Economic

MOZAIC ECONOMIC: Guvernul caută bancher pentru postul de vicepreşedinte Eximbank

Ziarul de Vrancea
16 dec 2012 676 vizualizări
Guvernul caută un bancher pentru unul dintre posturile de vicepreşedinte la Eximbank, după ce Mihai Mandreş nu a primit aprobarea BNR pentru această poziţie.

"Banca centrală a anunţat că Mandreş nu are experienţa necesară pentru poziţia pe care urma să o ocupe, astfel că Guvernul se va orienta către altă persoană. Potrivit algoritmului, poziţia revenea PNL, care va face o nouă nominalizare", au declarat surse oficiale. În varstă de 45 de ani, Mandreş era în 2008 chief FX dealer la ING Bank, iar ulterior a plecat la Eximbank. Mandreş a fost numit vicepreşedinte Eximbank în septembrie, odată cu înlocuirea preşedintelui băncii, Ionuţ Costea, cu Traian Halalai, fost director adjunct Banca Romanească şi un apropiat al premierului Victor Ponta. Halalai a primit aprobarea BNR. Eximbank este deţinută de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, în proportie de 95,374%, iar restul acţiunilor sunt în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF): SIF Banat Crisana - 0,311%; SIF Moldova - 0,311%; SIF Transilvania - 0,311%; SIF Muntenia - 0,423%; SIF Oltenia - 3,270%.

Metodă inedită de combatere a evaziunii fiscale

Guvernul elen intenţionează să înfiinţeze "un consiliu al înţelepţilor" pentru a eficientiza sistemul de colectare a taxelor, una dintre cele mai mari probleme ale economiei Greciei, potrivit cotidianului Kathimerini. Noua organizaţie ar putea fi condusă de fostul şef al băncii naţionale Vassilis Rapanos, care a renunţat în iunie la preluarea postului de ministru de Finanţe, din cauza unor probleme de sănătate. Scopul consiliului ar fi reorganizarea administraţiei taxelor pentru a combate mai bine evaziunea. Grecia, aflată în al cincilea an de recesiune economică, are puţin spaţiu de manevră pentru noi creşteri de taxe în cadrul programului de măsuri de austeritate convenit cu creditorii externi. Evaziunea fiscală, foarte ridicată în Grecia, a fost identificată repetat ca o posibilă sursă de venit pentru stat, însă rezultatele autorităţilor elene nu au fost semnificative.

Ancheta LIBOR se extinde

Procuratura americană se pregăteşte să pună sub acuzare mai mulţi bancheri implicaţi în activităţile UBS de manipulare a dobanzii interbancare de la Tokyo, potrivit unei surse apropiate situaţiei, transmite Bloomberg. Acuzaţiile vor fi făcute de Departamentul de justiţie împotriva unor persoane acuzate că au manipulat dobanzile interbancare Libor, Euribor şi a celei din Japonia. Totodată, punerea în acuzare va avea loc concomitent cu un anunţ că UBS Securities Japan, divizia japoneză a băncii elveţiene, se va recunoaşte vinovată de manipularea dobînzilor japoneze începand din 2007, a spus sursa. UBS ar urma să plătească penalizări de pană la 1,6 miliarde de dolari, impuse de Departamentul de Justiţie din SUA, Comisia de supraveghere a tranzacţiilor cu contracte futures pe bursa de mărfuri, autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie şi autoritatea elveţiană de supraveghere a serviciilor financiare din Elveţia, a spus anterior altă sursă.

Starea economiei Bulgariei s-a înrăutăţit

Majoritatea oamenilor de afaceri din Bulgaria, respectiv 75%, consideră că starea economiei ţării lor s-a înrăutăţit în 2012, potrivit unui sondaj efectuat anual de Camera pentru Industrie, transmite Novinite. Conform cercetării, 21% dintre patronii şi managerii de firme cred că situaţia economică a rămas neschimbată în acest an şi numai 2% au spus că a avut loc o îmbunătăţire. Sondajul a fost realizat în randul a peste 500 de manageri şi patroni de companii, în perioada 1-10 decembrie. Aproape 50% dintre respondenţi au afirmat că situaţia financiară a companiei lor s-a înrăutăţit în acest an, 33% că au reuşit să menţină rezultatele la nivelul din 2011, iar 16% au raportat progrese.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.