Economic

MOZAIC ECONOMIC: Preţurile "unisex" la asigurări intră în vigoare

Ziarul de Vrancea
21 dec 2012 532 vizualizări
Asiguratorii vor trebui să perceapă, pentru aceleaşi produse de asigurare, aceleaşi preţuri atat pentru femei, cat şi pentru bărbaţi

Noile norme UE privind preţurile "unisex" în domeniul asigurărilor prevăd că asigurătorii din Europa vor trebui să perceapă, pentru aceleaşi produse de asigurare, aceleaşi preţuri atat pentru femei, cat şi pentru bărbaţi, fără deosebiri pe criterii de sex.Potrivit Comisiei Europene, această schimbare are loc pe fondul hotărarii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia primele diferite pentru bărbaţi şi femei, stabilite doar pe criterii de sex, sunt incompatibile cu principiul preţurilor unisex prevăzut în legislaţia UE privind egalitatea de gen şi cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. "Egalitatea de gen este un drept fundamental în Uniunea Europeană, iar Curtea de Justiţie a clarificat faptul că acest drept se aplică şi pentru stabilirea preţurilor asigurărilor. Sectorul asigurărilor a avut la dispoziţie mai mult de un an pentru a se pregăti pentru trecerea la preţurile unisex şi, în toată această perioadă, Comisia Europeană a sprijinit adaptarea sectorului.Comisia va monitoriza punerea în practică a acestor noi norme de către sectorul asigurărilor", a afirmat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, potrivit unui comunicat de joi. În conformitatea cu noile prevederi, primele de asigurare ar putea să crească sau să scadă pe termen scurt, pentru anumite categorii de clienţi, urmand să se echilibreze în timp. La 1 martie 2011, Curtea de Justiţie a UE a acordat timp asigurătorilor pană la 21 decembrie 2012 pentru a-şi modifica politicile de stabilire a preţurilor în vederea aplicării unui tratament egal clienţilor de sex masculin şi de sex feminin în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile de asigurare. Decizia Curţii de Justiţie a UE din 1 martir 2011 a fost dată în cauza Test-Achats, înaintată de către Curtea Constituţională a Belgiei, care făcea referire la discriminarea pe criterii de sex în ceea ce priveşte primele de asigurare. Astfel, Curtea a declarat nevalidă, începand cu 21 decembrie 2012, o derogare de la legislaţia UE privind egalitatea de tratament care permitea statelor membre să menţină o diferenţiere între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte primele şi prestaţiile pentru cei asiguraţi.

OMV Petrom a încheiat un parteneriat pentru creşterea producţiei

OMV Petrom şi Expert Petroleum au încheiat un parteneriat, pe 15 ani, pentru creşterea producţiei în 13 zăcăminte mature de ţiţei şi gaze, de dimensiuni reduse, situate langă Timişoara. Producţia actuală este de circa 2.400 bep/zi, iar unele dintre zăcămintele respective sunt exploatate de peste 40 de ani. "Prin acest nou parteneriat continuăm optimizarea portofoliului nostru de E&P. Rezultatele pe care le-am obţinut în cadrul contractelor de creştere a producţiei încheiate în anii trecuţi sunt încurajatoare. Pe aceste zăcăminte este nevoie de o abordare specifică, de investiţii ridicate şi tehnologii moderne pentru a îmbunătăţi gradul de recuperare a ţiţeiului şi gazelor", a declarat într-un comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie. Expert Petroleum este o companie romanească, avand experienţă internaţională în sectorul de ţiţei şi gaze.  "Expert Petroleum va prelua şi va finanţa operaţiunile şi, împreună cu OMV Petrom, se angajează la dezvoltarea viitoare a acestora pentru a maximiza producţia, în acelaşi timp cu îmbunătăţirea eficienţei. Salariaţii OMV Petrom implicaţi în aceste activităţi vor fi transferaţi către Expert Petroleum", se precizează în comunicatul Petrom. OMV Petrom va rămane singurul titular al contractelor de concesiune şi deţinătorul producţiei de hidrocarburi. Compania va superviza operaţiunile şi va remunera Expert Petroleum în baza unui tarif de servicii care variază în funcţie de producţie. În prezent, producţia acestor zăcăminte reprezintă 1,5% din producţia zilnică a OMV Petrom în Romania, în condiţiile unor costuri de producţie considerabil mai mari decat costul mediu de producţie al companiei, notează compania din grupul austriac OMV.

