Economic

MOZAIC ECONOMIC: Verde pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Ziarul de Vrancea
18 dec 2012 726 vizualizări
Guvernul a avizat, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat premierul Victor Ponta, precizand că Ministerul Justiţiei va reglementa în perioada imediată şi ultimele detalii privind noua structură

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost inclus pe agenda suplimentară a şedinţei de marţi a Guvernului, după ce în urmă cu o săptămană a fost analizat în primă lectură. "S-a aprobat şi mai sunt unele detalii la Justiţie", a spus Ponta, întrebat dacă Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi această ordonanţă. Conform, proiectului de ordonanţă, Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate pană cel tarziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară. În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocand disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale. În urmă cu o săptămană, în urma unei întalniri cu premierul Victor Ponta, guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adancimea acestei pieţe este mică.

Previziuni scandaloase: Petrolul la 50 de dolari sau căderea euro

Anul viitor ar putea aduce scăderi abrupte ale preţurilor petrolului şi aurului, creşterea costurilor de finanţare ale Spaniei pană la niveluri alarmante, aprecierea puternică a francului elveţian şi yenului japonez, precum şi naţionalizarea marilor producători de electronice din Japonia. Toate acestea se regăsesc în calendarul de "previziuni scandaloase" pentru 2013 pregătit de Saxo Bank. Economistul şef al băncii daneze, Steen Jakobsen, notează că previziunile nu reprezintă estimările pentru scenarii de bază luate în calcul, însă ar putea mai relevante pentru investitori deoarece întotdeauna trebuie cunoscute posibilităţile "în cel mai rău caz". "Principalul nostru motiv de îngrijorare la intrarea în 2013 este combinaţia ciudată dintre complezenţa extremă manifestată faţă de riscurile presupuse de modelul de politică macro «prelungeşte şi simulează» şi tensiunile sociale care accelerează rapid şi ar putea ameninţa stabilitatea politică şi, în final, stabilitatea pieţelor financiare", spune Jakobsen în preambulul raportului Outrageous Predictions. Economistul arată că, din punct de vedere istoric, "schimbările reale" au survenit numai ca rezultat al exigenţelor impuse de războaie, astfel că situaţia actuală are şanse mici să evolueze fără o criză "de tipul unui incendiu de pădure, scurtă şi înfricoşătoare, care să creeze condiţiile pentru progres".

Situaţia financiară a naţiunilor occidentale este însă deja "ca pe timp de război", notează Jakobsen. Datoriile şi deficitele ţărilor cu economie dezvoltată sunt la niveluri nemaîntalnite de la cel de-Al Doilea Război Mondial. "Poate că nu ne luptăm în tranşee, dar în curand s-ar putea să ne batme pe străzi. Continuarea politicilor macro actuale ar însemna să continuăm să dezmoştenim pături largi din populaţie, în special din randul tinerilor, aceia care vor avea grijă de noi la bătraneţile senile. Nu am putea da vina pe ei dacă s-ar simţi ceva mai puţin decat generoşi. Cu alte cuvinte, riscăm o înfruntare nu militară, ci o luptă între generaţia tanără maltratată şi bătranii cu mentalitate învechită, care cred că au drepturi asupra întregii bogăţii a societăţii şi fac totul pentru a perpetua status quo-ul. într-un fel, parcă se repetă anii '60, însă cu o luptă mai profundă care îşi are rădăcinile în egală măsură în economie şi politică - cei 1% versus cei 99%, ca să împrumutăm cea mai cunoscută definiţie a celor două tabere. Occupy Wall Street a fost un simplu aperitiv, un avertisment timpuriu al acestui fenomen. Urmează felul întai şi ospăţul dacă nu va avea loc rapid o schimbare", comentează Steen Jakobsen.

Bucureştiul va rămane printre cele mai ieftine oraşe din Europa

Bucureştiul se va menţine, în următorii doi ani, în topul celor mai ieftine cinci oraşe din Europa în funcţie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, alături de Budapesta, Talin, Vilnius şi Riga, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ. Astfel, într-un scenariu de bază costurile din Bucureşti ar putea să stagneze în perioada 2013-2014 la nivelul actual, cu risc de scădere de pană la 2%. "În cele cinci pieţe cele mai ieftine din Europa - Budapesta, Talin, Vilnius, Riga şi Bucureşti, chiriile spaţiilor de birouri ar putea scădea într-o proporţie similară sau chiar mai mică decat media euopeană. Pe aceste pieţe însă chiriile sunt deja la niveluri reduse şi nu ne aşteptăm să vedem o revenire puternică, nici măcar într-un scenariu de bază. Prin contrast, în pieţele scumpe riscul de scădere a chiriilor este mult mai mare", se arată în studiu.

