Economic

MOZAIC ECONOMIC: Cui vrea OMV să vandă gazele din Marea Neagră?

Ziarul de Vrancea
21 nov 2012 1369 vizualizări
"Statul roman vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vandut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a spus un oficial OMV

Guvernul roman doreşte ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vandute în primul rand pe piaţa romanească, pentru a înlocui importurile, dar totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare, spune un reprezentant al grupului austriac. "Statul roman vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vandut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a declarat miercuri directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferinţă de presă în Londra. OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania au anunţat în februarie o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasand zăcămantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfarşitul anului 2011. Huijskes a adăugat că lucrările de foraj din perimetrele din Marea Neagră aflate în concesiunea OMV vor continua anul viitor, dar încă nu a fost luată decizia finală. "Forările vor depinde de sistemul de taxare şi de redevenţe, depinde cat de mult se va schimba actualul sistem de taxare", a afirmat Huijskes. Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfarşitul deceniului, iar exploatarea zăcămantului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a Romaniei în privinţa gazelor naturale. Juijskes a adăugat că gazele pe care OMV le-ar putea extrage din perimetrele din Marea Neagră vor intra în primul rand în consumul Romaniei, iar dacă "va fi gaz în surplus", compania va exporta. "Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piaţa domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta", a spus Huijskes. El a mai spus că Romania mai are rezerve utilizabile de petrol, dar cu condiţia redezvoltării zăcămintelor pentru a creşte gradul de recuperare a resurselor de hidrocarburi. Romania consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Federaţia Rusă, la preţuri ridicate.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, declara în luna octombrie că OMV Petrom şi Guvernul au început de cateva luni discuţiile privind redevenţele pentru petrol şi gaze. Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, au fost fixate în 2004 şi sunt valabile pană în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Guvernul intenţionează să aplice, din ianuarie 2013, o taxă pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor şi electricităţii, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare şi taxare în zona companiilor de petrol şi gaze naturale.

Preţul dosarului electronic de sănătate, umflat de două ori

Două din ofertele pentru sistemul informatic care va gestiona dosarele electronice de sănătate ale populaţiei sunt la jumătatea preţului estimat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care, potrivit documentaţiei, a fost stabilit la 130,9 milioane de lei (28,8 milioane euro), fără TVA. Oferta cu cel mai redus preţ a fost depusă de HP Romania - 55,2 milioane de lei, urmată de ofertele consorţiilor Romsys şi Total Network Solutions SRL - 65,4 milioane de lei, Teamnet International şi Indra Sistemas - 72,6 milioane de lei, IBM Romania - 80,1 milioane de lei, UTI Systems - 81,7 milioane de lei şi asocierea Asseco Central Europe şi Asseco SSE - 99,9 milioane de lei. Cifrele nu includ TVA. Anunţul privind licitaţia a fost publicat în noiembrie 2011, iar ofertele au fost deschise în prima parte a lunii mai a acestui an. În prima parte a lunii octombrie, CNAS a respins ofertele HP Romania şi Romsys. Ambii ofertanţi au contestat deciziile CNAS. La 24 octombrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a luat act de renunţarea la contestaţie din partea Romsys, după ce anterior a respins cererea de suspendare a procedurii de atribuire, ca nefondată. În cazul contestaţiei HP Romania, CNSC nu a luat încă o decizie. CNAS a reluat în luna noiembrie 2011 licitaţia pentru realizarea sistemului IT care va gestiona dosarele electronice de sănătate ale pacienţilor, după ce prima procedură de achiziţie a fost anulată în septembrie 2011. Motivul anulării a fost reprezentat de "abateri grave de la prevederile legislative", care ar fi afectat procedura de atribuire sau ar fi făcut imposibilă încheierea contractului. Viitorul sistem IT care va gestiona dosarele electronice de sănătate ale pacienţilor va fi conectat la sistemul informatic unic integrat al CNAS, care administrează fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Introducerea noului sistem IT va avea ca efect prezentarea într-o manieră consolidată a tabloului clinic al pacienţilor asiguraţi şi furnizarea informaţiilor necesare în adoptarea politicilor de sănătate în Romania. Finanţarea proiectului CNAS va fi asigurată din fonduri europene.

