Economic

MOZAIC ECONOMIC: Preţurile locuinţelor s-au redus la jumătate faţă de 2008

Ziarul de Vrancea
6 dec 2012 918 vizualizări
Dacă un metru pătrat util costa, în medie, 2.058 de metri pătraţi înainte de valul de scăderi, acum aceeaşi unitate de suprafaţă poate fi achiziţionată cu mai puţin de 1.000 de euro

Preţurile locuinţelor din principalele oraşe din ţară s-au redus cu 52% din luna martie 2008, momentul de varf al pieţei imobiliare, potrivit unei analize a potalului imobiliare.ro. Astfel, dacă un metru pătrat util costa, în medie, 2.058 de metri pătraţi înainte de valul de scăderi provocate de recesiune, acum aceeaşi unitate de suprafaţă poate fi achiziţionată cu mai puţin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. În Capitală, scăderea preţurilor a fost de 49,5% la apartamentele noi şi vechi, de la un maxim de 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, pană la 1.142 de euro pe metru pătrat la finele lunii noiembrie 2012. Pe anumite categorii de locuinţe, marja de scădere a fost şi mai mare.

Spre exemplu, dacă în momentul de apogeu al pieţei un apartament vechi cu două camere costa, în medie, 123.040 euro, astăzi o locuinţă similară, cu o suprafaţă utilă medie de 52 de metri pătraţi, poate fi achiziţionată cu 57.300 euro, respectiv cu 53% mai puţin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro. În Braşov, în perioada martie 2008-noiembrie 2012 s-a înregistrat o scădere de 40,6%, de la un preţ de 1.450 euro pe metru pătrat la 860 de euro pe metru pătrat. şi aici declinul resimţit la nivelul preţurilor totale ale locuinţelor cu două camere a fost mai mare decat media generală. Astfel, dacă un apartament vechi putea fi achiziţionat, în primăvara lui 2008, cu 83.670 de euro, astăzi o unitate locativă similară, cu o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi, este scoasă la vanzare la un preţ mediu de 43.130 euro, respectiv cu 48% mai puţin. O locuinţă nouă cu două camere are acum un preţ cerut cu 44% mai mic, respectiv 59.390 euro (la o suprafaţă utilă de 59 de metri pătraţi), faţă de 106.490 euro (pentru 71 de metri pătraţi) în 2008. În Cluj-Napoca scăderea a fost uşor mai redusă, apartamentele scoase la vanzare fiind mai iefine cu 36,3% faţă de acum aproape cinci ani.

Astfel, un metru pătrat util poate fi achiziţionat în acest oraş cu 917 euro, faţă de 1.440 de euro în martie 2008. în ceea ce priveşte preţul total de achiziţie al unui apartament vechi cu două camere a avut loc o scădere de 34%, de la un nivel de 74.000 de euro pană la 48.737 de euro în prezent, pentru o unitate locativă cu o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi. Un declin ceva mai mare - 36% - a fost resimţit în cazul apartamentelor noi cu două camere. Astfel, dacă în 2008 o asemenea unitate locativă costa, în medie, 70.017 euro (la o suprafaţă de 55 de metri pătraţi), astăzi ea poate fi achiziţionată cu 44.747 de euro (pentru 53 de metri pătraţi utili). Preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vanzare în Constanţa s-a diminuat cu 44% în ultimii ani, de la 1.560 euro pe metru pătrat în martie 2008, pană la 873 de euro pe metru pătrat în noiembrie 2012. şi aici diferenţele sunt ceva mai mari dacă sunt luate în calcul preţurile totale ale unităţilor locative cu două camere.

Cea mai redusă scădere de preţuri a avut loc la Iaşi, respectiv de 34% a apartamentelor scoase la vanzare, de la 1.297 de euro pe metru pătrat util în primăvara lui 2008 la 855 de euro pe metru pătrat util la finele toamnei 2012. Un apartament vechi cu două camere în Iaşi poate fi achiziţionat astăzi cu 39% mai puţin comparativ cu perioada de dinainte de criză, respectiv cu 41.674 de euro (pentru o suprafaţă de 51 de metri pătraţi), faţă de 68.621 de euro.

