Economic

MOZAIC ECONOMIC: Şeful Deutsche Bank se plange că nu este băgat în seamă la petreceri

Ziarul de Vrancea
25 nov 2012 949 vizualizări
"în ziua de azi, dacă mergi la o petrecere, eşti întrebat cu ce te ocupi şi spui că eşti bancher, se face linişte”, comentează Anshu Jain

Anshu Jain, co-director general la Deutsche Bank, susţine că nu mai are cu cine discuta la petreceri dacă interlocutorii află cu ce se ocupă, din cauza aversiunii generalizate a opiniei publice faţă de bancheri, transmite Bloomberg. "În ziua de azi, dacă mergi la o petrecere, eşti întrebat cu ce te ocupi şi spui că eşti bancher, se face linişte. Suntem încă ţinta nemulţumirilor", a afirmat Jain la Frankfurt, înaintea unei conferinţe privind industria financiară europeană. Cei mai importanţi bancheri din Europa s-au întalnit în această săptămană la Frankfurt pentru a discuta despre viitorul industriei financiare. Printre cele mai importante subiecte a fost recaştigarea încrederii pubicului larg, zdruncinată de criza financiară mondială din 2008-2009, care a determinat numeroase state industrializate să salveze băncile de la colaps cu bani publici. Carl Graf von Hohenthal, consultant la firma de PR Brunswick Group, spune că există percepţia că bancherii caştigă prea mulţi bani şi nu contribuie la creşterea nivelului de trai, după ce puterea de cumpărare a populaţiei s-a erodat din cauza crizei. "Bancherii ar trebui să explice de ce sunt relevanţi, ar trebui să ia parte la dialog. Există multe nemulţumiri, dar nu a întrebat nimeni care ar fi alternativa", comentează acesta. Un sondaj efectuat de Ernst & Young în randul a peste 28.500 clienţi de bănci din 35 de ţări relevă că 40% dintre respondenţi şi-au pierdut încrederea în industria financiară în ultimul an, faţă de numai 22% care manifestă mai multă încredere. "Noi, cei din industria bancară, trebuie să ne recunoaştem greşelile. Publicul larg pare convins că nu s-au schimbat prea multe (de la criză)", a declarat la Frankfurt directorul general al Commerzbank, Martin Blessing. Prăbuşirea băncii ameriane Lehman Brothers, în septembrie 2008, a şters cu buretele aproximativ 16.000 de miliarde de dolari de pe pieţele de capital, cele mai grele lovituri fiind încasate de fondurile de pensii. Măsurile monetare de stimulare introduse de băncile centrale au generat sporul de lichiditate necesar pentru funcţionarea pieţelor financiare, însă au împins totodată inflaţia la 2,5% în zona euro, în timp ce conturile de depozite din Germania, spre exemplu, oferă dobanzi de numai 1%. În sudul Europei, şomajul a atins cote alarmante în Grecia şi Spania, unde economia nu a reuşit să reziste crizei financiare şi recesiunii rezultate.

Biserica Anglicană a început să vandă castelele medievale

Biserica Anglicană a început să vandă castelele medievale care au servit timp de secole drept reşedinţe pentru cei mai de seamă episcopi şi arhiepiscopi, căutand să valorifice portofoliul extins de proprietăţi imobiliare pentru a trece cu bine peste o perioadă economică dificilă. În toamna anului trecut, Biserica Anglicană a scos la vanzare Castelul Rose, reşedinţă a episcopului de Carlisle încă din anul 1230. De asemenea, episcopul de Lincoln se va muta dintr-un conac cu 14 camere într-o vilă cu 5 dormitoare. Viitorul arhiepiscop de Canterbury va fi ultimul episcop de Durham care se va bucura de Castelul Auckland, vandut în luna iulie a acestui an unui trust, potrivit Financial Times. Biserica Anglicană a scos pe piaţă numeroase reşedinţe episcopale şi va continua să vandă din proprietăţi conform indicaţiilor comisiei însărcinată cu administrarea averii de 5,2 miliarde lire sterline (6,4 miliarde euro) a instituţiei de cult. Proprietăţile imobiliare reprezintă cea mai mare parte a averii Bisericii Anglicane. Anul trecut, portofoliul administrat de comisia specială a generat un randament de 13,1%. Per total însă, incluzand şi proprietăţi financiare, precum acţiuni, portofoliul instituţiei a avut un randament mai mic, de numai 2,9%, faţă de o ţintă de 5% pe an, peste rata inflaţiei. Reacţia Bisericii Anglicane la criza financiară din 2008 a fost diversificarea investiţiilor şi totodată o politică mai atentă de selectare a activelor viabile. Deţinerile semnificative de acţiuni s-au dovedit o alegere neinspirată în 2008, însă comisarii urmează acum modelul fondurilor de pensii în privinţa alocării de bani pentru investiţii. Din 2010, Biserica Anglicană şi-a dublat investiţiile în fonduri de hedging. Investiţiile bisericii în fonduri cu capital privat au generat anul trecut un randament de 12,5%.

