Economic

MOZAIC ECONOMIC: Reclamaţiile la adresa asiguratorilor au urcat cu 65%

Ziarul de Vrancea
4 dec 2012 880 vizualizări
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a primit în primele nouă luni 8.520 de reclamaţii privind serviciile asigurătorilor şi brokerilor, mai multe cu 65,6% faţă de septembrie 2011, potrivit datelor dintr-un buletin al instituţiei

"Din acest numar total, 5.421 petiţii se încadrează în segmentul asigurărilor obligatorii RCA şi reprezintă 0,11% din volumul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă. Din analiza petiţiilor înregistrate se constată că aspectul cel mai frecvent reclamat este neplata despăgubirilor solicitate, respectiv recalcularea valorii despăgubirilor, a valorilor de răscumparare pentru asigurările de viaţă. De asemenea, s-au constatat probleme de comunicare între asiguraţi/pagubiţi şi reprezentanţii societăţilor de asigurare", se spune în documentul CSA.

În perioada ianuarie-decembrie 2011, autoritatea de reglementare a primit 5.200 de reclamaţii. Potrivit datelor autorităţii de reglementare, numărul reclamaţiilor pe segmentul RCA a crescut cu 41,25%, de la 3.838 la 5.421, acestea avand o pondere de 63,63% în totalul petiţiilor, de la 73,89% în septembrie 2011. "Pe clasa asigurărilor facultative CASCO s-au înregistrat 1.800 petiţii, reprezentand 21,13% în total, cu 115,57% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011", se precizează în buletinul autorităţii. Petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor de viaţă au fost în număr de 208, reprezentand 2,44% din total, cu 18,18% mai multe decat în aceeaşi perioadă a anului 2011. Pana la 6 noiembrie, din cele 8.520 petiţii, un număr de 4.974 au fost finalizate în favoarea petenţilor, iar din acestea 3.510 s-au încheiat prin plata despăgubirilor solicitate.

Totodată, un număr de 3.486 petiţii au fost considerate ca neîntemeiate din cauza necunoaşterii de către asiguraţi a condiţiilor contractelor de asigurare facultative încheiate şi pretenţiilor de despăgubire care exced cadrul legal, respectiv solicitările formulate de către petenţi nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare la data producerii evenimentului asigurat sau erau contrare prevederilor contractuale stipulate (avarii preexistente, clauze de excludere, respectiv riscuri neacoperite prin contractele de asigurare).

Rovinieta poate fi plătită şi prin SMS

Şoferii pot plăti rovinieta prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) începand de miercuri, doar în reţeaua Orange, numărul de telefon alocat fiind 7500, cu un tarif de 5 eurocenţi/mesaj. Achitarea acestui tarif prin intermediul SMS a devenit posibilă de la finele săptămanii trecute, urmare a intrării în vigoare a prevederilor unui ordin al Ministrului Transporturilor. Plata poate fi efectuată în acest mod numai de către utilizatorii romani şi numai pentru perioada minimă de utilizare, se arată într-un comunicat al Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Această facilitate de plată a rovinietei a fost dezvoltată şi pusă la dispoziţia utilizatorilor de CNADNR împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi operatorul de telefonie mobila Orange. La achitarea tarifului, solicitantul (client cu abonament Orange sau client Orange PrePay) va transmite, prin SMS, la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului, urmat de categoria rovinietei corespunzătoare tipului vehiculului şi va primi un SMS prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate şi cu privire la costul taxei şi cel total al tranzacţiei.

Clientul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea, la acelaşi număr, a unui nou SMS cu textul "DA". Ulterior, utilizatorul va primi un SMS de confirmare a emiterii rovinietei, moment în care va fi tarifat cu suma corespunzătoare rovinietei alese. "Menţionăm faptul că în condiţiile în care utilizatorul nu cunoaşte sau nu este sigur de categoria rovinietei ce trebuie achiziţionată, are posibilitatea de a obţine această informaţie transmiţand la numărul 7500 în reţeaua Orange, prin SMS, textul INFO (tarif 5 eurocenþi/SMS trimis). Pentru informaţii şi detalii suplimentare privind achitarea tarifului de utilizare prin intermediul serviciului de mesaje scurte - SMS, va fi pus la dispoziţia clienţilor Orange, în cel mai scurt timp, numărul de telefon 1788 (număr cu tarif normal în reţeaua Orange), ce va putea fi apelat de luni pană joi în intervalul orar 08:30 – 16:30 şi vineri în intervalul orar 08:30 – 14:00", se precizează în comunicatul Companiei de Drumuri.

