Economic

MOZAIC ECONOMIC: BNR şi-a cumpărat maşini de 136.000 euro bucata

Ziarul de Vrancea
23 nov 2012 847 vizualizări
Banca Naţională a Romaniei (BNR) a achiziţionat de la UniCredit Leasing Fleet Management cinci autoturisme, în leasing operaţional, valoarea contractului ridicandu-se la 3,1 milioane lei (680.000 euro), fără TVA

Contractul a fost atribuit la 12 septembrie prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut. Durata contractului finanţat din fonduri proprii va fi de patru ani de la data atribuirii. BNR a primit trei oferte pentru acest contract, estimat iniţial la 3,44 milioane lei fără TVA. Potrivit datelor prezentate în caietul de sarcini, maşinile trebuiau să fie de 4 sau 5 locuri, cu motorizare pe benzină şi puteri de 275 CP, respectiv 500 CP. Piaţa de leasing operaţional a înregistrat, în primele nouă luni, o creştere de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 41.500 de unităţi, potrivit datelor asociaţiei de profil ASLO. UniCredit Leasing Fleet Management este divizia de leasing operaţional şi administrare de flote a grupului financiar UniCredit în Romania.

Romgaz a preluat 10% din două proiecte din Marea Neagră

Romgaz a preluat o participaţie de 10% la două proiecte de explorare şi producţie a hidrocarburilor în Marea Neagră, din care 8% de la Lukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, şi 2% de la Vanco International, firmă înregistrată în Insulele Bermude. Lukoil Overseas a anunţat vineri că a semnat un acord pentru realocarea către Romgaz a unei participaţii de 8% din drepturile şi obligaţiile deţinute prin acordurile de concesiune pentru exploarea, dezvoltarea şi producţia hidrocarburilor din blocurile Rapsodia Est şi Trident, din sectorul romanesc al Mării Negre. Anterior acordului, Lukoil Overseas deţinea o participaţie de 80% la cele două proiecte, iar 20% revenea Vanco International. În urma tranzacţiei, participanţii la proiecte sunt Lukoil Overseas cu 72%, Vanco International cu 18% şi Romgaz cu 10%. Proiectele au fost alocate Lukoil Overseas şi Vanco International în urma caştigării unei licitaţii organizate în iunie 2010. Acordurile de concesionare a proiectelor au fost semnate în februarie 2011 şi ratificate de Guvernul Romaniei în luna octombrie a acelui an.

Cele două blocuri sunt localizate sub ape cu adancimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de 60-100 kilometri de coastă. Lukoil Overseas a deschis un birou la Bucureşti pentru a administra aceste proiecte. Lukoil Overseas a anunţat în septembrie că a început studiul geologic al blocurilor Rapsodia Est şi Trident, care urmează să fie finalizat în noiembrie, operaţiunile marcand prima activitate Lukoil pe segmentul upstream într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Acţiunile Samsung au atins un nivel record

Acţiunile Samsung Electronics au atins ieri un nivel record la Seul, la o zi după ce Fitch a retrogradat Sony şi Panasonic la nivelul "junk", nerecomandat investiţiilor, sporind şansele companiei sud-coreene să îşi extindă dominaţia pe piaţa electronicelor de consum, transmite Bloomberg. Titlurile Samsung au crescut cu 1,4%, cel mai mare avans săptămanal înregistrat după 1 august, iar de la începutul anului au urcat cu 36%, evaluand compania la 212 mii de miliarde de woni (195 miliarde de dolari). Samsung a intrat astfel în topul celor mai mari 15 companii la nivel mondial în funcţie de capitalizarea de piaţă, potrivit datelor Bloomberg. Sony şi Panasonic, care înregistrează pierderi record, vor avea probleme în continuare din cauza yenului puternic şi a condiţiilor economice dificile din Japonia, potrivit Fitch, care a retrogradat pentru prima oară companiile în categoria "junk".

