Economic

MOZAIC ECONOMIC: Disputa dintre Electrica Moldova şi E.ON, tranşată de Curtea Constituţională

Ziarul de Vrancea
3 dec 2012 931 vizualizări
Curtea Constituţională a Romaniei va decide dacă acordarea către angajaţi a pană la 10% din acţiunile fostei Electrica Moldova este constituţională, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judecă un proces între Electrica şi E.ON, a admis o cerere în acest sens a grupului energetic german

"E.ON a cerut Curţii de Arbitraj să-i admită cererea de a se adresa Curţii Constituţionale în privinţa prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova că angajaţii au dreptul la 10% din acţiuni. E.ON consideră că acestă prevedere este neconstituţională", au declarat surse din piaţa energetică. Reprezentanţii E.ON şi ai Electrica nu au comentat informaţia. Potrivit surselor citate, Curtea de Arbitraj a acceptat cererea E.ON şi a transmis-o deja Curţii Constituţionale de la Bucureşti. E.ON consideră că prevederea acordării salariţilor fostei Electrica Moldova a 10% din acţiuni încalcă dreptul de proprietate privată, au adăugat sursele. Grupul german a deschis anul trecut o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzand Electrica SA că nu vrea să vandă către E. ON acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme. În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susţinand că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, şi cerand despăgubiri de aproape 50 milioane euro. E.ON Energie, divizie a E.ON, a cumpărat în 2005 o participaţie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro şi a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%. Electrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Deutsche Bahn va prelua Regiotrans Braşov

Deutsche Bahn, cea mai mare companie feroviară din Europa, se va extinde pe piaţa romanească prin preluarea unui pachet de 70% din operatorul de transport de călători Regiotrans Braşov, pentru 67 milioane euro. Grupul german are opţiunea de a prelua, mai tarziu, şi restul acţiunilor companiei romaneşti, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, scrie Handelsblatt, care citează Reuters. Reprezentanţii Deutsche Bahn au refuzat să comenteze informaţiile. Regiotrans, cu 760 de angajaţi, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 225,5 milioane lei, în urcare cu 28,4% faţă de 2010, iar profitul companiei s-a dublat, la 8,66 milioane lei, potrivit datelor raportate către Ministerul Finanţelor. Compania, înfiinţată în 2005, are doi asociaţi, Costel Comana şi Iorgu Ganea, fiecare cu 50% din părţile sociale, şi operează linii feroviare de transport de călători în baza unor contracte încheiate cu CFR. Deutsche Bahn a preluat în 2008, prin subsidiara DB Schenker, compania de transport feroviar de marfă Romtrans.

Volvo pariază totul pe automobilele fără şofer

Producătorul suedez de automobile Volvo, aflat pe pierdere, cu vanzări în scădere abruptă, îşi pariază supravieţuirea pe dezvoltarea unei maşini autonome, care nu are nevoie de şofer, sperand că poate aduce primul model pe piaţă peste şapte ani, potrivit Wall Street Journal. Cu o tradiţie de 85 de ani, Volvo a fost grav afectată de criza financiară mondială de acum patru ani, compania fiind preluată în 2010 de grupul chinez Zhejiang Geely Holding, pentru 1,3 miliarde de dolari. Cu pierderi masive şi vanzări de numai 436.000 autoturisme în 2011, Volvo vrea să lanseze peste doar şapte ani un automobil care se conduce singur în condiţii siguranţă, cu garanţia că pasagerii nu vor fi răniţi. "Viziunea noastră este ca, în anul 2020, nimeni să nu fie omorat sau rănit dacă este într-un Volvo", a declarat Anders Eugensson, director pentru afaceri cu statul în cadrul Volvo, citat de Wall Street Journal. Volvo pariază pe creşterea cererii pentru funcţia de pilot automat la autoturisme, precum şi pe noile tehnologii care pot elimina probabilitatea unei erori de condus. Compania nu a precizat investiţiile necesare pentru dezvoltarea noii tehnologii, finanţată parţial de Uniunea Europeană. Proiectul este în dezvoltare de şapte ani la mai mulţi parteneri ai Volvo. Producătorul suedez pregăteşte pentru 2014 lansarea unui prim lot de automobile autonome, limitate însă la 50 kilometri pe oră cu funcţia de condus fără şofer activată. Viteza limitată reflectă aşteptările companiei că funcţia va fi iniţial utilizată cu preponderenţă în condiţii de trafic greu. Compania pregăteşte extinderea tehnologiei la viteze mai mari şi condiţii de drum lung.

