Economic

Curentul se scumpeşte cu 10%

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 845 vizualizări
Pentru o factură medie de 100 de lei consumatorii vor plăti în plus 10 lei

Majorarea preţului energiei electrice, la 1 ianuarie, va fi de 10%, întrucat pe langă creşterea de 6% determinată de recunoaşterea unor costuri mai mari de producţie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va avea impact pe factură şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă. "Pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei", a declarat ieri Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE. Anterior, ANRE a anunţat că de la 1 ianuarie consumatorii de energie electrică în regim reglementat, respectiv populaţia şi instituţiile publice, vor plăti cu 6% mai mult întrucat autoritatea de reglementare recunoaşte costuri mai mari pentru producători. ANRE a acceptat majorarea acestor preţuri pentru a permite producătorilor care vand pe piaţa reglementată să recupereze pierderi din anii anteriori, generate de faptul că vindeau către consumatorii casnici la preţuri reduse, sub costurile de producţie. În plus, preţul final, achitat de consumatori, va include şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi. Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din durse regenerabile, respectiv vant, soare, apă şi biomasă. Intrarea pe piaţă a tot mai multor unităţi de producţie de energie regenerabilă, în special centrale eoliene, duce şi la majorarea volumului de certificate verzi, pe care furnizorii sunt obligaţi să le cumpere de la producători, iar ulterior sunt incluse pe facturile finale ale consumatorilor. Certificatele verzi sunt acordate gratuit de stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative caştigă atat din vanzarea electricităţii pe care o produce, cat şi din comercializarea certificatelor verzi. Potrivit celor mai recente date disponibile, piaţa reglementată, la nivel naţional, are un consum total de energie de 28 TWh pe an. Din total, populaţia consumă 12 TWh, instituţiile publice - 8 TWh, iar consumatorilor industriali la revin 8 TWh de energie electrică. Pe langă majorările de preţ cauzate de creşterile costurilor de producţie a energiei şi impactul în factură a certificatelor verzi, preţul energiei va fi influenţat anul viitor şi de liberalizarea treptată a pieţei de electricitate, cerută de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Liberalizarea preţurilor energiei înseamnă renunţarea treptată la tarifele stabilite de ANRE, astfel încat consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piaţa liberă, şi va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici. Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu FMI şi CE, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet pană la 31 decembrie 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cutarescu, acum 4115 zile, 23 ore, 7 minute, 30 secunde
Pai si certificatele verzi tot noi le platim in facturi, hotilor!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.