Spre deosebire de Samsung, care se extinde cu cheltuieli şi profituri record, producătorii japonezi de electronice închid fabrici şi fac concedieri, în condiţiile în care în ultimele două decenii nu au lansat produse de top, cum au făcut Apple, Samsung şi LG Electronics. "Samsung va profita de problemele rivalilor japonezi. Pe langă vanzările de smartphone-uri, Samsung îşi va mări cota şi pe piaţa tabletelor PC", a declarat Kim Hyung Sik, analist la Taurus Investment & Securities în Seul. Grupul sud-coreean are rating AA cu perspectivă stabilă din partea Fitch. Pe de altă parte, un judecător al unui tribunal din California a ordonat joi Apple să informeze Samsung despre termenii financiari ai unui acord de licenţiere încheiat cu HTC. Ordinul vine după ce Apple a caştigat în acest an, în justiţia americană, penalizări de 1,05 miliarde de dolari din partea Samsung, pentru încălcarea unor patente. Cele două companii se judecă în ţări din întreaga lume pentru încălcarea patentelor tehnologice.

Volkswagen a pregătit investiţii de 50 miliarde euro

Volkswagen, cel mai mare constructor auto din Europa, va aloca în următorii trei ani 50,2 miliarde euro pentru divizia producătoare de autovehicule, adoptand un plan de investiţii mai scurt faţă de durata obişnuită de cinci ani, din cauza incertitudinii generate de criza din zona euro. Astfel, criza complică orice tentativă de planificare pe termen lung, notează Bloomberg. Consiliul de supraveghere al grupului german a aprobat vineri finanţarea programului, care vizează investiţii în fabrici, autovehicule, cercetare şi dezvoltare, se arată într-un comunicat al Volkswagen. Companiile mixte în care este implicat Volkswagen în China vor derula în perioada 2013-2015 investiţii suplimentare de 9,8 miliarde euro. Volkswagen a preluat în acest an Porsche şi Ducati, completand un catalog de 12 branduri care acoperă toate segmentele industriei auto. în primele 10 luni ale acestui an, compania a reuşit să compenseze scăderea de 0,6% a volumului vanzărilor din Europa printr-o creştere de 20% în China.

Succesul "Angry Birds" atrage investiţii

Succesul "Angry Birds" ajută alţi producători finlandezi de jocuri pentru telefoanele mobile să îşi lanseze produsele, investitorii străini fiind atraşi în Finlanda de posibilitatea apariţiei altui fenomen similar, relatează Bloomberg. Între dezvoltatorii de jocuri care atrag atenţia se numără producătorii jocurilor "Clash of Clans", "Hay Day" şi "Hill Climb Racing". Fiecare dintre aceste jocuri au milioane de descărcări şi se află alături de "Angry Birds" în topul magazinului de aplicaţii al Apple. Cu o rată anuală de creştere de 57%, industria jocurilor online a devenit un segment de dezvoltare de nişă pentru Finlanda, ţară cu 5 milioane de locuitori care încearcă să îşi diversifice economia, în condiţiile în care fostul lider mondial al telefoanelor mobile Nokia se reorganizează şi desfiinţează mii de locuri de muncă. Producătorul "Angry Birds", Rovio Entertainment, a atras anul trecut investiţii de 42 de milioane de dolari, iar succesul său a făcut ca dezvoltatori concurenţi locali precum Supercell şi Grey Area să beneficieze la randul lor de susţinători internaţionali.

Impozitele, obsesia americanilor

Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se află în Statele Unite în centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situează la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de la sfarşitul preşedinţiei Ronald Reagan, relatează AFP. Odată cu apropierea "fiscal cliff", un plan de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor care va intra automat în vigoare în ianuarie în lipsa unui acord de reducere a deficitului bugetar, toată clasa politică de la Washington promite să menţină impozitele la nivelul actual pentru aproape toţi americanii. După Chile şi Mexic, Statele Unite au cele mai reduse impozite din cele 34 de state din Organizaia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu taxe obligatorii echivalente cu numai 25,1% din PIB, faţă de 44,2% în Franţa, a treia cea mai impozitată ţară din OCDE. Încasările fiscale ale SUA nu au mai fost aşa de slabe din 1950, potrivit Casei Albe, explicaţia parţială fiind recesiunea din 2008 şi redresarea economică lentă.

Pentru americanii cei mai bogaţi, impozitele pe venit nu au mai fost atat de reduse de la sfarşitul anilor ’80. în anii ’50, nivelul maxim al impozitului pe venit atingea 91%, iar în 1981 depăşea 70%. Pragul maxim al impozitului pe venit a scăzut ulterior la 50%, pentru a ajunge la 28% în preşedinţia Ronald Reagan. în timpul mandatului lui Bill Clinton, limita superioadă a acestui impozit a urcat la 39,6%, dar a coborat la 35% în perioada lui George Bush, nivel menţinut şi de preşedintele Obama.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.