Economic

MOZAIC ECONOMIC: Auchan a luat faţa Carrefour în Romania

Ziarul de Vrancea
30 nov 2012 1513 vizualizări
După preluarea magazinelor Real, retalierul francez va avea afaceri de peste un miliard de euro fiind depăşit doar de Kaufland

Grupul Auchan a anunţat ieri că a cumpărat de la Metro Group hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est, printre care şi pe cele din Romania, pentru 1,1 miliarde de euro. Auchan va prelua activităţile operaţionale şi activele imobiliare corespondente ale filialelor Metro Group din Polonia, Romania,Rusia şi Ucraina. "Această operaţiune mai necesită obţinerea aprobării din partea autorităţilor competente ale concurenţei din fiecare ţară vizată şi va fi finalizată, sub această rezervă, în 2013. Pe viitor, hipermarketurile Real din Europa Centrală şi de Est vor funcţiona sub marca Auchan", se arată într-un comunicat al Auchan. Auchan urcă de pe locul patru pe doi în topul lanţurilor de hipermarketuri din Romania după preluarea magazinelor Real, cu afaceri cumulate de peste un miliard de euro, fiind devansat doar de Kaufland, care a înregistrat anul trecut vanzări de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Primul loc în topul hipermarketurilor îl ocupă Kaufland, cu afaceri de 1,3 miliarde de euro. Retailerul german are 78 de magazine în Romania. Carrefour, cu afaceri de 960 milioane de euro, a ocupat locul doi anul trecut.

Vanzarea hipermarketurilor Real Europa de Est către Grupul Auchan vizează 91 de hipermarketuri Real în Polonia, Rusia, Romania şi Ucraina, precum şi 13 galerii comerciale în Rusia şi Romania. În aceste patru ţări, Real a realizat o cifră de afaceri de peste 2,6 miliarde de euro fără taxe în 2011, şi are 20 000 de angajaţi. Auchan, la randul său, numără 98 de hipermarketuri şi peste 65 000 de colaboratori în aceste patru ţări. Grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, deţine 10 hipermarketuri în Romania, cu 3.300 de angajaţi potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Numărul magazinelor Real de pe piaţa romanească a ajuns la 24. Tranzacţia era aşteptată în piaţa de retail de cateva luni. Preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului Auchan, Vianney Mulliez, consideră că prin preluarea celor 91 de magazine şi 13 galerii comerciale Auchan foloseşte oportunitatea de a-şi echilibra prezenţa în Europa Centrală şi de Est, în raport cu celelalte două zone de dezvoltare prioritare, care sunt Europa Occidentală şi Asia. "În Auchan am găsit cumpărătorul cel mai potrivit pentru preluarea activităţilor Real în Europa Centrală şi de Est: Auchan oferă bune perspective de dezvoltare colaboratorilor şi activităţilor Real Eastern Europe", a spus Olaf Koch, preşedintele Comitetului Director Metro AG.

Băncile vor schimba strategia de vanzare a proprietăţilor executate

Băncile au vandut pană acum proprietăţile executate silit în special investitorilor şi mai puţin clienţilor finali, aceştia urmand să fie noua ţintă pentru instituţiile de credit anul viitor pentru că obţin un preţ mai bun, afirmă Adrian Erimescu, directorul general al portalului Imobiliare.ro. "Băncile au adresat aceste proprietăţi unui segment foarte limitat de clienţi, respectiv investitori, fie fonduri de investiţii, fie persoane cu cash - mici investitori care profită şi cumpără portofolii de proprietăţi la preţuri mici. Oferta de proprietăţi în executare este însă foarte mare şi nu poate fi absorbită în totalitate de aceşti investitori. Investitorii cumpără pentru a obţine profit, iar în vederea maximizării randamentului, aceştia oferă preţuri foarte reduse, astfel că băncile îşi recuperează o sumă mică din garanţii", a declarat Adrian Erimescu.

El apreciază că fondurile de investiţii fac achiziţii de portofolii de active de zeci de milioane de euro. Potrivit datelor vehiculate în piaţă, băncile au în executare circa 10.000 de proprietăţi, cea mai mare parte locuinţe. În opinia reprezentantului Imobiliare.ro, următorul pas al băncilor este vanzarea acestor proprietăţi către clientul final, ceea ce asigură o recuperare mai bună a garanţiilor. Valoarea garanţiilor constituite în favoarea băncii s-a redus la jumătate faţă de 2007-2008, astfel că proprietăţile sunt scoase la licitaţie la un preţ mai mic cu 50%, reprezentand valoarea actuală de piaţă, căruia i se aplică o altă scădere, de 25%, dacă nu este adjudecată la primul termen. în această situaţie, din valoare iniţială a garanţiei, banca recuperează în general doar 40%, dacă vinde consumatorului final.  Fondurile de investiţii oferă însă preţuri mult mai mici decat valoarea de piaţă, în acest caz băncile recuperand şi mai puţin de 40% din garanţii. "Cu siguranţă, anul viitor vom vedea mai multe vanzări spre consumatorul final. Cel mai bun semnal este că majoritatea băncilor şi-au creat site-uri specializate pentru aceste proprietăţi. Dacă băncile vor să vandă la un preţ cat mai apropiat de valoarea de piaţă trebuie să se adreseze consumatorului final", afirmă Erimescu. Anticipand această mişcare a băncilor, portalul imobiliare.ro a creat un produs dedicat proprietăţilor în executare, unde cei care vor să cumpere pot găsi şi astfel de active. Ofertele băncilor pot fi găsite pe portal, acestea fiind listate alături de celelalte proprietăţi, dar cu specificaţia că sunt în executare. în prezent, cinci bănci au listat pe portal oferte, iar reprezentantul imobiliare.ro estimează că în următoarele şase luni numărul acestora va creşte la 20.

