Economic

MOZAIC ECONOMIC: Angajaţii din transporturi aeriene le-au luat faţa bancherilor la salarii

Ziarul de Vrancea
5 dec 2012 969 vizualizări
Caştigul salarial mediu net a crescut în octombrie, faţă de luna anterioară, cu 14 lei (0,9%), la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în transporturi aeriene caştigul mediu a fost de 3.953 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 846 lei. "În luna octombrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2012 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai mari creşteri au fost consemnate în extracţia cărbunelui şi în extracţia minereurilor metalifere - 21,2%, respectiv 13,1%. INS notează majorări între 5% şi 7,5% în transporturi aeriene, alte activităţi extractive, alte activităţi industriale, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport şi între 2,5% şi 5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tranzacţii imobiliare, fabricarea de mobilă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea hartiei şi a produselor din hartie, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Cele mai semnificative scăderi au fost de 25,9% (în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale), 17,8% (fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului), respectiv 7,2% (fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice). Reduceri între 2% şi 3,5% au fost raportate în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, alte activităţi de servicii, informaţii şi comunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale caştigului salarial mediu faţă de septembrie în învăţămant (6,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi în sănătate şi asistenţă socială s-au înregistrat uşoare creşteri ale caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Şeful TISE va veni la Bucureşti pentru discuţii despre Oltchim

O delegaţie a companiei ruse TISE este aşteptată la Bucureşti în cateva zile pentru discuţii privind o "colaborare strategică" în sectorul petrochimiei, rafinării petrolului şi a produselor chimice, inclusiv Oltchim, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu. "Cei de la TISE au reprogramat vizita datorită unor evenimente care au avut loc în Federaţia Rusă la care preşedintele TISE a fost antamat. Vizita este la nivel de preşedinte al TISE, probabil va avea loc la mijlocul lunii decembrie şi va fi stabilită pe canale diplomatice, prin ambasada Romaniei la Moscova", a afirmat Traicu. Întalnirea cu deleagaţia companiei ruse a fost iniţial programată pentru mijlocul lunii noiembrie. Compania TISE, din grupul Gazprom, s-a arătat interesată la începutul anului de preluarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, dar nu a participat la licitaţia oragnizată de Ministerul Economiei în luna septembrie. Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucat Dan Diaconescu, caştigătorul licitaţiei, nu a plătit pană la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat.ă Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic.

Potrivit premierului, TISE rămane interesată de Oltchim. Secretarul de stat a adăugat că privatizarea Oltchim va fi reluată imediat după instalarea viitorului Guvern, rezultat în urma alegerilor de duminică. Potrivit lui Traicu, Oltchim a repornit secţiile principale de producţie, cu fonduri atrase "exclusiv" de la clienţi. Traicu a dăugat că există memorandumuri semnate cu băncile CEC, BCR şi Banca Transilvania pentru acordare unor credite combinatului chimic.

Nokia surprinde piaţa şi lansează un smartphone ieftin

Nokia a lansat miercuri Lumia 620, un smartphone ieftin din gama Lumia, modelul entry-level, al treilea telefon al grupului bazat pe ultima versiune Windows Phone luand prin surprindere analiştii. La 249 de dolari (circa 190 euro), fără taxe şi subvenţii din partea operatorilor, smartphone-ul este un model mai atractiv ca preţ în seria Lumia, potrivit MarketWatch. Telefonul, lansat la salonul Le Web 2012 din Paris, va intra în ianuarie pe piaţa asiatică, iar la scurt timp va fi lansat în Europa şi Orientul Mijlociu. Telefonul vizează clienţi mai tineri, potrivit Nokia, şi va dispune de şapte carcase de diferite culori. Ecranul de 3,8 inci (9,6 centimetri), cu rezoluţie WVGA 800 x 480, este mai compact decat în cazul celorlalte două telefoane Lumia, 920 şi 820, criticate pentru că ar fi prea grele şi prea groase. Ca urmare a preţului scăzut, Lumia 620 nu dispune de toate caracteristicile modelelor mai scumpe 820 şi 920, precum lentile Carl Zeiss pentru camera foto/video sau încărcare wireless. Modelul 620 are o cameră de 5 megapixeli, un procesor mai lent şi mai puţină memorie internă. Lumia 620 dispune de un procesor Snapdragon S4 Plus de 1 GHz, 500 MB memorie RAM, 8 GB memorie internă de stocare (poate fi extinsă pană la 64 GB prin card) şi o baterie de 1.300mAh, potrivit site-ului Engadget.

Fraudă masivă cu acţiuni Apple

Un fost broker al companiei Rochdale Securities a fost arestat de agenţi FBI în SUA şi acuzat de fraudă pentru că a încercat să profite personal de pe urma unor achiziţii de acţiuni Apple în valoare de peste 1 miliard de dolari, cumpărate din banii companiei. David Miller, 40 de ani, s-a predat FBI în Bridgeport, Connecticut, şi a fost acuzat de fraudă în legătură cu tranzacţii care au avut loc la 25 octombrie, ziua în care Apple a raportat rezultate financiare, scrie Financial Times.  Potrivit acuzaţiilor, Miller a încercat să obţină profit personal de pe urma unor tranzacţii care au lăsat compania de brokeraj cu peste 1,6 milioane de acţiuni Apple. în încercarea de a se proteja împotriva declinului cotaţiei Apple, Miller s-ar fi angajat într-o strategie de hedging înşeland un alt broker. "Acest acuzat a orchestrat achiziţia neautorizată de acţiuni Apple în valoare de circa 1 miliard de dolari în cadrul unei scheme de îmbogăţire rapidă care a dat greş, cauzand pierderi importante companiei unde lucra", a afirmat procurorul districtului Connecticut, David Fein. Rochdale a înregistrat pierderi de 5 milioane de dolari după ce a lichidat rapid poziţiile în acţiuni Apple.

Corupţia continuă să facă ravagii în zona euro

Corupţia continuă să facă ravagii în lume şi afectează, în zona euro, ţările cele mai afectate de criză, şi anume Grecia şi Italia, a căror poziţie se deteriorează, anunţă Transparency International (TI) în raportul său anual publicat miercuri, relatează AFP. "Corupţia continuă să facă ravagii în societăţi din întreaga lume", constată organizaţia, subliniind asupra unui nivel "dezamăgitor" al corupţiei în zona euro, "în ţările cele mai afectate" de criza economică şi financiară, se arată într-un comunicat. Transparency International realizează un clasament pe o scară de la zero (nivelul cel mai puternic al corupţiei percepute) la 100 (nivelul cel mai scăzut al corupţiei percepute). În acest an, Italia şi Grecia se clasează pe locurile 72 şi, respectiv, 94, obţinand doar 42 şi, respectiv, 36 de puncte. Italia pierde trei locuri, iar Grecia 14, în comparaţie cu clasamentul anterior, anunţă Transparency, cu sediul la Berlin. Italia afişează, astfel, un nivel echivalent cu cel al Tunisiei (41 de puncte), în timp ce Grecia se află la egalitate cu Columbia. Între ţările afectate recent de criza datoriilor, Irlanda (pe locul 25), Spania (30) şi Potrugalia (33) obţin scoruri mai mari de 60 de puncte. Mai puţin afectate de criză, Germania se clasează pe poziţia 13, iar Franţa pe locul 22, cu note de peste 70.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.