Economic

MOZAIC ECONOMIC: BNR le dă băncilor bani doar de acadele

Ziarul de Vrancea
10 dec 2012 790 vizualizări
Banca centrală a împrumutat 13 bănci cu 4 miliarde de lei, în timp ce cererea a fost de cinci ori mai mare

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a împrumutat 13 bănci cu suma de 4 miliarde lei oferită la operaţiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste cinci ori mai mare, totalizand 20,29 miliarde lei. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămană. Numărul instituţiilor de credit participante a scăzut faţă de săptămana trecută, cand 17 bănci au apelat la acest tip de împrumut, cererea acestora fiind de peste şapte ori mai ridicată, de 29,45 miliarde lei, aproape de recordul înregistrat în urmă cu trei săptămani. Cand suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci cand BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cat mai mult din sumele vizate. BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice.

Din luna septembrie şi pană pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămanale au variat între 6 miliarde lei şi 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decat modificarea dobanzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb. Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe, precum şi dobanzi mai ridicate practicate de bănci. O parte din banii împrumutaţi luni de la BNR ar putea fi utilizaţi de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la licitaţia programată de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele vor să vandă, luni, certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane lei.

Băncile încep să acorde credite ipotecare doar în lei

ING Bank Romania va acorda credite cu garanţie ipotecară pentru populaţie doar în lei, de la 1 ianuarie 2013, luand în considerare riscul aferent contractării unui împrumut în valută în timp ce veniturile sunt obţinute în moneda naţională, se arată într-un comunicat al băncii. De asemenea, banca a avut în vedere implementarea unui regulamentul BNR din 2011 prin care a fost restricţionată creditarea în valută pentru populaţie. ING Bank Romania a început să ia măsuri pentru stimularea creditării în lei încă din 2011. în urma ajustării ofertei, volumul vanzărilor de credite în lei a crescut semnificativ.

Astfel, din ianuarie 2012 pană în prezent, vanzările ING de credite în lei au crescut cu 38% faţă de cele în euro. "Un credit în lei este o alegere bună pentru că nu are riscul asociat fluctuaţiilor valutare. încă din 2011, ne-am îndreptat atenţia către creditele în lei şi am dezvoltat produse competitive în moneda locală, iar retragerea creditelor în euro vine ca o continuare firească a acestei strategii şi în acord cu tendinţa pieţei", a declarat Maria Cristina Matei, director executiv ING Retail Banking. Clienţii care au accesat credite în moneda europeană vor continua rambursarea în euro şi în condiţiile iniţial contractate, iar aplicaţiile deschise pană la sfarşitul anului 2012 vor fi onorate în moneda solicitată.

În urma semnalelor oferite de piaţă - reglementări legale care descurajează creditarea în valută, recomandările analiştilor, deciziile unor instituţii bancare de a retrage creditarea în euro etc.- tendinţa generală, în randul potenţialilor clienţi, se îndreaptă în favoarea creditelor în moneda naţională. Din studiile de piaţă recente reiese că preferinţele romanilor se îndreaptă către produsele de creditare în moneda naţională. Spre exemplu, ultimul studiu ING International Survey desfăşurat prin intermediul TNS Research arată ca 47% dintre romanii intervievaţi ar contracta un credit în lei datorită faptului că sunt platiţi în lei, 32% ar alege tot creditul în moneda locală deoarece conştientizează că ar avea un control mai bun asupra cheltuielilor lunare, în vreme ce numai 13% au declarat că ar alege creditul în euro, avand în vedere o dobandă mai mică.

Firmele de deszăpezire au intrat în vizorul premierului

Guvernul va rezilia contractele cu firmele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de deszăpezire a drumurilor, iar reprezentanţii acestora vor putea acţiona statul în judecată dacă se vor simţi nedreptăţiţi, a declarat, luni, premierul Victor Ponta. "Sunt probleme în special la contractele cu firmele private pentru deszăpeziri şi nu mai stăm pe ganduri: le reziliem contractele. Dacă au contracte şi nu sunt în stare să deszăpezească, asta e, le reziliem şi să ne dea în judecată dacă se simt nedreptăţiţi, dar nu stăm cu porţiuni de drum la care avem teoretic responsabili şi practic nu", a spus Ponta la comandamentul de iarnă convocat luni la Guvern.

El a arătat că în zona de vest, respectiv Timiş, Caraş-Severin, Arad, Mehedinţi, au fost înregistrate probleme foarte mari din cauza viscolului şi a arătat că şi celelalte judeţe trebuie să fie pregătite pentru fenomenele de iarnă. În acest context, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mircea Pop, prezent la reuniunea de la Guvern, a declarat că a existat o problemă cu o firmă "veche, romanească" la deszăpezirea autostrăzii Arad-Timişioara, unde nu au fost adusese utilajele prevăzute în contract. "Afară! şi puneţi-i pe lista neagră, să nu mai primească niciun contract cu statul roman, dacă nu sunt în stare să se ţină...", a cerut imediat premierul Ponta.

Directorul CNADNR a arătat că, începand de luni, au fost demarate procedurile de reziliere a contractului cu firma respectivă, iar aceasta nu va mai putea participa la alte licitaţii publice.  "Haideţi să le reziliem şi ne judecăm cu ei! Dacă au tupeul să ne dea în judecată, ne judecăm cu ei pană ne luăm toţi banii înapoi. Dacă rămanem, cum am fost şi în anii trecuţi, cu aceleaşi firme, aceiaşi şmecheri, aceleaşi şmecherii, iertaţi-mă, dar de ce am mai schimbat Guvernul?", a adăugat Ponta. Premierul a amintit că autorităţile vor închide drumurile rutiere acolo unde este cazul. "Mare atenţie week-end-ul viitor la alte staţiuni montane. Ştiu foarte bine zona, cine se duce la Ranca iarna ştie că are toate şansele să nu mai coboare. Am făcut drumul ăla de o mie de ori şi nu îl deszăpezeşte nimeni, nici Armata americană, cand e zăpadă uriaşă. Cred că e valabil şi în alte staţiuni. Trebuie să îi informăm pe oameni despre vreme şi că, pană la urmă, îşi asumă riscul să îşi prelungească week-end-ul pană cand reuşim să deblocăm drumurile", a adăugat şeful Guvernului.