Cei mai mari escroci necunoscuţi din istoria recentă a Wall Street

Istoria recentă a fraudelor financare de pe Wall Street este dominată de personaje precum Bernard Madoff, Raj Rajaratnam sau Allen Stanford, care au primit ani grei de puşcărie pentru escrocherii de miliarde de dolari, însă cazurile notorii nu sunt neapărat şi singurele interesante. CNBC face o scurtă trecere în revistă a celor mai spectaculoase poveşti cu escroci din America, de la şefi de fonduri de investiţii care şi-au înscenat moartea după ce au fugit cu banii clienţilor la speculatori care au făcut bani tranzacţionand pe baza informaţiilor primite de la surse din interiorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Samuel Israel al III-lea, managerul unui fond de hedging, a "muls" de la investitori peste 300 milioane de dolari, apoi şi-a înscenat moartea pentru a evita închisoarea. Israel a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă şi conspiraţie după prăbuşirea fondului său de hedging, Bayou Funds, în 2005. Trei ani mai tarziu, după judecarea procesului, finanţistul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. La scurt timp înainte de a începe executarea pedepsei, maşina lui Israel a fost găsită abandonată pe un pod care traversează raul Hudson, cu sintagma "suicide is painless" (sinuciderea nu provoacă durere) scrisă pe capotă.

Speculatorul Anthony Elgindy s-a făcut remarcat în industria financiară prin succesul reuşit cu site-ul AnthonyPacific.com, unde acesta se lăuda cu "demascarea" companiilor listate al căror potenţial este exagerat în mod artificial. Abonaţii site-ului plăteau 600 de dolari pe lună pentru sfaturile sale. Elgindy a fost însă arestat în 2002, fiind acuzat că a tranzacţionat pe baza unor informaţii confidenţiale obţinute de la un agent FBI privind anchetele federale care vizau companii listate. Elgindy a fost condamnat la 11 ani de închisoare, iar agentul FBI complice, Jeffrey Royer, a executat o pedeapsă de şase ani. Marc Dreier, avocat de succes din New York, a acumulat o avere de peste 700 milioane de dolari prin vanzarea unor titluri promisorii false către investitori. Schema s-a prăbuşit în 2008 odată cu bursa, cand investitorii şi-au dat seama că banii promişi de Dreier nu există. Avocatul a pledat vinovat şi ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani.

Bancherii ţin cu dinţii de comisioane

Comisioanele percepute de bănci clienţilor pentru plăţile de mică valoare în lei pe schema SEPA (Single European Payments Area) nu pot fi reduse deocamdată întrucat nu a fost atinsă o masă critică la nivelul băncilor care au aderat la sistem, a declarat miercuri preşedintele ARB, Radu Gheţea. "În acest moment nimeni (nicio bancă - n.r.) nu a redus şi nici nu va reduce comisioanele pentru că nu există o masă critică. Au aderat doar 17 bănci, încercăm să mai aducem şi alte bănci, dar atat timp cat nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masă critică", a afirmat preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB) la o conferinţă pe tema lansării sistemului SEPA pentru plăţile în lei.

Sistemul bancar romanesc a adoptat, la începutul acestei luni, schema SEPA pentru transfer de bani adaptată pentru plăţile în lei, băncile trecand astfel, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a plăţilor în moneda naţională. Schemele de plată SEPA sunt un set de reguli, practici şi standarde în scopul realizării interoperabilităţii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Plăţilor. Noile standarde, configurate prin sistemul Sent al Transfond, presupun uniformizarea informaţiilor aferente plăţilor la toate băncile, avand ca avantaje vitezele mai mari de transfer şi costuri mai reduse, prin comisioane mai mici. Potrivit preşedintelui ARB, adoptarea standardelor SEPA va deveni obligatorie la 1 februarie 2014 pentru statele din zona euro, iar pentru restul ţărilor termenul este octombrie 2016, acesta fiind valabil şi pentru Romania. După aceste termene, plăţile în euro trebuie să fie efectuate la standarde SEPA. "Eu cred că la orizontul anului 2014 - deşi nu este obligatoriu pentru Romania, iată că ne apropiem de paşii finali - băncile vor începe să umble la comisioanele pe care le pun clientului avand ca bază ce ne percepe nouă (băncilor comerciale - n.r.) Transfond în operaţiuni", a spus Gheţea.