OMV Petrom dă 95 milioane euro pentru prospecţiunile din Marea Neagră

Compania OMV Petrom (SNP) a încheiat acorduri-cadru în valoare de 95,3 milioane euro fără TVA, cu Dolphin Geophysical AS, din Norvegia, şi CGGVeritas Services, din Franţa, pentru servicii de prospecţiune seismometrică offshore în Marea Neagră. Obiectivul acordului este asigurarea accesului la resursele identificate ca fiind necesare pentru realizarea în cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospecţiune seismometrică offshore (marină) în Marea Neagră, se arată în anunţul de atribuire publicat de compania de petrol şi gaze, controlată de grupul austriac OMV. Serviciile au fost atribuite prin negociere, la începutul lunii octombrie.

Serviciile pot fi subcontractate. "Autoritatea contractantă a aplicat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare deoarece, în urma aplicarii licitaţiei deschise (...) au fost prezentate numai oferte necorespunzătoare datorită faptului că acestea erau complet irelevante în raport cu obiectul contractului. (...) S-au încheiat acorduri-cadru cu fiecare operator economic invitat, urmand ca adjudecarea contractelor subsecvente să se facă între promitenţii contractori", conform companiei. Potrivit anunţului de participare la licitaţia dechisă, publicat în mai, compania intenţiona să încheie un acord-cadru cu maxim trei agenţi economici, pe o durată de patru ani şi o valoare estimată fără TVA cuprinsă între 4,7 milioane euro şi 93,3 milioane euro făr TVA. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent era estimată la 40 milioane euro, cu o durată de 18 luni.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasand zăcămantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. ExxonMobil Exploration and Production Romania pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de pană la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră. Grupul austriac are în concesiune în Marea Neagră blocul Neptun şi alte două perimetre în apele Ucrainei şi Bulgariei.

4-5 fabrici de componente auto vor investi în Bulgaria

Companii din industria auto vor deschide în curand în Bulgaria 4-5 fabrici de componente, a declarat vineri directorul general al Agenţiei bulgare pentru investiţii, Borislav Stefanov, relatează Novinite. Stefanov a arătat că agenţia a lucrat în acest an la 10 proiecte destinate sectorului auto şi cel puţin 4-5 dintre acestea se vor materializa, deciziile urmand să aibă loc în următoarele şase luni. Şeful instituţiei anticipează o creştere de 20% a investiţiilor în economia Bulgariei în acest an, faţă de 2011, respectiv investiţii străine directe de 1,7-2 miliarde de euro. Stefanov a arătat că o companie germană producătoare de componente şi instalaţii de aer condiţionat destinate automobilelor de lux ar putea construi o fabrică cu 500 de angajaţi în Bulgaria, investiţia fiind evaluată la 30 de milioane de euro. "Sunt extrem de încantat că, pe langă activităţile de producţie, germanii vor să externalizeze în Bulgaria şi o parte din activităţile de cercetare, după ce au contactat universităţi tehnice din Plovdiv şi Sofia", a spus oficialul. Alte două companii din industria auto interesate de Bulgaria provin tot din Germania, iar Stefanov anticipează că acestea ar putea crea circa 3.000 de locuri de muncă.

Japonia lansează un nou stimul economic de 11 miliarde dolari

Guvernul japonez a aprobat a doua rundă de măsuri de stimulare în decurs de o lună, în valoare de 11 miliarde de dolari, premierul Yoshihiko Noda încercand să impulsioneze economia înainte de alegerile generale din decembrie, relatează Financial Times. Măsurile, finanţate din fonduri de rezervă ale Executivului, includ activităţi de reconstrucţie în regiunile afectate de cutremurul din martie 2011, susţinerea pieţei muncii şi a companiilor mici, care duc lipsă de lichidităţi. Valoarea programului este aproape dublă faţă de un pachet de măsuri anunţat la sfarşitul lui octombrie, destinat în special lucrărilor de reconstrucţie. Măsurile de stimulare au fost aprobate în condiţiile în care Japonia este în pragul unei recesiuni tehnice, a cincea din ultimii 15 ani, producătorii reducand producţia din cauza scăderii vanzărilor şi înrăutăţirii perspectivelor de profit. PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,9% în perioada iulie-septembrie, principalul factor negativ pentru economie fiind declinul exporturilor, iar analiştii anticipează că tendinţa negativă va continua a ultimul trimestru al anului.

Rata şomajului din zona euro a atins un nivel record

Rata şomajului din zona euro a urcat cu 0,1 puncte procentuale în octombrie faţă de luna precedentă, la nivelul record de 11,7%, şi 18,7 milioane de oameni nu au un loc de muncă, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, transmite Bloomberg. Măsurile de austeritate şi criza datoriilor suverane au amplificat problemele economice din zona euro, astfel că 173.000 de persoane şi-au pierdut slujbele luna trecută. Datele au confirmat estimările analiştilor. Inflaţia a încetinit la 2,2% în noiembrie, cel mai redus nivel din aproape doi ani, potrivit unui raport separat. Economia zonei euro s-a contractat timp de două trimestre consecutive, obligand companiile să reducă costurile, iar pentru ultimele trei luni ale acestui an analiştii prognozează un declin de 0,3%. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică anticipează o contracţie de 0,4% a economiei regiunii anul viitor şi de 0,1% în 2013. Şomajul din Spania a ajuns în octombrie la 26,2%, cel mai ridicat din regiune, iar în randul tinerilor este de 55,9%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.