Volvo a precizat că prototipurile au mers cale de cateva mii de kilometri în timpul testelor efectuate pe drumuri publice din Spania şi în poligoanele din Suedia. "Suntem convinşi că acesta este viitorul şi vrem să ajungem primii acolo", a declarat Marcus Rothoff, şeful departamentului de asistenţă la condus în cadrul Volvo. Proiectul trebuie să depăşească numeroase obstacole, de la finanţare şi reglementare la probleme de răspundere a şoferului în caz de accident sau garantarea siguranţei şi fiabilităţii sistemelor de pilot automat la autoturisme. De asemenea, compania pariază că şoferii sunt pregătiţi să renunţe la volan în favoarea unui computer.

Un reactor al centralei de la Cernavodă, oprit din cauza furtunii

Unul dintre cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei din Cernavodă s-a oprit în noaptea de duminică spre luni, din cauza furtunii. "Se analizează situaţia şi se derulează activităţi în vederea repornirii, care se estimează a avea loc în dimineaţa zilei de joi, 6 decembrie", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei. Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Dorinţa de Crăciun a angajaţilor: Să-l ajute pe şef să fie concediat

Perioada de sfarşit de an este una potrivită pentru reflecţie, punerea de dorinţe şi stabilirea unor noi ţeluri, iar în cazul angajaţilor din SUA unul dintre aceste obiective include concedierea şefilor, potrivit CNN. Circa 2% dintre angajaţii care au participat la un sondaj în Statele Unite au recunoscut că cea mai arzătoare dorinţă la intrarea în noul an este să îl ajute pe şeful lor să fie concediat. Sondajul a fost realizat în randul a peste 2.000 de angajaţi de site-ul de locuri de muncă Glassdoor. Alţi 23% au afirmat că principalul obiectiv va fi căutarea unui nou loc de muncă. Angajaţii nu sunt cu toţii răutăcioşi atunci cand vine vorba de locul de muncă, scrie CNN. O treime dintre cei consultaţi au spus că un obiectiv prioritar este să muncească susţinut pentru a obţine o mărire de salariu. Sondajul a relevat mai multă speranţă în randul angajaţilor, o mai mare parte dintre aceştia fiind încrezători că vor obţine salarii mai mari în nou an, potrivit Glassdoor. La încrederea sporită a americanilor au contribuit încheierea alegerilor, precum şi stabilizarea pieţei muncii şi a sectorului imobiliar. Potrivit sondajului, 76% din angajaţi sunt eligibili pentru prime în acest an, faţă de 73% anul trecut şi 63% în urmă cu patru ani.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 726,7 milioane euro

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie la 31,16 miliarde euro, de la 31,77 miliarde euro la 31 octombrie, după o plată de 726,7 milioane euro către FMI. În noiembrie au avut loc intrări de 3,29 miliarde euro, reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, se arată într-un comunicat al BNR. Ieşirile au totalizat 3,9 miliarde euro, reprezentand printre altele modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv a doua rambursare de capital şi dobandă, la 6 noiembrie, în sumă de 726,72 milioane echivalent euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,42 miliarde euro.  Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 29 noiembrie 2012 au fost astfel de 35,594 miliarde euro, faţă de 36,177 miliarde euro la 31 octombrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.