Economic

Rambursările pentru POSDRU răman în aer

Ziarul de Vrancea
27 dec 2012 901 vizualizări
Ministrul Fondurilor Europene a fost trimis de Ponta la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat că rambursările pentru unele programe din fonduri europene nu vor fi plătite de Comisia Europeană anul acesta, aşa cum a fost estimat în mod "hiper-optimist", şi i-a cerut ministrului de resort să plece la Bruxelles imediat după 1 ianuarie, pentru a discuta problema. La începutul şedinţei de Guvern, premierul a arătat că, dacă pentru Programul Operaţional de Mediu plăţile de la Comisia Europeană au intrat la buget anul acesta, la alte programe "nu au intrat banii europeni, aşa cum se previzionaseră într-un mod hiper-optimist". În acest context, Victor Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca imediat la începutul anului să plece la Bruxelles pentru a discuta cu comisarii europeni măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile romane. "Domnul ministru Teodorovici, după 1 (ianuarie - n.r.) mergeţi imediat la Bruxelles să discutaţi cu comisarul Hahn şi cu comisarul Andor, să discutaţi direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului", i-a cerut Ponta lui Teodorivici. În şedinţa de săptămana trecută, premierul l-a întrebat pe ministrul Fondurilor Europene dacă Romania va primi la sfarşitul acestui an o parte din fonduri de la Comisia Europeană pentru programul privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar acesta a arătat că se discută cu oficialii CE pentru a vedea "dacă este posibil, pană la final de an, să intre anumite fonduri". Ministrul a adăugat că pentru Programul Operaţional Regional (POR) au intrat deja fonduri la buget. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri, în timpul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost parţial deblocat, un nou audit fiind însă aşteptat la sfarşitul lunii ianuarie 2013. În urma unei misiuni de audit desfăşurate la sfarşitul lunii noiembrie, Comisia Europeană a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane pană în noiembrie 2011. Comisia a recomandat totodată ca autorităţile romane să transmită o cerere de plată separată înainte de sfarşitul lunii decembrie 2012, cuprinzand sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătăţite, dar care să includă şi rata de corecţie financiară medie de 25%.

Primarii vor putea indexa taxele locale din ianuarie

Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani, a anunţat ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea. El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărarea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămane la latitudinea administraţiei. Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea. "Va fi modificat în şedinţa de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărarea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare", a explicat Dragnea. Vicepremierul a precizat că, în urma acestei decizii, subiectul taxelor şi impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la şedinţe fiind posibilă chiar participarea cetăţenilor. "În cadrul consiliului local din fiecare localitate acest subiect va fi dezbătut foarte serios, în şedinţe publice, împreună cu cetăţenii. Primarul, consilierii locali, cetăţenii din localitatea respectivă vor decide împreună dacă, pe de-o parte cetăţenii de acolo suportă această indexare sau nu, dacă au de unde să plătească, iar, pe de altă parte, dacă această indexare este necesară pentru dezvoltarea comunităţii în continuare", a mai spus Dragnea, care a apreciat că acesta este primul pas în respectarea autonomiei locale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
paul, acum 4108 zile, 2 ore, 12 minute, 1 secunda
Aproape tot guvernul este o sleatca de circari, ce asteptari sa ai de la asemenea oameni.
danb, acum 4108 zile, 9 ore, 42 minute, 4 secunde
Domnul Teodorovici a avut ocazia sa se prezinte electoratului vrancean in 2008 si a reusit, cautandu-si cu disperare cuvintele, sa convinga pe nimeni. Nici nu cred ca-si mai aduce aminte cineva ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.