Economic

MOZAIC ECONOMIC: Vanzările de smarthone-uri au săltat spectaculos

Ziarul de Vrancea
16 nov 2012 785 vizualizări
In schimb, un studiu GfK arată că romanii au cumpărat în trimestrul trei mai puţine electrocasnice

Vanzările de bunuri de folosinţă îndelungată s-au redus în trimestrul al treilea cu 1,3% la 337 milioane de euro, electrocasnicele mari şi mici înregistrand printre cele mai mari scăderi, de 9,9% şi respectiv 7%, în timp ce piaţa de telefoane mobile şi smartphone-uri a avansat cu 12,3%,potrivit GfK. Rezultatele pieţelor monitorizate de GfK prin indicele TEMAX Romania au fost mixte, astfel că în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut vanzările au fost mai bune pentru sectoarele telecom, imprimante şi multifuncţionale şi electronice, în timp ce piaţa de IT a fost relativ stabilă, iar sectorul foto a înregistrat o scădere rapidă faţă de ratele de creştere din prima parte a anului. În trimestrul al treilea, vanzările de telefoane mobile şi smartphone-uri au totalizat 53 milioane de euro, respectiv peste 15% din totalul pieţei de bunuri de folosinţă îndelungată. "Datorită portofoliului variat de produse, segmentul de telefoane smartphone a reuşit să determine o creştere a valorii pieţei de telecom. Deşi piaţa este dominată de telefoanele ce încorporează sistemul de operare Android, s-a constat o creştere şi pentru cele cu Windows Phone. Telefoanele de tipul mobilephones răman dominante în ceea ce priveşte volumul pe piaţa totală de telecom şi în trimestrul al treilea al anului 2012", se menţionează într-un comunicat al GfK.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale rămane stabilă în jurul valorii de 7 milioane de euro şi în cel de-al treilea trimestru al anului 2012, înregistrand o creştere de 5,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Sectorul electronicelor a înregistrat un trimestru bun din punct de vedere al vanzărilor, care au crescut cu 3,5%, la 60 milioane de euro, din care 50 milioane de euro au venit doar din vanzările de televizoare plate. "Performanţa stabilă a întregului sector poate fi atribuită evoluţiilor pozitive de pe piața televizoarelor plate. Acest lucru arată că pentru restul electronicelor, vanzările sunt încă slabe şi în scădere. Dacă piaţa de electronice va continua pe acelaşi trend şi în T4 2012, atunci televizoarele vor fi încă o dată cele care vor salva situaţia; poate cu o revenire timidă a segmentului de audio", se spune în comunicat.

Piaţa de IT a rămas pe un trend descrescător faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrand o valoare de 96 milioane de euro, cu 1,1% sub cea din trimestrul trei din 2011.  Evoluţia bună a vanzărilor din categoria foto care a început încă din prima parte a anului, poziţionand acest sector pe un drum ascendent, s-a terminat brusc în al treilea trimestru. Astfel, vanzările de camere foto digitale şi rame foto digitale au scăzut cu 2%, menţinand valoarea totală a pieţei la 12 milioane de euro, la fel ca în trimestrul al doilea din acest an. Categoria electrocasnicelor mici a avut în 2012 un al treilea trimestru dificil, cu vanzări totale în scădere cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungand la un total de 25 milioane de euro. Vanzările au fost afectate negativ de performanţa multor grupe de produse, dar mai ales de cele cu scădere de două cifre cum ar fi aparatele pentru prepararea alimentelor, storcătoarele de fructe şi legume şi uscătoarele de păr. în cazul aparatelor pentru prepararea alimentelor, toate segmentele au contribuit la declinul sectorului.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut dramatic
 
