Economic

MOZAIC ECONOMIC:Ponta se spală pe maini de problema creşterii impozitelor: Majorarea taxelor locale, la mana primarilor

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 796 vizualizări
Guvernul schimbă în regim de urgenţă Codul Fiscal, pentru a lăsa primarii să decidă indexarea taxelor

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, în regim de urgenţă, prin introducerea unui singur articol care stabileşte că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. Noua prevedere va fi introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobată în perioada imediat următoare. "În prezent, în concordanţă cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinand cont de evoluţie ratei inflaţiei de la ultima indexare. Prin această modificare, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexării, începand cu anul următor intrării în vigoare a hotărarii Guvernului", se arată în documentul oficial. În urmă cu o săptămană, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizand că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Executivul estima că, în urma aplicării acestei indexări, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane lei. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinand cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începand cu anul 2010. La randul său, premierul Victor Ponta declara că Guvernul nu face decat să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărarea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia pană nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc. Pană la acest moment, hotărarea privind indexarea taxelor locale nu a fost publicată în Monitor.


Suntem fruntaşi la ponderea angajaţilor cu venituri scăzute

Romania se situează pe poziţia a treia în Uniunea Europeană (UE) după ponderea angajaţilor cu venituri reduse raportat la media la nivel naţional, de 25,6%, fiind depăşită de Letonia şi Lituania, în timp ce la nivel european indicatorul este de 17%, potrivit unui raport al Eurostat. În Letonia, 27,8% din angajaţi sunt persoane cu venituri scăzute, iar în Lituania 27,2%. în continuare, Romania (25,6%) este urmată de Polonia (24,2%) şi Estonia (23,8%).  Cele mai scăzute rate sunt înregistrate în Suedia, unde doar 2,5% din angajaţi caştigă puţin, Finlanda (5,9%), Franţa (6,1%), Belgia (6,4%) şi Danemarca (7,7%), se arată într-un raport al Eurostat, care utilizează date pentru anul 2010. Angajaţii cu venituri mici sunt consideraţi cei care caştigă două treimi sau mai puţin din media brută naţională pe oră. Pragurile care determină categoria salariaţilor cu venit scăzut sunt diferite de la ţară la ţară. Romania are un prag de 1,3 euro pe oră pentru determinarea categoriei de venituri reduse, mai mare doar decat în Bulgaria, unde se situează la 1 euro. Cea mai ridicată limită superioară a categoriei de venituri scăzute este înregistrată în Danemarca, de 16,6 euro pe oră, urmată de Irlanda 12,2 euro pe oră. La nivelul UE există diferenţe majore între procentajul angajaţilor bărbaţi cu venituri reduse şi cel al femeilor, notează Eurostat. Astfel, 21,2% din femeile angajate în UE s-au încadrat în categoria caştigurilor reduse, comparativ cu 13% în cazul brăbaţilor. Doar în Bulgaria procentajul femeilor în această situaţie se situează sub cel al bărbaţilor. În Romania, cele două rate sunt aproximativ egale, de 25,8% în randul femeilor angajate şi de 25,5% în cazul bărbaţilor. Nivelul educaţiei are, de asemenea, un rol important în privinţa veniturilor. Aproape 30% dintre angajaţii cu un nivel scăzut al studiilor se încadrează în această categorie, faţă de 19,3% pentru cei cu studii medii şi 5,8% în cazul celor cu studii superioare.  Peste jumătate din angajaţii cu studii primare au venituri reduse în Germania (54,6%) şi Slovacia (51,5%), ţări urmate de Romania (49,4%). De asemenea, 32% din angajaţii cu studii medii din Romania înregistrează venituri scăzute, faţă de numai 5% între cei cu studii superioare.

