Economic

"Să trăiţi bine!", varianta Ponta

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 988 vizualizări
Salariu minim de 1.200 de lei, impozit pe venit coborat pană la 8%, TVA de 9% la alimente şi un euro cotat la 4,4 lei, sunt doar cateva dintre obiectivele asumate de Guvernul USL n preşedintele Consiliului Fiscal nu vede cu ochi buni promisiunile Executivului

Programul de guvernare al USL prevede creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016, dar şi reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale.
De asemenea, Guvernul vrea să introducă, pe parcursul mandatului, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale având cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit. "Reducem integral plata CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an)", se mai arată în document. Potrivit programului de guvernare Ponta II, "în orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%.

Creştere în ritm de melc pană în 2016

Programul de guvernare include şi câteva ipoteze macroeconomice având ca sursă Comisia Naţională de Prognoză şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel, în următorii patru ani se asumă că România va înregistra o creştere economică de 2% în 2013, 3% în 2014, 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2015.
Rata inflaţiei luată în calcul pentru următorii patru ani este de 3,5% în 2013, 3% în 2014, 2,5% în 2015 şi 2,3% în 2016. În acelaşi timp, cursul de schimb mediu va coborî treptat de la 4,5 lei/euro anul viitor, la 4,45 lei/euro în 2014 şi 4,4 lei/euro în 2015 şi 2016.
Deficitul bugetar calculat pe cash se va situa la 1,8% din PIB în 2013, 1,4% din PIB în 2014, 1,4% din PIB în 2015 şi 1,3% din PIB în 2016. De asemenea, datoria publică va coborî uşor, de la 33,9% din PIB anul viitor la 32,1% din PIB în 2016.
Guvernul promite şi creşterea plafonului de scutire de TVA la 65 mii euro pentru micii întreprinzători dar şi reducerea TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%. Ultima măsură va fi valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare.
Programul de guvernare mai prevede creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, în special pentru tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani, lucrători cu vârste între 50 şi 64 de ani, femei, lucrători necalificaţi, persoane cu handicap, persoane cu responsabilităţi familiale complexe, minorităţi etnice, inclusiv minoritatea romă.
Guvernul USL vrea ca, până la sfârşitul lui 2016, în fiecare comună să existe cel puţin o şcoală la standarde europene, dotată cu mijloace didactice modern şi microbuze, un alt obiectiv fiind amenajarea de campusuri cu internat, cantină, ateliere, burse, îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.

Mitul reducerii cotei unice sub 16%

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, şi-a exprimat ieri scepticismul cu privire la posibilitatea de implementare a măsurilor fiscale propuse de Guvern. "Spaţiul de manevră este aproape inexistent. Toate reducerile de impozite pot fi făcute, potrivit Legii Responsabilităţii Fiscal Bugetare doar cu două condiţii: să ai acceptul Consiliului Fiscal şi a doua, ca scăderea veniturilor bugetare să fie compensată din alte surse", mai spune Dumitru. "Cată vreme ai două milioane de romani care lucrează la negru, o prioritate ar trebui să fie aducerea acestora în randul platitorilor de taxe. Pentru ca asta e una din problemele fiscalităţii noastre: că deşi avem o rată legala foarte înaltă a CAS-ului de pildă, una de top în Europa - 43%, colectarea ei e undeva la 28%. Cat despre mitul reducerii cotei unice sub 16%, teoria că orice scădere a taxării duce la o creştere a conformării şi pe cale de consecinţă a veniturilor bugetare, aş vrea să subliniez că noi suntem pe prima panta a curbei Laffer, nu pe a doua. Dacă am fi redus cota unică de la 40%, am fi crescut veniturile. Dacă o reducem de la actualul nivel s-ar putea să nu avem creşteri de venituri", a mai explicat şeful Consiliului Fiscal, citat de hotnews.ro.