Înmatriculările de autoturisme noi în Romania au scăzut cu 13,4% în octombrie, la 6.782 unităţi, în timp ce în Uniunea Europeană declinul a fost de aproape trei ori mai redus, de 4,8%, la 959.400 unităţi, susţinut de evoluţia bună a unor ţări precum Danemarca, Marea Britanie sau Cehia. Declinul pieţei autoturismelor din UE s-a redus însă în octombrie, de la 11% în septembrie, evoluţia fiind diversă în randul celor 27 de state membre, potrivit datelor prezentate, vineri, de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

În timp ce piaţa germană, cea mai mare din UE, a înregistrat un avans foarte redus, de 0,5%, la 259.530 de unităţi, Marea Britanie a avansat cu 12,1%, la peste 151.000 de autoturisme. Pieţele din Franţa, Italia şi Spania au avut în octombrie o evoluţie mai slabă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, Franţa a coborat cu 7,8%, la 162.335 unităţi, Italia a scăzut cu 12,4%, la 116.875 unităţi, iar Spania de 21,7%, la 44.873 unităţi. Olanda a înregistrat cea mai aburptă scădere, de 38,4%, la 26.896 autoturisme, în timp ce Danemarca a consemnat cel mai mare avans, de 22,7%, la 15.216 unităţi. În primele zece luni, UE a avut o scădere de 7,3% faţă de perioada similară a anului anterior, la 10,33 milioane de maşini, Marea Britanie fiind singura piaţă importantă care a înregistrat creştere. înmatriculările din Marea Britanie au avansat cu 5%, la 1,77 unităţi. Piaţa autoturismelor din Romania a consemnat un declin de 12,2% în intervalul ianuarie-octombrie, raportat la primele zece luni ale anului precedent, la 55.910 unităţi.

Finanţele au împrumutat încă 341 milioane de euro

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat ieri 341,8 milioane euro de pe piaţa locală prin vanzarea de obligaţiuni de stat în valută cu scadenţa în luna mai 2014, sumă de peste două ori mai mare decat valoarea indicativă, la un randament mediu de 3,4% pe an. Subscrierile au însumat 503,8 milioane de euro, iar valoarea indicativă a operaţiunii era de 150 milioane lei. Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentru vanzarea de titluri în euro a avut loc în octombrie, cand Finanţele au vandut titluri care ajung la maturitate în iulie 2015 în sumă de 421,5 milioane euro, la un randament mediu de 3,76%. Ministerul Finanţelor a programat pentru luna noiembrie licitaţii în valoare de 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe operaţiuni fiind planificate pentru vanzarea de obligaţiuni. Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, administratorii datoriei publice vor să vandă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 49 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiuni în valută de 3 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Alte două secţii de la Oltchim Ramnicu Valcea au fost repornite
 
Alte două secţii ale combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au fost repornite ieri, astfel că aproximativ 1.200 de salariaţi au de lucru prin repornirea producţiei în proporţie de 30 la sută. Potrivit liderului sindical interimar Corneliu Cernev, la secţiile polieteri şi sinteze organice se fac ultimele probe, iar producţia va fi reluată în cel mai scurt timp, după ce, la începutul lunii octombrie, a fost repornită secţia electroliză cu membrană şi s-a început producţia la secţia de propenoxid "Acum suntem în probe pentru a porni secţiile de polieteri şi sinteze organice, astfel, începand de azi (n.r. - vineri), aproximativ 1.200 de oameni sunt efectiv la lucru la combinat, ei sunt direct implicaţi la secţiile respective şi personal CTC, auxiliar-transport de la aprovizionare care reiau şi ei treptat activitatea prin repornirea producţiei", a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