Investiţiile imobiliare au fost îngheţate de schimbările politice

Schimbările din plan politic au dat peste cap calendarul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, amanand cu mai mult de jumătate de an închiderea multor tranzacţii cu terenuri, iar anul 2012 a fost, din acest punct de vedere, cel mai instabil şi imprevizibil de pană acum, potrivit Colliers. "Dacă o tranzacţie în care terenul dispunea de PUZ şi autorizaţie de construcţie a fost finalizată în circa 2-3 săptămani, au fost situaţii în care închiderea tranzacţiei a depins de obţinerea PUZ-ului, ceea ce a prelungit durata tranzacţiei pană la aproape 18 luni. Din acest punct de vedere, 2012 a fost cel mai problematic, instabil şi imprevizibil an de pană acum, dat fiind că schimbările din plan politic au dat peste cap calendarul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, amanand cu mai mult de jumătate de an închiderea multor tranzacţii", au declarat într-un comunicat reprezentanţii Colliers. Ca tendinţă generală pe piaţa de terenuri în 2012, durata media de derulare şi închidere a unei tranzacţii a devenit strict dependentă de obţinerea unui PUZ sau, în unele cazuri, a autorizaţiei de construcţie. În acest an, numărul tranzacţiilor cu terenuri în Bucureşti a rămas destul de limitat, la fel ca în anii anteriori. Zona Aviaţiei din Bucureşti a fost preferata investitorilor imobiliari în ultimele două luni, fiind tranzacţionate patru terenuri în această arie, în special pentru dezvoltări de birouri, iar alte 2-3 tranzacţii fiind în stadiu avansat de negociere, potrivit Colliers. "Zona din jurul staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Capitală a intrat puternic în radarele investitorilor, ultimele luni din 2012 înregistrand 4 tranzacţii cu terenuri în această zonă, în timp ce alte 2-3 tranzacţii sunt în stadiu foarte avansat al discutiilor. Terenurile care au rămas nevandute sunt de regulă cele care întampină probleme - sunt blocate de credite mari la bănci sau se confruntă cu o diferenţă foarte mare între preţul dorit de proprietar şi cel rezultat din calculele de fezabilitate ale potenţialilor cumpărători", a declarat Sînziana Oprea, senior associate în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International Romania. Doar departamentul de terenuri din cadrul Colliers International Romania a intermediat vanzarea a trei terenuri situate în zona Aviaţiei din Bucureşti în ultimele două luni, valoarea cumulată a tranzacţiilor fiind de aproximativ 16 milioane de euro.

El comandante Tender

Grupul Tender a iniţiat două proiecte în Cuba pentru fabricarea de pompe pentru industria petrolieră, printr-un parteneriat între Vulcan şi o companie locală, care vor fi livrate în statele din America Latină, inclusiv Venezuela, şi pentru producţia Vidatox, medicament de tratare a cancerului. "Compania Naţională de Petrol din Cuba - Cupet are în operare de 200 de unităţi de pompare produse de Vulcan înainte de '90. Pompele se folosesc cand presiunea naturală începe să scadă. Au lucrat la nişte proiecte de realizare a pompelor pe cont prorpiu, dar nu le-a reuşit. Am propus să înfiinţăm o unitate mixtă în Cuba, în care ei vor realiza partea primară de turnare şi forjare, iar reductoarele se vor face tot în Romania, la Vulcan, şi vor fi asamblate acolo", a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender, care deţine grupul Tender, din care face parte şi Vulcan Bucureşti. Omul de afaceri a arătat că în Cuba nu se va produce doar pentru piaţa locală, pompele urmand să fie exportate şi pe pieţele din America de Sud, inclusiv în Venezuela, unde există cerere pentru astfel de echipamente. "În Venezuela, o economie centralizată, decizia necesită mai multe etape de aprobare, dar la nivel verbal, şi am avut întalniri cu toate ministerele implicate, am avut răspunsuri pozitive. Sper ca o înţelegere să se materializeze în primăvara anului viitor", a spus Tender. El a completat că în Cuba a negociat şi o colaborare cu institutul naţional de cercetări în biotehnologie, Labiofam, care are în portofoliu mai multe produse farma pentru uz uman, inclusiv Viadox, un medicament homeopat care este utilizat pentru tratamentul cancerului. "Labiofam a realizat în urmă cu 15 ani produsul homeopat Vidatox, cunoscut în lume ca singurul produs natural capabil să amelioreze starea de sănătate a bolnavilor de cancer, prin distrugerea celulelor maligne (...) Am decis împreună cu preşedintele Labiofarm să producem în Serbia, la fabrica de medicamente pe care o deţin, atat Vidatox, cat şi alte produse cu efecte benefice pentru starea de sănătate umană", a expllicat Tender. El a precizat că după ce va începe producţia de Vidatox va construi un centru pentru diagnosticare şi terapie a bolnavilor de cancer în staţiunea balneară Banja Vrujci, din Serbia. Tender nu este singurul om de afaceri din Romania care s-a orientat către piaţa cubaneză. Tot în toamna acestui an, grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a semnat cu Uniunea Căilor Ferate din Cuba un acord de colaborare care vizează în principal domeniul construcţiei şi reparaţiei de locomotive şi vagoane pentru trenurile de călători şi de marfă ale cailor ferate cubaneze.

