Economic

Turism la gamelă

Ziarul de Vrancea
22 nov 2012 854 vizualizări
Peste jumătate dintre turiştii romani au renunţat la masa de pranz, iar cina o împart cu copiii

Mai mult de jumătate dintre turiştii romani care merg în vacanţă în ţară au renunţat la masa de pranz, pentru a face economii, şi nu le mai comandă copiilor mancare separat, împărţind-o pe a lor cu aceştia, a declarat Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor din Turism. "În ultima perioadă se cam sare peste pranz, atat în staţiunile montane, cat şi vara, la mare. Omul vine la hotel, are micul dejun inclus în preţ, iar la pranz nu mai merge la restaurant, ci îşi ia nişte chipsuri. Seara vine la restaurant şi comandă o bere şi un gratar", afirmă preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism - Romania (ANBCT). El spune că spre deosebire de anii 2007-2008, cand aproape toţi turiştii erau la pranz în restaurante, acum mai mult de jumătate au renunţat la acest obiecei, iar unii dintre ei vin la hotel cu mancare de acasă.  În acelaşi timp, dacă în urmă cu caţiva ani turiştii le comandau copiilor mancare separat, acum au mai rămas puţin care fac acest lucru. "Cei mai mulţi, acum, împart mancarea cu copiii", a adăugat Bercea. El dă ca exemplu hotelul şi restaurantul pe care le deţine la munte, unde pană în 2008 mare parte a încasărilor proveneau de la restaurant, pentru că în afara clienţilor hotelului mai veneau la masă numeroşi alţi turişti. Acum, însă, cele mai multe încasări le aduce hotelul, iar o parte dintre turiştii cazaţi au renunţat să mai vină la masă, la restaurant. Totodată, turiştii caută mancarea mai ieftină şi renunţă de multe ori la desert. Dacă în urmă cu caţiva ani un turist plătea pentru o masă în staţiuni în medie peste 50-55 de lei, acum nota de plată a scăzut la 30-35 de lei. Şi turiştii cu gusturi mai rafinate au mai renunţat la pretenţii. "Turiştii care au fost des în străinătate şi aveau bani erau încantaţi, în urmă cu caţiva ani, dacă găseau în restaurante ficat de gască, piept de raţă, fructe de mare sau peşte de calitate. Acum caută în general bucătărie romanească, pentru că este mai ieftină, iar cele mai mare pondere în mancăruri o au puiul, porcul şi mămăliguţa cu branză şi smantană", a arătat Bercea. El a mai spus că deşi preţurile în restaurantele din staţiuni nu au crescut în ultimii doi ani, declinul consumului nu a reuşit să fie stopat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.