Cel mai mare mall din lume va fi mai mare decat parcul Hyde din Londra

Dubaiul vrea să construiească cel mai mare mall din lume în cadrul unui complex de shopping şi grădini mai mari decat parcul Hyde din Londra, emiratul încercand să revitalizeze piaţa imobiliară, blocată după criza financiară mondială din 2008-2009, transmite Bloomberg. Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Emiratele Arabe Unite după cota de piaţă, şi grupul Dubai Holding vor construi în parteneriat districtul "Mohammed Bin Rashid City", care preia numele şeicului Dubaiului. Proiectul va fi amplasat în apropiere de centrul Dubaiului şi va include 100 de hoteluri, zone rezidenţiale şi spaţii verzi mai mari decat Hyde Park. Totodată, Dubaiul vrea să repornească mai multe proiecte suspendate în timpul crizei financiare mondiale, care a provocat căderea valorii proprietăţilor imobiliare din emirat cu 65% şi a determinat mai multe companii să amane sute de lucrări. Companiile de construcţii din Emiratele Arabe Unite au anulat proiecte în valoare totală de 757 miliarde de dolari după criza financiară, potrivit datelor Citigroup. Dubai este a doua mare economie din Emirate, după Abu Dhabi. Printre noile proiecte anunţate în ultimele două luni în Emirate se numără o replică a Taj Mahal, de patru ori mai mare decat originalul. "Facilităţile existente în Dubai trebuie mărite proporţional cu ambiţiile de viitor ale oraşului. Trebuie să trecem imediat la lucru (pentru a construi proiectul şi a stimula economia)", a declarat într-un comunicat şeicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Potrivit planului, Mohammed Bin Rashid City va avea o suprafaţă totală de 5,1 kilometri pătraţi şi va cuprinde cel mai mare complex de galerii de artă din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Aşa-numitul "Mall of the World" va deservi în fiecare an 80 milioane de clienţi, potrivit proiectului. Costurile proiectului sau termenle de construcţie nu au fost precizate. Dubaiul a acumulat datorii de 113 miliarde de dolari pentru a se transforma într-un hub comercial şi turistic. Emiratul are de plătit anul viitor datorii de 7 miliarde de doalri, iar în 2014 vor ajunge la maturitate plăţi de 32 miliarde de dolari, potrivit Bank of America Merrill Lynch.

Indienii de la Mahindra sunt favoriţi în cursa pentru preluarea Aston Martin

Proprietarul Aston Martin, Investment Dar Co., a primit două oferte pentru producătorul britanic de maşini sport, de la grupul indian Mahindra & Mahindra şi fondul londonez Investindustrial, cu capital privat, au declarat pentru Bloomberg trei surse apropiate situaţiei. Investment Dar, din Kuweit, deţine Aston Marti împreună cu alţi investitori kuweitieni. Sursele citate au precizat că acţionarii ar putea lua pană luni o decizie privind vanzarea Aston Martin. Cumpărătorul va prelua 50% din drepturile de vot în acţionariat şi 40% din acţiuni printr-o majorare de capital, au afirmat sursele. Investindustrial a oferit aproape 250 milioane lire sterline (400 milioane de dolari), însă producătorul indian de maşini Mahindra a înaintat o ofertă mult mai atractivă, au adăugat persoanele citate. Investment Dar caută de cateva luni companii sau fonduri interesate să preia Aston Martin, marca preferată de automobile a lui James Bond. Grupul de investitori din Kuweit a preluat Aston Martin de la Ford în 2007, pentru 503 milioane lire sterline, şi vor să vandă compania pentru a-şi plăti datoriile. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Investindustrial şi Aston Martin au refuzat să comenteze informaţiile. Contactaţi în afara orelor de lucru, reprezentanţii Mahindra şi Investment Dar nu au fost disponibili. Un nou investitor ar putea ajuta Aston Martin să-şi majoreze capacitatea de producţie şi să dezvolte noi modele, pentru a-şi consolida poziţia în raport cu principalii competitori, Bentley şi Ferrari, controlaţi de Volkswagen, respectiv Fiat. Investindustrial a vandut în acest an producătorul de motociclete Ducati Motor Holding către constructorul german de autoturisme de lux Audi, deţinut de Volkswagen. Surse apropiate situaţiei susţin că oferta Investindustrial pentru preluarea Aston Martin include o posibilitate de colaborare între marca britanică şi AMG, divizia sport a Mercedes-Benz. Un purtător de cuvant al Daimler, proprietarul Mercedez-Benz, a refuzat să comenteze informaţiile.