Consumul de carne de porc va scădea cu 15-20% de Crăciun

Preţul cărnii de porc este mai mare cu 25% faţă de luna decembrie a anului trecut, din cauza scumpirii furajelor, diminuarea puterii de cumpărare urmand să ducă la o scădere a consumului, de Crăciun, de 15-20%, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din Romania. "Costul cu furajele a crescut în ultimul an cu 65%, utilităţile s-au scumpit şi ele şi, în consecinţă, carnea de porc este mai scumpă acum, în decembrie, cu circa 25% faţă de luna decembrie a anului trecut", a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din Romania.

El spune că preţul cărnii de porc a ajuns în ultimele două săptămani la 6,8 lei pe kilogram în viu, faţă de 6,5 lei în urmă cu o lună. "Ne aşteptăm ca din cauza majorării de preţ şi a scăderii puterii de cumpărare consumul de carne de porc de Crăciun să scadă cu 15-20%. Din datele noastre, consumul a scăzut pe parcursul întregului an", a afirmat Ladoşi. El a adăugat că nu există motive ca preţul cărnii de porc să mai crescă pană la Crăciun, iar o eventuală modificare a acestuia ar putea fi determinată doar de fluctuaţiile de preţ de pe pieţele europene, de unde Romania importă peste jumătate din necesar. Producătorii de carne estimează că în fiecare an se taie aproximativ trei milioane de porci în gospodăriile ţăranilor. 

Carnea de porc este cea mai căutată în Romania, acoperind aproape jumătate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi vită, categorie care reprezintă doar 10% din total. Fiecare roman mănancă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Consumul de carne de pasăre este de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme. Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul total de carne din Romania, faţă de 40% în UE.

Finanţele se împrumută din ce în ce mai scump

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a redeschis ieri două emisiuni cu scadenţe pe doi ani şi, respectiv, 15 ani, prin care a atras în total 500 milioane lei, exact cat şi-a propus, la costuri în creştere. Prin titlurile pe doi ani, Trezoreria a atras 400 milioane lei, la un randament mediu în creştere uşoară, la 6,45%, de la 6,42% acceptat în noiembrie. Cererea băncilor a însumat 958,3 milioane lei. Prin emisiunea pe 15 ani, Finanţele au împrumutat 100 milioane lei, la un randament de 6,98%. Ministerul a mai vandut titluri din această emisiune luna trecută, cand au atras tot 100 milioane lei, la un cost de 6,91% pe an. Băncile au depus oferte de 334,41 milioane lei. Trezoreria intenţionează să atragă în luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa internă, uşor sub suma împrumutată în luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei, însă mai mult cu 1,3 miliarde lei compartiv cu titlurile care ajung la scadenţă. Următoarea operaţiune este programată pentru luni, 10 decembrie, cand Finanţele vor scoate la vanzare certificate la un an, de 500 milioane lei. Ministerul Finanţelor a împrumutat în total în acest an 51,1 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă emisiuni în valută de 3 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari.

Guvernul merge cu două autostrăzi la DNA

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ca urmare a neregulilor constate în atribuirea contractelor de lucrări la autostrăzile Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, a anunţat preşedintele Autorităţii de Reglementare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu. În urmă cu trei săptămani, Guvernul a prezentat concluziile unui raport al Corpului de Control al premierului din care rezulta că lucrările de construcţie de drumuri naţionale şi autostrăzile sunt întarziate deoarece firmele de construcţii nu dispun de personal şi utilaje suficiente, pe măsura contractelor, şi lucrează în acelaşi timp pe mai multe şantiere. Verificările au fost derulate la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ( CNADNR), pentru identificarea cauzelor care au determinat întarzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012. Comşania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, motivul principal fiind întarzierea lucrărilor. CNADNR a anunţat totodată va relua în ianuarie licitaţia pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, după rezilierea contractului cu asocierea condusă de compania Romstrade, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, şi estimează că al doilea tronson va fi finalizat la termen, respectiv în aprilie 2013.