Potrivit sursei citate, prin repornirea celor patru secţii capacitatea de producţie în combinat este de 30 la sută. "Practic, prin repornirea celor patru secţii, suntem la 30 la sută din capacitatea de producţie în stare de funcţionare. Aşteptăm acum ca guvernanţii să-şi menţină restul de promisiuni, oamenii sunt cat de cat mulţumiţi după ce au luat salariile pe luna septembrie, cei şase grevişti ai foamei au renunţat la această formă de protest şi toată lumea aşteaptă la sfarşitul acestei luni banii pe octombrie şi banii pentru capitalul întreg de la lucru", a mai declarat Corneliu Cernev. Joi, angajaţii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit salariile restante pentru luna septembrie, iar cei şase grevişti ai foamei au renunţat la această formă extremă de protest. Angajaţii Oltchim au decis, miercuri, să suspende protestele după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi. Aproximativ 300 de salariaţi ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerand ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, anunţa miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că restanţa salarială aferentă lunii septembrie pentru angajaţii Oltchim va fi achitată începand de joi, iar restanţele pe octombrie vor fi plătite la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Moscovici: Franţa nu este bolnavul Europei

Franţa nu este bolnavul Europei, a declarat ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici, guvernul socialist respingand temerile că economia franceză ar putea deveni următoarea ţintă a crizei din zona euro, relatează Financial Times. "Economia Franţei nu este bolnavul Europei. Franţa rămane a cincea mare putere economică a lumii, are toate resursele necesare, dar trebuie să îşi recapete competitivitatea", a spus Moscovici. Estimări recente privind perspective slabe ale economiei franceze, ale Uniunii Europene şi FMI, au alimentat temerile că Franţa ar putea agrava recesiunea din zona euro, dacă guvernul nu va adopta reforme structurale similare celor din Italia şi Spania. Guvernul german abia dacă şi-a mascat suspiciunile că preşedintele francez Francois Hollande nu ia măsuri suficiente pentru rezolvarea problemelor de competitivitate, iar oficialii europeni sunt tot mai îngrijoraţi că pieţele financiare s-ar putea întoarce împotriva Franţei. Guvernanţii francezi au remarcat totuşi joi faptul că în trimestrul al treilea economia a urcat cu 0,2%, în timp ce analiştii aşteptau stagnare sau chiar contracţie.

Băncile înghit pe nerăsuflate miliardele contribuabililor

Statul britanic, care a salvat în 2008 băncile Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds Banking Group cu 66 de miliarde de lire sterline (82 miliarde euro) ar putea să nu îşi mai recupereze vreodată investiţia, a avertizat vineri o comisie parlamentară, transmite AFP. Comisia pentru finanţe publice a denunţat totodată erorile comise de guvern la salvarea băncii Northern Rock în 2007-2008. "Cele 66 de miliarde de lire cheltuite în 2008, în perioada de varf a crizei financiare mondiale, pentru achiziţia de acţiuni la RBS şi Lloyds, ar putea să nu mai fie recuperată, iar Trezoreria trebuie să se asigure scă este pregătită să gestioneze viitoarele crize", potrivit unui raport al comisiei. Statul britanic deţine în prezent o participaţie de 81% la RBS şi de 39,6% la Lloyds. Comisia acuză totodată Trezoreria că a participat la un eşec colectiv monumental, din cauza incapacităţii de a înţelege cum boom-ul sectorului bancar a putut duce la declanşarea crizei financiare.

MOL a preluat o companie din Kazahstan

Grupul ungar MOL a finalizat achiziţia de la KazMunaiGaz Exploration and Production (KMG EP), o subsidiară a grupului KazMUnaiGaz (KMG), a 49% din compania Karpovski Severni, care deţine licenţa pentru un camp petrolifer în Kazahstan. MOL şi KMG au obţinut anterior toate aprobările necesare din partea autorităţilor kazahe şi a celor din UE, potrivit unui comunicat al MOL, citat de Portfolio.hu. Resursele recuperabile de hidrocarburi sunt estimate pentru North Karpovski, într-un raport al KMG EP, la 240 milioane de barili echivalent petrol. MOL participă în Kazahstan şi la explorarea perimetrului Fedorovski, localizat în apropierea North Karpovski, unde un consorţiu condus de grup a făcut o importantă descoperire de condensat de gaze în 2008. Grupul MOL deţine în Romania o reţea de peste 130 de benzinării, în timp ce KMG este prezent prin intermediul Rompetrol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.