Vaticanul, scutit de taxe de miliarde de euro

Comisia Europeană a decis ca Vaticanul să nu plătească taxe de la care a fost scutit ilegal în Italia în perioada 2006-2011, în valoare de miliarde de euro, întrucat recuperarea banilor ar fi aproape imposibilă, potrivit The Independent. "Vaticanul a primit devreme un cadou generos de Crăciun de la şefii Uniunii Europene", scrie publicaţia britanică. Comisarul UE pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat în urmă cu doi ani că scutirea Vaticanului în Italia de la plata impozitului pe proprietăţi, pentru mii de proprietăţi, inclusiv 4.714 spitale şi clinici, încalcă reglementările UE. Almunia a sugerat că Biserca Catolică va fi nevoită să plătească taxele de care fost exceptată nejustificat. UE a decis însă acum ca Vaticanul să nu plătească taxele după ce guvernul de la Roma a demonstrat că recuperarea acestora "ar fi absolut imposibilă", avand în vedere cat de dificil ar fi să se clarifice care proprietăţi au fost folosite în intervalul respectiv exclusiv pentru activităţi comerciale. Guvernul italian a revizuit în acest an taxa pentru proprietăţi, modificare agreată de Comisie, care permite scutiri doar pentru clădirile utilizate în scop complet necomercial.,

Coface: Industria alimentară dă semne de supraîncălzire

Prezenţa a peste 10 lanţuri de retail în Romania, cu o populaţie de circa 20 milioane de locuitori, poate duce la o consolidare între companii, existand şi semnale de îngrijorare privind tendinţa de supraîncălzire a industriei alimentare pe fondul creşterii agresive a concurenţei, potrivit Coface. Pe langă creşterea agresivă a concurenţei între jucători, supraîncălzirea industriei alimentare are la bază şi incertitudinea la nivel global şi deficitul de cont curent, situat la un nivel încă ridicat comparativ cu cel înregistrat în noile state membre UE. "Avand în vedere decalajul, comparativ cu standardul dezvoltării din ţările UE15, există oportunităţi importante de investiţii pe termen lung în dezvoltarea fermelor şi a capacităţii de producţie pe linia de procesare din industria alimentară. Romania continuă să importe de aproape 4 ori mai multe produse alimentare (în special produse alimentare, băuturi şi tutun) decat exportă. în ultimii 3 ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezintă o tendinţă descendentă cauzată de: scăderea cererii interne şi a ponderii produselor premium în coşul de consum (factori ce au influenţat negativ importurile), deprecierea monedei naţionale, scăderea costurilor de producţie locală (factori ce au influenţat pozitiv exporturile)", se arată într-un comunicat al Coface.

Veşti nu prea bune pentru băncile locale

Sectorul bancar din Romania ar putea înregistra o îmbunătăţire parţială anul următor, după pierderile consemnate în 2010, 2011 şi primele nouă luni din acest an, însă o recuperare de amploare nu pare probabilă, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch. "O recuperare de amploare nu pare probabilă, avand în vedere aşteptările pentru o îmbunătăţire doar moderată a climatului operaţional. Fitch estimează o creştere economică de 1,8% pentru Romania în 2013, faţă de 0,7% pentru acest an", afirmă analiştii agenţiei. Parametrii de credit ai sistemului bancar romanesc folosiţi de Fitch pentru evaluarea bonităţii se vor stabiliza probabil, se arată în raport. Agenţia evaluează sistemul bancar din Romania ca "slab" în privinţa calităţii activelor şi profitabilităţii, în timp ce pentru capitalizare şi finanţare calificativul este "mediu". Fitch nu se aşteaptă la o modificare a reglementărilor privind lichiditatea în 2013. "Poziţia sectorului bancar în privinţa lichidităţii va fi susţinută probabil în continuare de nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii (20% pentru pasive în valută şi 15% pentru lei)", se arată în raport.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.