Economic

MOZAIC ECONOMIC: Firma regelui asfaltului a intrat în insolvenţă

Ziarul de Vrancea
11 dec 2012 994 vizualizări
Tribunalul Giurgiu a aprobat intrarea intrarea în insovenţă a companiei Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi, şi a numit drept administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvenţă Transilvania

Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor a fost fixat la 25 ianuarie 2013, iar cel pentru comunicarea tabelului preliminar a fost stabilit pentru 15 februarie. Prima şedinţă a adunării creditorilor va avea loc la 21 februarie. Contestaţiile la tabelul preliminar pot fi depuse pană la 4 martie iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 20 martie. Împotriva Romstrade figurează pe site-ul instanţei mai multe cereri de intrare în insolvenţă din partea creditorilor companiei.  Tribunalul a aprobat şi intrarea în insolvenţă a unei alte alte companii controlată de Nelu Iordache, Romstrade Logistic Expres (fosta Direct Aero Services), administratorul judiciar provizoriu fiind tot Casa de Insolvenţă Transilvania. Cererea de intrare în insolvenţă a firmei specializate în servicii de taxi aerian a fost formulată de DHL Internaţional Romania. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) a reziliat în ultima perioadă mai multe contracte încheiate cu Romstrade, invocand printre altele progresul redus al lucrărilor şi nerespectarea termenelor asumate de constructor.

Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, a fost reţinut de DNA într-un dosar în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani, şi a fost arestat preventiv la 2 decembrie, pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucureşti. Romstrade a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai mari constructori romani după caştigarea mai multor contracte cu statul.

Rata anuală a inflaţiei scade la 4,56% neaşteptat

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,56%, după ce în noiembrie preţurile de consum au crescut pe total cu doar 0,04%, influenţate de scăderile înregistrate la mărfurile nealimentare şi servicii, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). "În luna noiembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1% pentru fiecare", se arată într-un comunicat al INS. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu 8,07%, iar cea mai mare reducere, de 1,6%, a fost raportată la fructe şi conserve din fructe. O scădere apropiată (1,5%) a fost consemnată în cazul preţurilor combustibililor, iar în ceea ce priveşte serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon şi televiziune, fiecare cu sub 1%. "Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2011 - noiembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2010 - noiembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,3%", se precizează în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei a revenit sub 5% în octombrie, cand preţurile de consum au crescut cu numai 0,29%, faţă de majorarea de 1,18% înregistrată în septembrie, rata anuală a inflaţiei atingand atunci maximul din acest an, 5,33%. Banca Naţională a Romaniei a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%. BNR anticipează menţinerea inflaţiei în afara intervalului ţintit pană în martie - aprilie anul viitor, pentru ca rata să revină în marjă din a doua parte a lui 2013. BNR ţinteşte pentru acest an încadrarea în intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea în banda de variaţie 1,5-3,5%.

Lovitură pentru piaţa de energie

Comisia europeană (CE) a început o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM şi a Transelectrica, acţionarul unic al bursei de energie, suspectand cele două entităţi că discriminează participanţii la piaţă pentru că îi obligă să fie înregistraţi în Romania. "Comisia are îngrijorări că OPCOM poate discrimina companiile pe baza naţionalităţii sau a locului unde sunt înregistrate (...)", se arată într-un comunicat al CE. Comisia investighează solicitarea OPCOM, adresată companiilor care tranzacţionează energie pe platforma spot, ca toţi participanţii să fac dovada că plătesc TVA şi că prin urmare sunt înregistrate în Romania.

Potrivit CE, această practică poate cauza creşterea costurilor traderilor de energie din afara ţării şi ar putea descuraja alte companii să intre pe piaţă, avand ca efect scăderea lichidităţii pe OPCOM. Conducerea OPCOM precizează, într-un comunicat, că, alături de autorităţile statului şi ce reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică, a identificat mai multe soluţii posibile pentru problema semnalată de CE. "În această perioadă se întreprind demersuri în vederea creării condiţiilor necesare implementării, în cel mai scurt tip posibil, a soluţiei care să răspundă aşteptărilor tuturor participanţilor la piaţă, eliminand interpretările de discriminare", potrivit comunicatului OPCOM.

Americanii investesc tot mai mult în monezi de aur

Cererea pentru monezi de aur emise de Monetăria SUA a explodat după alegerile prezidenţiale din noiembrie, întrucat micii investitori se tem de lispa măsurilor pentru reducerea datoriei tot mai mari a Statelor Unite, potrivit Financial Times. Cererea pentru moneda American Eagle, una dintre cele mai populare emise de Monetărie, a urcat cu 131% în noiembrie şi a ajuns la maximul a aproape doi ani. Monetăria Regală Canadiană a înregistrat, de asemenea, în noiembrie cea mai bună lună de vanzări din acest an. Vanzările au urcat puternic în primele zile după alegeri, a declarat Terry Hanlon, preşedinte al diviziei de metale la compania Dillon Gage, unul dintre cei mai mari dealeri de aur din SUA. "Foarte mulţi oameni sunt îngrijoraţi de situaţia economiei. în urma alegerilor, au considerat că nu se va schimba nimic", a spus el. Chiar dacă monezile de aur reprezintă o parte redusă a pieţei aurului, avansul vanzărilor reflectă orientarea pentru investiţii a americanilor dezamăgiţi. Blocajul politic de la Washington şi perspectiva relurării tipăririi de bani de către Rezerva Federală au alimentat cererea pentru aur în randul micilor investitori.

Primele arestări în scandalul Libor

Trei britanici au fost arestaţi marţi în suburbiile Londrei în legătură cu scandalul manipulării dobanzii interbancare Libor, prima astfel de măsură luată în acest caz, a anunţat Oficiul britanic pentru combaterea delictelor financiare (SFO), transmite AFP. SFO a pus în aplicare, cu sprijinul poliţiei din City of London, trei mandate de percheziţie la domiciulul celor trei bărbaţi, în varstă de 33, 41 şi 47 de ani, în Surrey (sudul Londrei) şi Essex (estul Londrei), se arată într-un comunicat al instituţiei. Cei trei, de naţionalitate britanică, au fost arestaţi şi duşi la un post al poliţiei londoneze pentru a fi interogaţi în cadrul anchetei referitoare la manipularea Libor. Un purtător de cuvant al SFO a refuzat să dea detalii referitoare la persoanele arestate. Scandalul a izbucnit la sfarşitul lunii iunie, cand banca Barclays a anunţat că va plăti 290 de milioane de lire sterline pentru închiderea unei investiţii a autorităţilor de reglementare din Marea Britanie şi Statele Unite referitoare la manipularea dobanzilor interbancare britanice Libor şi europene Euribor, în perioada 2005-2009.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.