Economic

MOZAIC ECONOMIC: Internetul în bandă largă caştigă teren

Ziarul de Vrancea
13 dec 2012 961 vizualizări
Numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe şi mobile a atins 12,9 milioane la 30 iunie, în creştere cu 19,4% faţă de finele anului 2011, potrivit datelor ANCOM

Defalcat, conexiunile active la Internet prin intermediul diverselor tehnologii mobile (HSCSD, GPRS, EDGE, CDMA, EVDO, 3G) au crescut cu 60,1%, la 9,5 milioane, din care 6,9 milioane sunt conexiuni active în bandă largă prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, de la 4,2 milioane în decembrie 2011. "Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în urcare cu 63,8% faţă de finalul anului 2011 şi aproape dublu faţă de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011", se arată într-un comunicat al Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).  Operatorii au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB. În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G plus), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie. "Există un interes din ce în ce mai crescut al romanilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluţia spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Apple lucrează la un televizor cu ecran mare

Apple lucrează cu furnizori de componente din Asia pentru a testa mai multe design-uri pentru un televizor cu ecran mare şi înaltă rezoluţie, au declarat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul american Wall Street Journal. Hon Hai Precision Industry, companie care asamblează iPhone şi iPad pentru Apple, colaborează cu Sharp la design-ul noului televizor, au spus două surse. "Formal nu este încă un proiect. Se află încă în primele faze de teste", a spus una din surse. Apple, care testează în permanenţă cu furnizorii noi design-uri, a încercat diferite prototipuri de televizoare în ultimii ani. Compania de obicei testează şi dezvoltă produsele intern înainte de a le prezenta furnizorilor externi. Intrarea Apple pe piaţa televizoarelor ar intensifica concurenţa cu unii dintre cei mai mari furnizori ai companiei, precum Samsung. Grupul sud-coreean este un furnizor cheie de componente pentru Apple şi cel mai mare producător de televizoare la nivel global, după livrări.

Asterix şi Obelix au părăsit Franţa din cauza taxelor

Asterix şi Obelix, faimoşii apărători ai galilor în faţa romanilor, au părăsit Franţa, în contextul programului preşedintelui socialist Francois Hollande de a creşte taxele pentru francezii cu venituri mari, potrivit Bloomberg. Actorul Gerard Depardieu, care a interpretat în mai multe filme rolul lui Obelix, un personaj fictiv foarte iubit în Franţa, s-a mutat în Belgia din cauza taxelor lui Hollande, în timp ce Christian Clavier, care a jucta rolul lui Asterix, a plecat la Londra. Depardieu, cunoscut şi pentru roluri precum Cyrano de Bergerac şi muschetarul Porthos, s-a înregistrat la 7 decembrie ca rezident în satul Nechin, Belgia, unde a cumpărat o casă, a declarat primarul comunei Estaimpuis, Daniel Senesael. "Putem doar să fim bucuroşi că a ales să vină în Belgia şi, mai ales, în Estaimpuis. Putea să se stabilească la Bruxelles, dar a ales o zonă rurală. A găsit o atmosferă prietenoasă, care i-a plăcut, un spirit al generozităţii, deschiderii şi toleranţei. Cred că asta căuta cand a pecat de la oraş", a spus Senesael. Actorul de 63 de ani, care are în palmares şi rolul Jean Valjean, într-o versiune TV a romanului "Mizerabilii", este ultima celebritate din Franţa care încearcă să scape de o serie de taxe anunţate de socialistul Hollande după ce acesta a fost ales preşedinte în mai.

Venitul agricol real din Romania s-a prăbuşit

Venitul real pe lucrător din agricultură a scăzut cu 16,4% în acest an în Romania, cel mai abrupt declin din UE, în timp ce media europeană a avansat cu 1%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, indicatorul a urcat anul trecut cu 1%, datorită creşterii cu 0,5% a venitulu iagricol real în paralel cu o scădere de 0,5% a costului producţiei agricole, potrivit Eurostat, care centralizează informaţiile primite de la autorităţile naţionale. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Belgia (30%), Olanda (14,9%) şi Lituania (13,6%), la popul opus situandu-se Romania (-16,4%), Ungaria (-15,7%), Slovenia (-15,1%) şi Austria (-10,2%). În perioada 2005-2012, venitul agricol real din UE a urcat cu 29,7%, evoluţie apropiată de cea înregistrată în Romania, de plus 29,8%. Estonia a consemnat cel mai important avans al acestui indicator în ultimii 7 ani, raportand o creştere de aproape 110%, urmată de Slovacia (89,4%), Polonia (82,4%), Lituania (75,4%), Cehia (65%), Ungaria (52,7%) şi Bulgaria (47,3%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.