Economic

Rata medie a profitabilităţii firmelor romaneşti a scăzut la 0,53%

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 925 vizualizări
Profitul net consolidat al companiilor a fost anul trecut de 1,2 miliarde euro, în scădere cu peste jumătate (56%) faţă de profitul raportat cu un an în urmă

Companiile romaneşti au avut anul trecut o rată medie a profitabilităţii la nivelul economiei de 0,53%, în scădere de la 1,6% în 2010, în condiţiile în care profitul net consolidat s-a înjumătăţit, la 1,2 miliarde euro, iar cifra de afaceri consolidată a crescut cu 30%, la 226,5 miliarde euro. Anul trecut, cifra de afaceri consolidată a celor aproximativ 590.000 de firme care au depus bilanţul la Ministerul de Finanţe a fost de 226,52 miliarde euro, în creştere cu aproape o treime faţă de nivelul din 2010, de 173,6 miliarde euro, cand au depus situaţia financiară circa 610.000 firme, potrivit datelor prezentate marţi de directorul de ţară al Expense Reduction Analysts Romania, Cristian Ionescu, care a condus anterior Coface Romania pe o perioadă de nouă ani. Profitul net consolidat al companiilor a fost anul trecut de 1,2 miliarde euro (5,31 miliarde lei), în scădere cu peste jumătate (56%) faţă de profitul raportat cu un an în urmă, de 2,77 miliarde euro (11,67 miliarde lei).

Astfel, raportul între profitul net consolidat şi cifra de afaceri consolidată a firmelor romaneşti a fost de 0,53%. "Avem o profitabilitate de 0,53% la nivelul economiei. Pentru acest an nu mă aştept să se îmbunătăţească indicatorii, ci putem să vorbim chiar de o stagnare sau intrare pe pierdere netă dacă luăm în calcul o creştere economică de 2,5% pentru 2011 şi de una sub 1% pentru acest an. Rata profitabilităţii în Romania este mult mai mare de 0,5%, dar nimeni nu ştie cu cat", a afirmat Ionescu. Potrivit datelor prezentate, cifra de afaceri medie a unei companii din Romania a fost anul trecut de 384.000 de euro, în creştere de la 284.560 euro în 2010, în timp ce profitul mediu s-a înjumătăţit, de la 19.136 de euro la 9.008 euro. La nivelul anului 2011, doar 3,75% din firmele romaneşti (22.097 companii) au avut o cifră de afaceri de peste un milion de euro.

Totodată, doar 0,9% (5.304 firme) au avut afaceri de peste cinci milioane de euro, din care 2.669 de firme au înregistrat afaceri de peste zece milioane de euro. Aproape jumătate dintre companii (43%) au raportat pierderi anul trecut, cu 22% mai puţine decat în 2010, iar 39% au obţinut profit, în creştere cu 3%. Firmele care au înregistrat profit au contribuit cu 76% la totalul cifrei de afaceri consolidate a companiilor romaneşti, iar restul de 24% din cifra de afaceri totală a fost realizată de companiile cu pierderi. Expense Reduction Analysts Romania (ERA), sucursala locală a companiei internaţionale cu acelaşi nume, furnizează servicii de management al costurilor, achiziţiilor şi lanţului de furnizare, avand ca scop creşterea profitabilităţii companiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.