CFR Călători vrea să cumpere motorină de 110 milioane lei

CFR Călători va organiza la Bursa Romană de Mărfuri (BRM), la 18 decembrie, o nouă procedură pentru achiziţia de motorină Euro 5, contract cu o valoare estimată de 110 milioane lei, fără acciză şi TVA. "Procedura se va realiza în conformitate cu OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, şi se va finaliza cu încheierea unui contract de furnizare a unei cantităţi de 27.000 tone motorină, pentru perioada decembrie 2012 - iunie 2013", se arată într-un comunicat al operatorul naţional feroviar de pasageri. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar sursa de finanţare este asigurată din fonduri proprii. CFR Călători este unul dintre marii utilizatori de produse petroliere, cu un consum anual estimat de aproximativ 53.000 tone, şi a programat în ultima perioadă, la BRM, mai multe proceduri de achiziţie de motorină, care însă nu s-au soldat cu încheiarea contractelor de achiziţie. Guvernul a aprobat la finele lunii noiembrie scoaterea din rezervă a doar 2.000 tone motorină pentru CFR Călători, pentru funcţionarea transportului feroviar de călători pe timp de iarnă, deşi ministerul de resort a prezentat public o cerere pentru o cantitate de zece ori mai mare, arătand că altfel asigurarea acestui serviciu este în pericol, întrucat la licitaţiile de la BRM nu se prezintă ofertanţi, iar asigurarea transportului feroviar de călători pe timp de iarnă determină creşterea consumurilor de combustibili, cu influenţe negative asupra costurilor.

Google a evitat anul trecut taxe de 2 miliarde dolari

Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ 2 miliarde de dolari în contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obţinute în Europa şi transferate în Insulele Bermude, aproape dublu faţă de sumele circulate astfel acum trei ani, potrivit Bloomberg. Prin transferarea în limitele legii a profiturilor obţinute în afara Statelor Unite către Bermude, jurisdicţie unde nu se percep taxe pe caştigurile companiilor, Google şi-a redus cu aproape jumătate rata medie de impozitare la nivel de grup. Sumele transferate în Bermude reprezintă aproximativ 80% din profitul înainte de taxe obţinut de Google în 2011. Creşterea veniturilor transferate de Google către subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvăluită într-un document pregătit de divizia olandeză a companiei.

Opinia publică şi autorităţile din Europa, Statele Unite şi chiar Australia manifestă tot mai puţină toleranţă faţă de practicile companiilor multinaţionale de a evita plata corectă a taxelor prin diverse artificii de contabilitate şi subsidiare înfiinţate în paradisuri fiscale. Practicile de evitare a plăţii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Australia, care încearcă să-şi crească veniturile la buget într-o perioadă economică dificilă.

"O bere pentru un Like pe Facebook"

Rolul tot mai important jucat de social media în viaţa de zi cu zi a consumatorului determină antreprenorii să vină cu idei tot mai năstruşnice pentru a atrage atenţia, diverse firme mici din Statele Unite venind deja cu oferte de tipul "o bere pentru un Like pe Facebook". "Pentru că ne place de tine. Primeşti o băutură gratis dacă îţi place de noi pe Facebook sau Twitter", scrie pe un afiş aflat langă casa de marcat a Cafe Javasti din Seattle, potrivit Seattle Times. Magazine de colţ de stradă, restaurante, baruri şi cafenele se dau peste cap pentru a atrage armate cat mai consistente de fani pe reţelele de socializare. Concursuri, reduceri de preţuri sau campanii care oferă bunuri şi servicii gratis, antreprenorii nu se dau înapoi de la nimic pentru a-l convinge pe client să apese pe un buton. "Un buton puternic pe nişte site-uri foarte puternice", notează editorialul publicat de Seattle Times. Pentru omul de rand, ofertele par de multe ori prea bune pentru a le refuza, astfel că pe profilul personal de Facebook sau pe canalul de Twitter se strecoară mesaje transmise de diverse business-uri, cu indicaţia subliminală că prietenului tău îi place marca respectivă sau a fost mulţumit de serviciile prestate.

O mare bancă americană îşi pune angajaţii la plată

Banca americană JPMorgan Chase a cerut unui număr de 2.000 actuali sau foşti angajaţi să contribuie la plata unei sancţiuni convenită cu autorităţile britanice pentru a pune capăt investigaţiei privind utilizarea unui trust offshore pentru plata bonusurilor. Banca a cerut angajaţilor care au beneficiat de pe urma acestui trust să contribuie "cu cel puţin cateva sute de milioane de lire" dacă doresc aplanarea conflictului cu autorităţile fiscale din Marea Britanie, a afirmat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Banca şi angajaţii vizaţi de anchetă ar putea avea de plată aproximativ 500 milioane lire sterline (800 milioane dolari), potrivit Financial Times. Politicienii, opinia publică şi autorităţile din Marea Britanie au luat în vizor marile companii multinaţionale active în ţară, precum Google, Amazon.com sau Starbucks, care utilizează metode complicate de contabilitate pentru a reduce la minimum taxele pe care le datorează în ţară. Cancelarul George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, a declarat săptămana trecută că guvernul va face investiţii la departamentul care se ocupă de multinaţionale în cadrul Fiscului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.