Vedeţi aici ce randamente au avut fondurile de pensii

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat un randament mediu de 11,3% în perioada mai 2008-noiembrie 2012, iar cele facultative (Pilonul III) de 7,6% în intervalul mai 2007-noiembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil APAPR. "Valoarea contribuţiilor nete virate fondurilor de pe Pilonul II a fost de 7,97 miliarde de lei, iar activele nete înregistrate la 30 noiembrie au atins 9,2 miliarde de lei. Diferenţa de peste 1,2 miliarde de lei reprezintă caştigul net al participanţilor, în număr de 5,73 milioane", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Marius Popescu, la un seminar de specialitate. El a adăugat că Pilonul III a atras aproape 290.000 de clienţi, ale căror active însumează 580 milioane de lei. "Anul 2012 pentru fondurile de pensii private a însemnat continuarea consolidării şi creşterii pieţei, stabilitate în pofida tuturor turbulenţelor economice, financiare şi politice, precum şi rezultate investiţionale foarte bune după primele 11 luni. Astfel, randamentul mediu pe Pilonul II a fost de 9%, iar pe Pilonul III de 8,5%", a mai spus Popescu.

Preţurile alimentelor au scăzut semnificativ în noiembrie

Preţurile alimentelor la nivel global au scăzut în noiembrie la cel mai scăzut nivel începand din iunie, a anunţat, ieri, FAO, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, avertizand, însă, că există perspective pentru majorarea preţurilor la grau şi porumb. Indicele lunar al FAO pentru preţurile unui coş de materii prime folosite în sectorul alimentar s-a situat la 211 puncte în noiembrie, în declin cu 3 puncte, sau 1,5%, faţă de nivelul din octombrie, potrivit MarketWatch. Raportat la noiembrie anul trecut, indicatorul a scăzut cu 3%. Potrivit unui prognoze privind piaţa de cereale, publicată de asemenea joi, stocurile la nivel mondial ar urma să scadă cu 5%, la 495 milioane de tone pană la sfarşitul anului agricol 2013. "La actualul nivel de prognoză, raportul global dintre stocuri şi cantitatea utilizată este estimat la 20,5%, cu 2 puncte procentuale mai puţin faţă de 2011-2012 şi cu numai 1,7 puncte peste minimul de 18,8% înregistrat în 2007-2008", se arată într-un raport al FAO. Declinul înregistrat în precedentul an agricol reflectă reducerea stocurilor în ţările din Comunitatea Statelor Independente, consumul mai ridicat din China şi declinul producţiei în Europa.

Şomajul din Grecia a urcat pană la 26%

Rata şomajului din Grecia a crescut în septembrie la un nou nivel record, de 26%, de la 25,3% în luna august, a anunţat, joi, agenţia de statistică de la Atena, citată de cotidianul elen Kathimerini. Declinul economiei elene, în al cincilea an de recesiune, a afectat piaţa muncii şi a împins şomajul la mai mult de două ori media zonei euro. în uniunea monetară, rata şomajului s-a situat în septembrie la 11,6%. Şomajul pentru august a fost revizuit la 25,3%, după ce a fost anunţat iniţial la 25,4%. În randul tinerilor, persoane de 15-24 de ani, şomajul a fost de 56,4% în septembrie, comparativ cu 47,6% în aceeaşi perioadă a anului anterior. Aproximativ 1,3 milioane de persoane nu aveau loc de muncă în Grecia la sfarşitul lunii septembrie, cu 38% mai mult faţă de septembrie anul anterior. Raportat la august, numărul şomerilor a urcat cu aproape 3%. Numărul persoanelor angajate s-a situat la 3,7 milioane în septembrie, în declin cu 8,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2011 şi cu 0,6% faţă de august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.