Black Friday în SUA: greve, ameninţări cu pistolul şi bătăi în mall-uri

Grevele angajaţilor din magazinele Walmart, ameninţările cu pistolul proferate de un bărbat nervos care stătea la coadă şi bătăile izbucnite între bande rivale într-un mall nu au reuşit să deturneze atenţia cumpărătorilor americani de la reducerile oferite de Black Friday 2012, în Statele Unite. Huffington Post prezintă povestea unei tinere, Tammy, care, cu puţin timp înainte de miezul nopţii de vineri, cu ocazia "nebuniei comerciale" cunoscute sub denumirea de "Black Friday", a întalnit un grup de 40 de protestatari, angajaţi ai reţele Walmart, care erau în grevă. După ce a lucrat vreme de 12 ani în calitate de casieră într-o altă reţea naţională americană de magazine, Walgreens, Tammy spune că s-a simţit imediat solidară cu angajaţii reţelei Walmart intraţi în grevă, notează Huffington Post. "Walmart a redus programul de lucru şi salariile, pentru a-i forţa pe angajaţi să plece. Acelaşi lucru se întamplă şi la Walgreens. Angajaţii suferă, în timp ce miliardarii încasează toţi banii", spune ea. Brian Johnson, care a cumpărat un set de CD-uri aflate la reduceri, vineri, în magazinul Walmart din oraşul Paramount, spune că greviştii trebuie să îşi susţină în continuare cauza în care cred cu tărie.  "Însă eu sunt profesor, aşa că şi eu abia îmi caştig zilele. Sunt obligat să îmi fac cumpărăturile de aici", a adăugat el

Cartelul firmelor de IT pe piaţa muncii

Cateva dintre cele mai mari companii de IT din Rusia, printre care şi Kaspersky Labs, au încheiat o înţelegere împotriva racolării reciproce de angajaţi, care are ca scop prevenirea creşterilor exagerate ale salariilor, potrivit CNews.ru, preluat de Engadget. Astfel, Kaspersky, Acronis, Epam, Parallels şi Yandex s-au angajat să nu încerce să recruteze angajaţii în interiorul "sindicatului". Reprezentanţii companiilor au declarat pentru CNews că încearcă astfel să prevină scăparea de sub control a salariilor. Războiul salariilor dintre Facebook şi Google este binecunoscut în Silicon Valley, companiile mai mici fiind în imposibilitatea de a atrage şi păstra cei mai de valoare angajaţi. Legalitatea înţelegerii din Rusia nu este o certitudine, notează Engadget, deşi nu există un caz precedent în care justiţia rusă să fi intervenit pentru suspendarea unui acord împotriva "braconajului" de angajaţi. În SUA şi Uniunea Europeană astfel de practici sunt interzise de lege.

Airbus va livra 60 de avioane în China

Grupul francez Airbus va livra 60 de aeronave pentru pasageri A320 către compania de stat China Eastern Airlines Corp., comandă cu un preţ de catalog de 5,4 miliarde de dolari, caştigată la mai puţin de două săptămani după aplanarea unei dispute comerciale între UE şi Beijing, transmite Bloomberg. China Eastern a obţinut o reducere semnificativă de preţ, iar conforma cordului Airbus va prelua 18 aeronave mai mici pentru zboruri regionale, în valoare de 241 milioane dolari, a anunţat companai chineză într-un comunicat. Planurile UE de a impune taxe pe emisiile de carbon pe zborurile care intră şi ies din spaţiul comunitar au fost suspendate pe 12 noiembrie, după ce mai multe ţări, printre care China, India şi Rusia, au ameninţat că vor reacţiona prin măsuri dure la o astfel de directivă. EADS, compania mamă a Airbus, avertizase că planurile UE ar putea determina China să caute avioane la alt producător. "Cred că a fost transmis un mesaj acolo. China nu a făcut prea multe comenzi de A320 în ultima perioadă, şi se pare că Airbus a încetinit producţia pană la rezolvarea disputei. Se numeşte atenţia faţă de necesităţile clientului", comentează Sandy Morris, analist la Jefferies International, Londra.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.