Economic

APIA a aprobat subvenţii de milioane de euro pentru agricultură

Mihai Boicu
21 dec 2012 2489 vizualizări
Doar 28 de fermieri au cerut subvenţii pentru agricultura ecologică

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a prezentat ieri activitatea desfăşurată pe parcursul acestui an la şedinţa Colegiului Prefectural. Potrivit situaţiei prezentate, în funcţie de tipul de ajutor acordat agricultorilor, pentru acest an s-a aprobat acordarea a cinci tone de motorină pentru agricultură. 23 de fermieri au solicitat ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare, în valoare de 56.872 lei, a căror plată se află în curs de derulare. Producătorii de lapte şi carne de vită din zonele de defavorizate au depus la APIA 1.597 de cereri, pentru 4.749 de animale. Valoarea solicitată urmează a fi stabilită în următoarele zile. Agricultura ecologică încă nu se bucură de prea mult interes, fiind depuse doar 28 de cereri pentru o suprafaţă de 1.778 hectare, 349 familii de albine, 534 de ovine şi caprine. Pentru bovine, autorităţile au aprobat un sprijin financiar de 500 de lei pe animal. În total, la APIA s-au făcut 5.633 de solicitări, din care s-au aprobat 5.567 pentru 32.003 animale, valoarea sumelor fiind de peste 16 milioane lei. La ovine şi caprine s-a acordat un sprijin de 5,1 milioane lei, pentru 125.525 animale. Şi pentru păsări s-a aprobat un sprijin financiar în cuantum de 1,9 milioane lei. APIA a aprobat pentru bunăstarea şi protecţia porcinelor suma de 16,1 milioane lei, din care s-au plătit în plafonul stabilit 13,5 milioane lei. APIA are în plată pentru renta viageră 1.956 de rentieri, sumele fiind în valoare de 876.310 lei. La reconversia viţei de vie s-au aprobat 139 de cereri pentru o suprafaţă totală de 629 de hectare, iar valoarea ajutoarelor se ridică la 5,2 milioane euro. Pentru Programul naţional apicol 2011 – 2013  în Vrancea s-a acordat un sprijin financiar de 121.710 lei. Doi producători de fructe şi legume au primit o finanţare de 10,1 milioane lei pentru a-şi dezvolta activitatea, în cadrul subvenţiilor acordate grupurilor de producători. SC Mera Casa Panciu a beneficiat de 6,5 milioane lei, iar SC Certkoop L&F 3,6 milioane lei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.