CE a pus ochii pe gazele de şist

Comisia Europeană (CE) organizează, pană la 20 martie 2013, o consultare publică privind dezvoltarea pe viitor, în Europa, a unor proiecte de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali cum ar fi gazele de şist, informează Reprezentanţa CE în Romania. Astfel, toate persoanele, organizaţiile şi autorităţile publice interesate sunt invitate să îşi exprime opiniile asupra posibilelor ocazii şi provocări care ar putea decurge din dezvoltarea unor astfel de proiecte şi asupra celor mai bune metode de abordare a provocărilor identificate pană în prezent.  Întrebările din cadrul materialelor de consultare acoperă aspecte precum oportunităţi şi provocări la scară largă, posibile măsuri de reducere a riscurilor la adresa sănătăţii şi a mediului, măsuri de creştere a transparenţei operaţiunilor şi recomandări generale privind unele măsuri la nivelul UE. Materialele de consultare sunt disponibile în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE. Potrivit sursei citate, în trecut, explorarea şi producţia gazelor naturale şi a petrolului în Europa se concentrau în principal asupra resurselor convenţionale. Pe măsură ce oportunităţile pentru acest tip de extracţie indigenă devin tot mai limitate, avansul tehnologic oferă noi posibilităţi pentru extracţia de combustibili fosili neconvenţionali precum gazele de şist, gazele de rocă şi metanul din straturile de cărbune ale formaţiunilor geologice a căror exploatare era, în trecut, prea complicată sau prea costisitoare, se mai arată într-un comunicat remis presei.

Fratele escrocului Madoff, condamnat

Peter Madoff, fratele escrocului Bernard Madoff - găsit vinovat pentru comiterea celei mai importante fraude financiare din istorie, a fost condamnat joi la zece ani de închisoare pentru falsificarea conturilor fostei firme de investiţii a familiei, în cadrul căreia lucra, relatează AFP. Peter Madoff, în varstă de 67 de ani, a pledat vinovat pentru complot vizand comiterea de fraude pe bursă pe cand era contabil în cadrul afacerii lui Bernard Madoff. În afară de condamnarea la zece ani de închisoare, el a fost condamnat la sancţiuni foarte stricte care îl privează de aproape tot ceea ce posedă. "Peter Madoff era comisar de conturi, însărcinat să împiedice frauda. în schimb, el a făcut-o posibilă, facilitand escrocheria monumentală a fratelui său, Bernie, prin falsificarea de rapoarte de conformitate şi prin minţirea atat a autorităţilor în domeniul reglementării, cat şi a clienţilor", a declarat procurorul federal din Manhattan Preet Bharara, citat într-un comunicat. "Deceniul pe care îl va petrece în închisoare şi confiscarea bunurilor pe care le deţine sunt doar un rezultat", a adăugat el.

Ţinta pe tehnologiile americane

Unul sau mai multe guverne străine şi-au îndrumat companiile să cumpere tehnologii americane de importanţă majoră printr-o "strategie coordonată", potrivit unei comisii responsabile de supravegherea achiziţiilor de active americane importante de către investitori străini, citaţi de Financial Times. Concluziile raportului Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA (Cfius) reprezintă un semn al îngrijorării tot mai mari din administraţia Obama referitor la motivele din spatele acestor achiziţii. Dovezi ale unui astfel de "comportament suspect" ar putea include modele ale unor tentative sau achiziţii, precum şi "stimulente strict direcţionate ale unor guverne străine", precum granturi, împrumuturi sau scutiri de taxe companiilor care cumpără active americane.  Trezoreria SUA, care coordonează Cfius, nu a furnizat detalii despre ţările suspectate de coordonare cu companii în privinţa achiziţiilor. Un raport secret transmis Congresului oferă informaţii în susţinerea acestor concluzii, potrivit Trezoreriei. "Spun: «ştim că faceţi asta şi suntem atenţi la voi». Să ştiţi că unele (achiziţii, n.r.) nu vor fi aprobate", a declarat Jamie Garelick, fost adjunct al procurorului general în timpul administraţiei Clinton.


