Economic

Ne luăm avioane militare în 2013?

Ziarul de Vrancea
26 dec 2012 962 vizualizări
Bugetul Ministerului Apărării pe 2013 va cuprinde şi sumele necesare achiziţionării de avioane multirol, a anunţat ministrul Mircea Duşa.

"Deja există o hotărare a CSAT şi, desigur, în funcţie de discuţiile pe care le vom avea la începutul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, să începem să prindem acele sume în bugetul MApN, pentru ca programul să deruleze", a afirmat ministrul Apărării, Mircea Duşa, întrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol.
În privinţa priorităţilor MApN, el a spus că acestea vizează obligaţiile ce decurg din calitatea Romaniei de stat membru al NATO, al Uniunii Europene şi din parteneriatul cu SUA. "La MApN sunt cateva priorităţi legate de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat al UE şi, sigur, legat de parteneriatul cu SUA şi amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu, unde deja s-a împlinit un an de cand am semnat acest tratat şi mai avem de pregătit pană la operaţionalizarea sistemului, avem de pregătit baza materială din acea zonă, legat de căile de acces, utilităţile din zonă şi alte probleme pe care Romania trebuie să le rezolve pană cand sistemul va deveni operaţional", a afirmat Duşa.
Fostul ministru al Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, declara, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care Romania urmează să le achiziţioneze "la mana a doua" din Portugalia, că acestea costă aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului în valoare de 670 de milioane de euro. Diferenţa de bani o reprezintă costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, "ar fi fost acelaşi" chiar dacă partea romană ar fi cumpărat avioane noi.

Se întorc pensiile speciale

Ministrul Apărării a mai spus că susţine iniţiativa introducerii pensiilor ocupaţionale, care să reflecte aportul angajaţilor vizaţi la fondul de pensii şi a precizat că va încerca să "rezolve" eşalonat, în 2013, pensiile militarilor în rezervă care au pierdut bani la recalculare. "Este normal ca şi în Romania anumite categorii de personal să beneficieze nu de pensii speciale - pentru că iarăşi o să ne întoarceţi la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate - în Armată, de exemplu, la poliţie, este vorba de ocupaţionale, nu de pensii speciale. Asta se va analiza la timpul respectiv. Există o întreagă dispută legată de pensiile de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul de Interne pentru că atunci cand domnul Boc a vrut să-i decapiteze pe cei de la poliţie, în reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepanţe şi de nemulţumiri. Cred că pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau este o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la Fondul de Pensii de-a lungul timpului şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii", a afirmat Mircea Duşa, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, afirmase luni că un sistem al pensiilor ocupaţionale va fi reintrodus în Romania pană în 2016, categoriile care vor putea să beneficieze de acestea fiind agricultorii, militarii, medicii, avocaţii, magistraţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.