Economic

Energia se scumpeste teoretic cu 6% de la 1 ianuarie 2013. In realitate este 10%

Ziarul de Vrancea
20 dec 2012 891 vizualizări
ANRE recunoaste costuri mai mari pentru producatori

ORA 13:00 

Majorarea pretului energiei electrice, la 1 ianuarie, va fi de 10%, intrucat pe langa cresterea de 6% determinata de recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre ANRE va avea impact pe factura si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.

"Pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei", a declarat joi Emil Calota, vicepresedinte ANRE.

Anterior, ANRE a anuntat ca de la 1 ianuarie consumatorii de energie electrica in regim reglementat, respectiv populatia si institutiile publice, vor plati cu 6% mai mult intrucat autoritatea de reglementare recunoaste costuri mai mari pentru producatori.

In plus, pretul final, achitat de consumatori, va include si majorarea sprijinului acordat producatorilor de energie regenerabila, prin sistemul certificatelor.

ORA 12:00

Consumatorii de energie electrica in regim reglementat, respectiv populatia si institutiile publice, vor plati de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a majorat costurile producatorilor de profil incluse in tarife.

Pretul mediu final al energiei electrice va fi de la 1 ianuarie de 175,5 lei pe MWh.

Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat joi ca pretul reglementat la care va vinde din 2013 Nuclearelectrica a crescut de la 121 lei la 142 lei MWh.

Hidroelectrica a obtinut o majorare de la 71 lei la 125 lei MWh, iar Complexul Energetic Oltenia va comercializa energia in regim reglementat la 190 lei, in urcare de la 172 lei pe MWh.

Totodata, Complexul Energetic Hunedoara va vinde la 271 lei pe MWh, in timp ce Petrom va comercializa electricitatea in regim reglementat la 169 lei pe MWh.

www.ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.