Deficitul bugetar a început să urce pe final de an

Execuţia bugetului general consolidat după primele 11 luni s-a încheiat cu un deficit de 10,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB, faţă de un nivel de 2,8% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,19% la finele lunii octombrie, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel că Guvernul are la dispoziţie pentru ultima lună a anului un spaţiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de aproape 2,6 miliarde lei pentru a se încadra în ţinta de deficit. Veniturile bugetului general consolidat au fost de 175,4 miliarde lei la 11 luni, reprezentand 28,8 % din PIB, în creştere cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB. Totodată, cheltuielile au însumat 186,2 miliarde lei, respectiv 30,6% din PIB, fiind mai mari cu 3,8%, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,4 puncte procentuale.

Majorările de capital social în numerar, intermediate de brokeri

Majorările de capital prin aport în numerar ale companiilor listate vor fi operate începand cu 15 ianuarie de către brokeri, pe baza unui prospect avuzat de CNVM, potrivit unui regulament al instituţiei. Noile reglementări sunt explicate de transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi europene, potrivit unui anunţ transmis de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) către Bursa de Valori Bucureşti (BVB). “Începand din data de 15.01.2013, toate operaţiunile de majorare a capitalului social prin aport în numerar se vor realiza în baza unui prospect/prospect proporţionat aprobat de către CNVM şi printr-un intermediar autorizat de CNVM (...) perioada în care se pot subscrie acţiuni în cadrul exercitării dreptului de preferinţă nu este mai mică de o lună de la data stabilită în anunţul şi prospectul/prospectul proporţionat de ofertă, dată ulterioară datei de publicare a hotărarii AGEA sau a CA/directoratului în Monitorul Oficial", se arată în anunţ. În prezent, acţionarii care participă la majorările de capital prin aport în numerar cumpără acţiunile noi într-o perioadă de subscriere stabilită în AGA, iar la final consiliul de administraţie verifică situaţia subscrierilor şi stabileşte cate acţiuni au fost vandute. Ulterior, conducerea companiei efectuează formalităţile necesare pentru înregistrarea majorării la Registrul Comerţului, în registrul acţionarilor şi pentru obţinerea aprobărilor necesare de la CNVM pentru ca noile acţiuni să poată fi tranzacţionate.

Compania germană Klöckner a vandut operaţiunile din Romania

Distribuitorul german de produse din metal Klöckner a vandut operaţiunile din Cehia, Bulgaria şi Romania, parte a unui program de restructurare care vizează renunţarea la întreaga divizie din Europa de Est. Compania a renunţat la operaţiunile din Cehia, Bulgaria şi Romania în cadrul primei faze a programului de restructurare, se arată într-un comunicat al Klöckner, care nu menţionează cumpărătorul sau preţul tranzacţiei. Klöckner era prezentă în Romania prin operaţiuni de vanzări şi un depozit pentru livrarea de diverse produse metalurgice necesare executării confecţiilor şi construcţiilor metalice. Vanzarea activităţilor din Polonia şi Lituania este aşteptată să se încheie în prinul trimestru al anului următor. Procesul depinde încă, parţial, de avizul autorităţilor de reglementare. Cifra anuală de afaceri a Klöckner în Europa de Est, unde compania are 255 de angajaţi şi 14 locaţii, se ridică la circa 100 de milioane de euro, reprezentand 1,4% din total. Compania derulează un program de restructurare care vizează închiderea sau vanzarea a 60 de locaţii şi reducerea personalului cu 1.800 de angajaţi. Pană la sfarşitul trimestrului al treilea, Klöckner a închis deja 20 de locaţii şi a desfiinţat 800 de locuri de muncă. Cea mai importantă parte a afacerii Klöckner este formată din depozitarea şi distribuţia de oţel şi metale neferoase, precum şi de asigurarea de servicii de service pentru produse din oţel. Compania este prezentă în peste 20 de ţări, prin intermediul a 270 de locaţii şi are circa 11.000 de angajaţi. Vanzările companiei în anul fiscal 2011 s-au ridicat la 7,1 miliarde de euro.