Guvernul vrea o taxă pe tranzacţiile financiare

Romania susţine demersurile privind crearea unei uniuni bancare la nivelul UE şi procesul de consolidare a guvernanţei din zona euro, dar consideră că acesta nu trebuie să fie în detrimentul statelor din afara zonei euro, şi va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare. Taxa pe tranzacţii financiare va fi introdusă în măsura în care va exista un acord în acest sens la nivelul Uniunii Europene, a precizat purtătorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. Poziţia Romaniei privind Uniunea economică şi monetară de la nivelul Uniunii Europene a fost adoptată, marţi, de Guvern printr-un memorandum iniţiat de ministerele Finanţelor, Afacerilor Europene şi Afacerilor Externe şi avizat de guvernatorul Băncii Naţionale. În document se mai arată că Romania este interesată să participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv a mecansimului unic de supraveghere. Comisia Europeană a propus, în septembrie anul trecut, taxarea tututor tranzacţiilor între instituţiile financiare (bănci, burse, companii de investiţii, companii de asigurări, fonduri de hedging). Taxa se va aplica dacă cel puţin una dintre instituţiile financiare implicate are sediul în UE, chiar dacă tranzacţia se desfăşoară în afara spaţiului comunitar.

Primarul Londrei: Euro este un proiect catastrofal

Zona euro este un proiect catastrofal, care aduce beneficii Germaniei, în timp ce pentru statele de la periferia uniunii monetare generează probleme, iar în cele din urmă moneda comună "va exploda", a afirmat primarul Londrei, Boris Johnson, într-un discurs privind situaţia Europei. "Exact cum s-a anticipat, politica monetară comună a devenit un motor letal, care simultan catapultează bunurile germane în regiune şi adanceşte problemele ţărilor de la periferia uniunii monetare, ale căror costuri cu forţa de muncă le împiedică să devină competitive", a spus Johnson, citat de cotidianul The Guardian. Primarul Londrei a afirmat că se aştepta ca Grecia să fi părăsit zona euro pană în prezent, dar în cele din urmă, dupã ce va mai produce o perioadă probleme unor regiuni din Europa, zona euro "va exploda". "Am crezut că uzo (băutură specifică Greciei, n.r.) va fi mai ieftină de Crăciun", a spus Johnson, referitor la ieşirea statului elen din uniunea monetară. În opinia acestuia, zona euro "va şchiopăta" în continuare, cu rate "sclerotice" de creştere economică, cauzand probleme în unele regiuni din Europa. în cele din urmă "va exploda", a spus el.

Nokia şi-a vandut sediul cu 170 milioane lei

Grupul finlandez Nokia, confruntat cu scădere vanzărilor şi pierderi, a semnat un acord cu fondul de investiţii imobiliare Exilion Capital pentru vanzarea sediului din Espoo, Finlanda, la preţul de 170 de milioane de euro, ca parte a unui program restructurare, potrivit Washington Times. Tranzacţia va fi finalizată în decembrie şi este în linie cu obiectivul de a renunţa la active considerate neesenţiale, a declarat directorul financiar, Timo Ihamuotila. Nokia va continua să opereze din acest sediu "pe termen lung", dar din postura de chiriaş. Grupul are sediul în clădirea denumită Nokia House, din Espoo, în apropiere de Helsinki, încă din 1997. Nokia face faţă cu greu concurenţei feroce de pe piaţa smarphone-urilor, pe care fostul număr 1 la producţia de telefoane mobile a fost depăşit de rivali precum Samsung şi Apple. În acest context, grupul a anunţat desfiinţarea a 10.000 de locuri de muncă pentru eficientizarea operaţiunilor. Măsura ar urma să genereze economii de 1,6 miliarde de euro pană la sfarşitul anului 2013.

Exporturile Germaniei şi-au reluat creşterea

Exporturile Germaniei au avansat cu 3,6% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, ca urmare a cererii ridicate din ţări din afara UE, în timp ce livrările către zona euro euro au scăzut. Germania a evitat intrarea în recesiune în acest an ca urmare a interesului puternic pentru bunuri şi servicii germane în ţări din exteriorul UE, potrivit Deutsche Welle. Exporturile au avansat în trimestrul al treilea cu 3,6%, la 275 de miliarde, cu livrările către ţări din afara UE în urcare cu aproape 10%, iar cele către zona euro în scădere cu 3%, a anunţat, marţi, biroul de statistică de la Berlin. Cererea pentru bunuri şi servicii germane a fost deosebit de puternică în SUA, unde comenzile au avansat cu 25,7% în trimestrul al treilea. Exporturile către Coreea de Sud şi Japonia au urcat, de asemenea, cu 15,8%, respectiv 12,9%. În China, ţară care pe parcursul verii a înregistrat o încetinire economică, Germania a înregistrat o creştere de numai 0,9%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.