciul de sistem, cu 6,8%. Astfel, tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice va ajunge la 21,16 lei/MWh, cel pentru serviciul de sistem la 10,91 lei/MWh, iar cel încasat de OPCOM la 0,37 lei/MWh. Tarifele nu includ TVA şi vor intra în vigoare la 1 ianuarie, potrivit datelor Transelectrica remise vineri bursei. "Anul 2013 reprezintă an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare, al cărei început va fi decalat cu un an. Perioada a treia de reglementare va fi cuprinsă între anii 2014 şi 2018", se arată într-un comunicat al companiei. ANRE a luat în calcul la stabilirea tarifelor, printre altelte, o creştere de 1,5% a cantităţii de energie transportată în 2013, faţă de anul în curs.

Strada cu cele mai scumpe proprietăţi

Strada Egerton Crescent, situată în cartierul londonez Kensington - Chelsea, este cea mai scumpă din Marea Britanie, cu o valoare medie a proprietăţilor de 8,14 milioane de lire sterline (13,2 milioane de dolari), potrivit unui studiu, citat de Bloomberg. În cartierul Kensington - Chelsea se află 13 din primele 20 de străzi într-un top al preţurilor realizat după preţurile proprietăţilor imobiliare în Anglia şi ţara Galilor, arată un studiu realizt de Lloyds TSB. Proprietăţile din Kensington - Chelsea costă în medie de circa cinci ori mai mult faţă de preţul mediu înregistrat în Londra şi de aproximativ zece ori comparativ cu cel la nivel naţional. Preţul a urcat în ultimii ani în cel mai scump cartier londonez, ca urmare a interesului sporit al străinilor care încearcă să scape de criza din zona euro. "Cartierul Regal a fost o zonă de locuit foarte la modă multe decenii. în ultimii ani, poziţionarea în centrul Londrei şi arhitectura clasică au atras celebrităţi şi afacerişti străini bogaţi, iar preţurile au urcat", a declarat Nitesh Patel, economist la Lloyds Londra.

Construcţiile, pe minus

Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primele 11 luni cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 35.521, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). "Scăderi importante (...) s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-464 autorizaţii), Sud-Muntenia (-389 autorizaţii) şi Sud-Est (-316 autorizaţii). în regiunile de dezvoltare Vest şi Bucureşti-Ilfov s-au înregistrat creşteri cu 264 autorizaţii, respectiv cu 42 autorizaţii", se arată într-un comunicat al INS. În noiembrie 2012 au fost emise 2.614 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 21,3% faţă de octombrie şi cu 5,2% comparativ cu noiembrie 2011.

Apple, pusă la plată în China

Un tribunal din China a impus Apple să plătească daune de 1 milion de yuani (165.000 de dolari) către opt scriitori chinezi şi două companii, după ce producătorul iPhone a distribuit fără licenţă copii ale operelor acestora prin magazinul său online. Apple a încălcat drepturile autorilor întrucat a permis distribuirea prin App Store a unor aplicaţii care includeau creaţii ale acestora, a afirmat justiţia chineză, potrivit New York Times. Daunele sunt de cateva ori mai mici faţă de 12 milioane de yuani (1,9 milioane de dolari) cat au cerut cei opt scriitori şi companiile. Cazul a grupat opt plangeri depuse de aceştia şi editurile cu care aveau contracte. Copierea fără licenţă de cărţi, software şi alte produse este foarte răspandită în China, în pofida angajamentelor guvernului de a reduce încălcarea legii. Acordurile Apple cu dezvoltatorii de aplicaţii impun acestora să confirme că au obţinut drepturile pentru materialele distribuite prin App Store. În noiembrie, într-un caz separat, un tribunal din China a cerut Apple să plătească 520.000 de yuani (84.000 de dolari) pentru Enciclopedia editurii China Publishing House. Apple a făcut apel, potrivit agenţiei Xinhua.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.