Economic

Gazele pentru populaţie se scumpesc într-un an cu 19,4%

Ziarul de Vrancea
12 dec 2012 782 vizualizări
De asemenea, companiile vor plăti de 2,6 ori mai mult pe gazele interne pană în 2014

Preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte pană la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare. Atat consumatorii casnici, cat şi firmele plătesc în prezent acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Preţul final plătit de consumatori - populaţie şi firme - rezultă dintr-un coş format din gazele din producţia internă şi importuri, mult mai scumpe. Gazele din producţia internă reprezintă o componentă a coşului de gaze. La populaţie, ponderea gazelor interne în coş este mai mare decat în cazul companiilor. De exemplu, pentru luna noimebrie, cosul pentru companii a fost format în proporţie de 39,2% de gaze din import, în timp ce gazele din producţia romanăească au acoperit 60,8% din coş. Petru aceeaşi lună, coşul pentru populaţie a fost format în proporţie de 94% de gaze din producţia internă, iar restul de 6% a provenit din import. Potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI, preţurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape şi diferenţiat pentru consumatorii industriali şi cei casnici.

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atat anul viitor cat şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice. Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, preţul final va urca cu procente cuprinse între 3% şi 5% pentru fiecare etapă de majorare a preţului din producţia internă. Pentru populaţie şi pentru producătorii de căldură livrată acestora, tariful actual al gazelor produse în Romania va fi menţinut pană în 1 iulie 2013, cand va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arată într-un proiect de hotărare de guvern elaborat de Ministerul Economiei. Următoarea creştere pentru această categorie de consumatori va avea loc în 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh. În 1 ianuarie 2014, preţul gazelor din producţia internă livrate populaţiei şi producătorilor de energie termică va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi să crească la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie şi la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş. ăPentru clienţii non-casnici, preţul de achiziţie a gazelor din producţia internă va creşte în 2013 în patru etape. Prima creştere este programată în 1 ianuarie, cand preţul gazelor produse în Romania va creşte la 49 lei pe MWh. De la 1 aprilie 2013, companiile vor cumpăra gazele cu 55,3 lei pe MWh, urmand că de 1 iulie şi în 1 octombrie preţul să urce la 63,4 lei, respectiv la 68,3 lei pe MWh. În 2014 sunt programate alte patru majorări ale preţului gazelor produse intern şi cumpărate de companii, la 1 ianuarie (72 lei pe MWh), 1 aprilie (89,4 lei), 1 iulie (109 lei) şi în 1 octombrie (119 lei pe MWh).
.
Verde pentru majorarea taxelor locale

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu pană la 16,05%, au declarat oficialii executivului. În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărare privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.