O asociaţie cere renunţarea la plata TVA la încasare

Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) solicită Guvernului abrogarea sistemului de TVA la încasare, apreciind că modul de aplicare a noilor reglementări nu respectă principiile de neutralitate şi nu aduc firmelor reduceri semnificative de costuri. În acest sens, asociaţia a transmis o scrisoare Ministerului Finanţelor Publice, în care susţine că sistemul ar fi trebuit să fie opţional, nu obligatoriu, şi a cerut publicarea rezultatelor studiilor de impact efectuate de Guvern pentru susţinerea introducerii acestei măsuri. "Pana astăzi ARSIT nu a primit niciun răspuns, în schimb Guvernul a adoptat normele de aplicare, iar Parlamentul Legea de aprobare", se arată într-un comunicat al asociaţiei. ARSIT apreciază că noile reglementări nu reprezintă un sistem real de TVA la încasare, întrucat dacă factura nu s-a încasat în 90 de zile TVA tot trebuie colectat şi virat la stat, şi încalcă principiile de neutralitate a TVA. "Astfel, pentru contribuabilii mici are loc, practic, doar o amanare cu numai 90 de zile a momentului colectării TVA la vanzări, dar şi o amanare a dreptului de deducere a TVA aferent achiziţiilor pană la plată. Pentru contribuabilii mari are loc doar o amanare a dreptului de deducere al TVA aferentă achiziţiilor pană la plată", potrivit sursei citate.

Deblocarea POSDRU se transformă într-o epopee

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a exprimat încrederea că Programul Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va fi deblocat în luna decembrie, în urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a arătat că nu există încă o confirmare oficială de la Bruxelles Întrebat de jurnalişti dacă au fost primite deja rezultatele auditului pentru POSDRU, audit care este derulat în perioada 19-23 noiembrie, astfel încat să poată fi anunţată deblocarea programului, Leonard Orban a afirmat că, deşi nu există o comunicare oficială în acest sens, autorităţile romane au deplina încredere că rezultatele misiunii de audit vor fi pozitive. "Atat timp cat auditul este în desfăşurare, e normal că nu ai asemenea informaţii, dar, din evaluările pe care le avem noi, credem că lucrurile vor fi pozitive, pentru că într-adevăr s-au produs schimbări semnificative. Procedurile au fost nu numai îmbunătăţite, uneori, pe anumite zone, chiar au fost schimbate", a spus Orban. Premierul Victor Ponta a declarat recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, precum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ar fi extrem de productiv dacă nu ar mai fi declaraţii că se reia finanţarea pe programele europene, el spunand că "nu se reia nicio finanţare" şi că ar fi bine dacă, azi-maine, ar pleca de la Guvern răspunsuri cu argumente convingătoare la CE.

"Mulţumesc" la locul de muncă, un eveniment rar

Un vanzător sau un poştaş are şanse mai mari să primească un "mulţumesc" sau alte dovezi de recunoştinţă decat un angajat de la şeful său sau invers, biroul fiind spaţiul unde astfel de manifestări au loc cel mai rar, potrivit unui material Wall Street Journal. În ajun de Ziua Recunoştinţei, locul de muncă contrazice tradiţia americană a demonstraţiilor de apreciere. Deşi cercetările pe această temă sugerează că angajatul care se simte apreciat este mai productiv şi mai loial, unii şefi se tem că subalternii s-ar putea "culca pe-o ureche" sau că mulţumirile prea dese li s-ar putea urca la cap, încurajandu-i să ceară mai mulţi bani sau să le submineze autoritatea. Alţi manageri cred în puterea unui "mulţumesc", dar se tem că ar putea părea stangaci sau nesinceri, sau că angajatul s-ar putea simţi stanjenit. Una dintre cele mai des întalnite atitudini în randul şefilor este "Le mulţumim oamenilor de pe aici. Se numeşte salariu", spune Bob Nelson, consultant pe probleme motivarea angajaţilor în San Diego.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
PayncMync, acum 3967 zile, 4 ore, 21 minute, 2 secunde
Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specially the last part :) I care for such info much. I was seeking this certain info for a long time. Thank citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.