Acţionarii Impact au respins reducerea capitalului

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au respins reducerea capitalului social de zece ori, la 19,78 milioane lei, şi emiterea de obligaţiuni, potrivit unui raport transmis Bursei. Propunerea privind diminuarea capitalului, venită din partea omului de afaceri Adrian Andrici, care deţine 10,69% din titluri, a fost respinsă cu 53,73% din voturile acţionarilor prezenţi la şedinţă. Acţionarii au respins şi emiterea de obligaţiuni, deşi administratorii aveau două propuneri, de 30 milioane şi, respectiv, de 20 milioane lei. În AGA de joi a fost însă aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor. Astfel, compania estimează pierderi de 19 milioane lei, cu 47% sub nivelul record estimat pentru anul curent, de 35,6 milioane lei. Cele mai mari pierderi ar urma să fie înregistrate în primul şi în ultimul trimestru din 2013, de 7,4 milioane lei şi, respectiv, de 6,9 milioane lei. Veniturile ar urma să avanseze cu 33%, la aproape 52 milioane lei, de la nivelul prognozat pentru acest an, de 39 milioane lei. în acelaşi timp, cheltuielile sunt estimate să avanseze cu 17%, la 69 milioane lei, de la nivelul bugetat pentru 2012, de 58,8 milioane lei.

HTC vrea să lanseze tablete Windows de 7 şi 12 inci

Grupul taiwanez HTC vrea să lanseze anul viitor o gamă de tablete cu sistem de operare Windows, modele de 7 inci şi 12 inci, varianta mai mică urmand să poată efectua şi apeluri telefonice, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. HTC nu a participat în acest an la lansarea Windows 8/RT, însă pe piaţă au apărut numeroase tablete şi modele hibrid tabletă/laptop echipate cu noul sistem de operare, inclusiv gama Surface produsă de Microsoft. Compania americană încearcă să aducă pe piaţă cat mai multe produse cu Windows, pentru a prinde din urmă Apple, google şi Amazon.com pe piaţa tabletelor, estimată la 63 miliarde de doari în acest an. Produsele HTC vor fi bazate pe Windows RT, varianta sistemului de operare Microsoft destinată platformelor dezvoltate de ARM Holdings. Modelul de 7 inci pregătit de HTC este o premieră pe segmentul tabletelor Windows, atacand iPad Mini, Amazon Kindle Fire şi Google Nexus 7. HTC speră să lanseze produsele în trimestrul al treilea al anului viitor, însă termenele nu sunt finale. Compania taiwaneză a luat în calcul şi dezvoltarea unei tablete pe o platformă Intel, însă a renunţat la planuri deoarece preţul rezultat ar fi fost prea ridicat, apropiat de 1.000 de dolari.

Nokia a încheiat un acord pentru patente BlackBerry

Nokia a ajuns la un acord cu Research In Motion (RIM), producătorul smartphone-urilor Blackberry, pentru încheierea litigiilor legate de patente între cele două companii, potrivit Wall Street Journal. Acordul prevede ca RIM să achite o singură dată o sumă nedezvăluită, urmand ca ulterior să plătească constant o taxă pentru licenţierea de patente, a anunţat grupul finlandez. Nokia a intensificat disputa în justiţie împotriva RIM la sfarşitul lunii noiembrie, lansand procese în SUA, Marea Britanie şi Canada, care ar fi putut bloca RIM să vandă dispozitive cu conexiune la reţele Wi-Fi pană la un acord de licenţiere cu Nokia. Producătorul finlandez de smartphone-uri a lansat, de asemenea, un proces separat legat de patente în tribunale din SUA şi Germania în mai, acuzand că unele produse ale companiei canadiene îi încalcă mai multe patente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.