Topul celor mai scumpe pieţe după costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru este format din Oslo, Paris, Zurich, Geneva şi Londra. Potrivit unui studiu publicat anterior de DTZ, costul per post de lucru al spaţiilor de birouri din Bucureşti este în jur de 3.530 de dolari pe an, în timp ce în Vilnius este de 3.460 de dolari pe metru pătrat pe an, iar în Talin de 3.430 de dolari pe metru pătrat. Totodată, unui roman îi revin 11 metri pătraţi de spaţii de birouri, fiind printre cei mai înghesuiţi din Europa. La calculul costului per post de lucru, au fost luate în calcul chiria şi celelalte costuri, precum cele cu întreţinerea şi impozitele. În ceea ce priveşte evoluţia chiriei în perioada analizată în 34 de pieţe din Europa, studiul arată că într-un scenariu de bază, Marea Britanie şi Germania va înregistra o creştere peste medie, respectiv de pană la 2,6% pe an, respectiv 2,2% pe an în 2013-2014. Evoluţia pe aceste pieţe se datorează îmbunătăţirii condiţiilor economice şi lipsei spaţiilor de birouri de clasa A.

Renault va construi o fabrică în Algeria

Renault va construi o fabrică în Algeria, unde va produce automobile destinate pieţelor din Africa, a declarat ieri pentru Bloomberg purtătorul de cuvant al grupului Raluca Barb. Unitatea va fi amplasată la Oran, al doilea mare oraş algerian, situat în nord-vestul ţării, pe ţărmul Mării Mediterane. Compania va încheia un acord cu guvernul algerian în următoarele zile, odată cu o vizită oficială a preşedintelui francez Francois Hollande. Fabrica va avea o capacitate de producţie de pană la 75.000 de automobile pe an, fiind dedicată modelelor din acelaşi segment ca Renault Symbol, bazat pe Clio. Renault se poziţionează pentru creştere pe pieţele emergente, unde promovează autoturisme mai ieftine, precum Dacia Logan, în încercarea de a compensa pentru declinul abrupt remarcat în ultimii ani în Europa. Tot în Africa, Renault şi partenerul de alianţă Nissan (Japonia) au investit masiv la fabrica de la Tanger, Maroc.

Încolţiţi de criză, spaniolii renunţă la mobil

Spaniolii au renunţat în număr mare la serviciile de telefonie mobilă în luna octombrie, din cauza impactului recesiunii asupra populaţiei, cei mai mari operatori continuand să piardă cotă de piaţă în favoarea companiilor mai mici care oferă preţuri mai bune la telefoane. Asemenea altor economii occidentale, în Spania numărul telefoanelor mobile este mai mare decat cel al locuitorilor. Economia împotmolită în recesiune şi şomajul ajuns la cote record, de peste 25%, au declanşat o avalanşă de deconectări de la reţelele mobile. Numai în luna octombrie, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut cu aproape 500.000, potrivit datelor anunţate de agenţia de reglementare în telecom CMT, preluate de CNBC, care citează Reuters. Movistar, operatorul local al grupului Telefonica, a pierdut 284.000 de utilizatori în octombrie, în timp ce Vodafone, a doua mare companie de pe piaţă, are cu 278.000 mai puţini clienţi, potrivit CMT. Raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, numărul telefoanelor mobile active a scăzut cu 3,8%. "Sectorul telefoniei mobile nu îşi revine. Am bifat cea de-a noua lună consecutivă de scăderi. Companiile mai mici caştigă clienţi dar nu pot compensa pentru pierderile Movistar, Vodafone şi Orange", notează agenţia guvernamentală.

FMI vine să verifice bugetul în ianuarie

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va ajunge în Romania în jurul datei de 10 ianuarie, pentru a discuta cu Guvernul inclusiv despre proiectul de buget pe anul viitor, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta. Potrivit calendarului gandit de USL, proiectul de buget pentru anul viitor va fi prezentat în această săptămană şi va fi dezbătut de Parlament în luna ianuarie, după ce va fi discutat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, în luna septembrie, că bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern, derogarea faţă de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenită cu cele trei instituţii financiare internaţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.