Economic

Doar 15% dintre romani au o asigurare de viaţă, sănătate sau pensii

Ziarul de Vrancea
29 nov 2012 838 vizualizări
In Europa Centrală şi de Est media este de 26%, aşa ara un studiu al companiei de cercetare GfK

Doar 15% din populaţia Romaniei are o asigurare personală, respectiv de viaţă, accident, sănătate sau pensii, în timp ce media la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est se situează la 26%, însă aproape jumătate dintre tinerii romani sub 30 de ani deţin o poliţă de asigurare, de orice gen. Din cei cu asigurare personală, 12% au o poliţă de viaţă, iar 3% îşi direcţionează o parte din venituri către pensiile private facultative (pilonul III), potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK realizat în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) pe baza datelor din 2011 privind comportamentul persoanelor de peste 15 ani în domeniul asigurărilor. Astfel, Romania ocupă poziţia a noua în acest clasament al asigurărilor personale, locurile fruntaşe revenind Sloveniei (86%) şi Cehiei (66%), în timp ce pe ultimele locuri se plasează Bosnia Herzegovina (7%) şi Ucraina (4%). Fiecare al optulea locuitor din Europa Centrală şi de Est are o asigurare de viaţă şi numai un număr restrans din populaţie are grijă de pensii pe cont propriu.

"Importanţa asigurării, prin orice metodă, a veniturilor din perioada pensiei va deveni din ce în ce mai mare. Autorităţile publice, precum şi furnizorii de servicii financiare ar trebui să explice acest lucru populaţiei", a afirmat, într-un comunicat, Christina Praßdorf, expert GfK pentru piaţa de asigurări. Totodată, 42% din populaţia din statele ECE are o poliţă de asigurare generală, vizand casa ori maşina. În Romania, 45% dintre tinerii cu varste sub 30 de ani aveau anul trecut o asigurare, fie generală, personală sau pensie privată. La nivel european, 26% dintre aceste persoane au o asigurare personală și 39% una generală. Cele mai multe contracte sunt încheiate pentru autoturisme, o treime din populaţia tanără avand o astfel de poliţă. Specialiştii GfK consideră că potenţialul nu este încă atins şi, odată cu creşterea nivelului de trai în regiune şi numărul tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurările auto va spori. Ţările vizate pentru studiu au fost Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria şi Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
petruța, acum 4158 zile, 19 ore, 32 minute, 25 secunde
De ce să mai plătească alte asigurări de sănătate cetățeanul european roman într-un stat în care dacă te duci pentru o operație de apendicită, nu te mai duce la UPU DEOARECE ASTFEL DE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.