Acordarea a 500 de euro pentru nou-născuţi, amanată pe perioadă nedeterminată

n prevederea trebuia să intre în vigoare din 2013

Guvernul a decis să amâne din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi ca statul să nu acorde începând cu 2013, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.
Legea educaţiei adoptată la începutul anului 2011 stabileşte că statul sprijină educaţia timpurie, prin acordarea unor cupoane sociale în scop educaţional, în funcţie de veniturile familiei. Educaţia antepreşcolară se organizează în creşe şi, după caz, în grădiniţe şi în centre de zi.
Tot prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, şi se depune într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţi, împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere. Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal. Acordarea sumei de 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a Legii educaţiei, respectiv februarie 2011.

Ministerul Sănătăţii sancţionat pentru discriminarea persoanelor cu HIV

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru aplicarea unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV. Sesizarea a fost făcută de ARAS (Asociaţia Română Anti-Sida), care a semnalat că medicii notează diagnosticul "infecţie cu HIV" pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. "Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional", se arată în comunicatul oraganizaţiei remis ieri. ARAS precizează că, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. "Adeverinţele medicale destinate angajatorilor şi altor instituţii non-medicale trebuie să re refere doar la capacitatea de muncă / instruire în colectivitate", susţine managerul de proiect ARAS.


Fiul preşedintelui CJ Cluj, reţinut pentru trafic de droguri

Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Horea Uioreanu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, fiind acuzat de trafic de droguri. Potrivit unor surse judiciare, fiul lui Uioreanu este suspectat că ar fi vândut haşiş în unităţi de învăţământ. Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat ieri că nu ştie nimic despre acest caz, pentru că este fiul său din prima căsătorie, are 16 ani şi locuieşte împreună cu mama lui.

Primarii, singurii responsabili de indexarea taxelor locale

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, în regim de urgenţă, prin introducerea unui singur articol care stabileşte că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. Noua prevedere va fi introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobată în perioada imediat următoare. "În prezent, în concordanţă cu prevederile din Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţie ratei inflaţiei de la ultima indexare. Prin această modificare, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale decid cu privire la aplicarea indexării, începând cu anul următor intrării în vigoare a hotărârii Guvernului", se arată într-un document al Executivului.
În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

ANI îl ia pe Vanghelie la bani mărunţi

Inspectorii de integritate verifică averea primarului Marian Vanghelie pe perioada mandatului 2008-2012, identificându-se câteva sute de mii de euro pe care edilul sectorului 5 Bucureşti nu le-ar putea justifica. Conform unor surse judiciare, inspectorii de integritate au constatat şi existenţa unor sume transferate de primar în contul Oanei Mizil, cu care acesta are o relaţie.
Deputata Oana Niculescu Mizil a fost reclamată de Agenţia Naţională de Integritate la Parchetul instanţei supreme pentru conflict de interese, fapt confirmat de către ANI printr-o decizie administrativă. Oana Mizil şi-a angajat mama la propriul Birou Parlamentar.

Varujan Vosganian a primit un minister cu nume mai "pompos"

Executivul a transmis, ieri, programul de guvernare 2013-2016 şi lista completă a Guvernului desemnat. Astfel, trei miniştri cu portofolii întregi vor ocupa funcţii de miniştri delegaţi, respectiv Constantin Niţă (ministrul delegat pentru Energie), Maria Grapini (ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri şi Turism) şi Lucia Varga (ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură). De asemenea, portofoliul pe care îl va deţine Varujan Vosganian se va numi Ministerul Economiei, şi nu Ministerul Industriei şi Comerţului.

Militar roman, rănit în Afganistan

Plutonierul adjutant Costel Stanciu, aflat în misiune în Afganistan, a fost rănit, ieri, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de antrenament, potrivit MApN. După acordarea primului ajutor la faţa locului, acesta a fost transportat imediat la spitalul din bază pentru îngrijiri medicale şi tratament de specialitate. Plutonierul adjutant Costel Stanciu, militar al Forţelor pentru Operaţii Speciale, este stabil hemodinamic, menţionează sursa citată. "Conducerea Ministerului Apărării Naţionale urmăreşte cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarului", se mai arată în comunicat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.