Economic

MOZAIC ECONOMIC: Jumătate dintre camerele de hotel din Romania sunt închise

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 775 vizualizări
Peste jumătate dintre camerele de hotel din Romania, respectiv mai mult de 50.000, au intrat în conservare în ultimii ani, din cauza crizei, şi 5.000 de cameriste au fost concediate, a declarat pentru MEDIAFAX Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR)

În hotelurile romaneşti sunt 180.000 de locuri clasificate, potrivit lui Murad, care au peste 100.000 de camere. "Avand în vedere că anul trecut gradul mediu de ocupare a fost în jur de 30%, hotelurile lucrează la mai puţin de jumătate din capacitate. Asta face ca foarte mulţi hotelieri să conserve o parte din camere, pentru a nu avea cheltuieli suplimentare. Eu cred că peste 50% din camerele de hotel sunt în conservare, adică mai mult de 50.000 de camere. în hoteluri lucrează în medie o cameristă la zece camere, deci au fost concediate peste 5.000 de cameriste", a spus Murad, prezent la deschiderea Targului de Turism al Romaniei.

Preşedintele FPTR spune că dacă un hotel are credite bancare la un grad de ocupare de sub 30% începe să aibă pierderi. Dacă nu are credite unitatea poate suporta fără pierderi un grad de ocupare de pană la 25%. "Noi am propus Ministerului Turismului măsuri foarte clare. Dacă e nevoie, patronatele vor recurge la înfiinţarea unui SMURD în turism", a afirmat Mohammad Murad. El a adăugat că de cate ori patronatele propun o măsură benefică pe termen scurt şi mediu atat operatorilor cat şi statului li se spune că este greu şi că FMI se opune. "Am vorbit cu colegii mei să propunem ministerului şi guvernului ca negocierile cu FMI să le facem noi, pentru că altfel riscăm să avem un intermediar care cred că din păcate nu este la înălţimea negocierilor care se fac", a mai spus Murad. Pentru redresarea turismului, FPTR solicită TVA la alimentaţie publică redusă de la 24% la 9%, scutirea de impozitare a profitului reinvestit şi reintroducerea tichetelor de vacanţă. În Romania sunt înregistrate, potrivit MDRT, 1.326 de hoteluri, care au 175.149 locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc în Europa după gradul de ocupare în timpul verii. Romania ocupă ultima poziţie în clasamentul privind ponderea străinilor în totalul turiştilor, cauzele fiind fluxul slab de turişti de afaceri, imaginea externă proastă, tarifele mari şi evaziunea. Potrivit datelor Eurostat, în perioada vara anului trecut gradul de ocupare al unităţilor de cazare din Romania a fost de 32,9%, iar singura ţară europeană care stă mai prost la acest capitol este Lituania, cu 31,6%. Hotelurile din Bulgaria au fost pline în proporţie de 45,7%, iar cele din Ungaria au avut un grad de ocupare de 40%. Cel mai bine stau Cipru şi Croaţia, ale căror hoteluri au fost ocupate în proporţie de 81,6%, respectiv 80%.

FMI vrea introducerea managementului privat printr-un “zvac”

Fondul Monetar Internaţional (FMI) are o "deficienţă" de înţelegere că introducerea managementului profesionist în companiile de stat necesită timp şi vrea "aşa, un zvac" din partea Guvernului pentru urgentarea procesului, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu. "În discuţiile cu FMI s-au abordat probleme de fond. Ei s-au referit la lentoarea cadrului legislativ pentru privatizarea managementului, se vedea clar că au o deficinţă în a înţelege că sunt etape clare privind paşii de urmat, de lansare a anunţului, de găsire a firmei de headhunting etc. Dorinţa lor e o treabă aşa, de zvac, în trei săptămani să se întample", a afirmat Traicu într-o conferinţă de presă. Ministerul Economiei a anunţat marţi că va relua procesul de selecţie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul instituţiei, suspendat în vară odată cu încetarea contractului cu firma Pedersen & Partners. Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie pană la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Traicu a adăugat că "în rest, în cea mai mare parte", angajamentele statului asumate faţă de FMI în privinţa sectorului energetic au fost îndeplinite, iar misiunea de evaluare finală va avea loc după 15 ianuarie, la o dată care va fi "probabil" convenită de Ministerul Finanţelor Publice. Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra şi Hidroelectrica, dar procedura a fost amanată întrucat producătorul de electricitate a intrat în insolvenţă, în luna iunie. În septembrie 2011 Guvernul şi FMI au convenit să numească manageri privaţi la 15 companii de stat, în 2011 şi 2012, la companiile Poşta Romană, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Profitul Antibiotice a crescut cu 7% în primele nouă luni

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat pentru primele nouă luni din acest an un profit de 26,6 milioane lei (6 milioane euro), cu 7% mai mare faţă de caştigul din aceeaşi periodă din 2011, de 24,85 milioane lei. Afacerile companiei au urcat, de asemenea, cu 7%, la 215,13 milioane lei (48,5 milioane euro), potrivit datelor transmise ieri  Bursei. Raportul transmis Bursei arată că segmentul farmacii deţine o pondere de 62% în valoarea realizată de companie (133 milioane lei), în creştere cu 8,9% faţă de 2011. Segmentul Hospital a înregistrat la nouă luni o creştere de 7,8%, la 81,7 milioane lei, conform unor date Cegedim citate în raportul Antibiotice.

La finalul lunii septembrie, Antibiotice avea venituri totale de 229,14 milioane lei, cu 6% peste nivelul consemnat în primele nouă luni din 2011, iar cheltuielile au înregistrat aceeaşi dinamică, urcand la 198,72 milioane lei. Din activitatea de exploatare, firma a avut un profit de 40,36 milioane lei, cu 26% mai mare faţă de perioada de referinţă, însă pe partea financiară, Antibiotice a avut pierderi de 3,4 ori mai mari, de 9,9 milioane lei. Valoarea exportului în perioada analizată a fost de 13,41 milioane de dolari, compania vizand în continuare dezvoltarea parteneriatelor existente pe produse finite pe pieţele din SUA, Europa, Asia, Africa, Rusia CSI, dar şi proiecte noi. Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din titluri, iar al doilea acţionar important al Antibiotice este SIF Oltenia, cu 10,09% din acţiuni.

Guvernul a autorizat în luna octombrie achiziţionarea a 27 de autoturisme pentru producătorul de medicamente, considerand că achiziţia va contribui la completarea numărului de reprezentanţi de vanzări şi va permite creşterea activităţii comerciale a companiei cu 10-20% anual în 2013-2016. Acţiunile companiei se tranzacţionau joi la BVB la un preţ de 0,3787 lei, apropiat de cel de miercuri. La această cotaţie, capitalizarea Antibiotice este de 215,16 milioane lei (47,3 milioane euro).

Panasonic va concedia încă 8.000 de angajaţi

Panasonic vrea să concedieze încă 8.000 de angajaţi în cea de-a doua jumătate a anului fiscal în curs, după cele aproape 9.000 de disponibilizări din această vară, în încercarea de a reduce pierderile cauzate de scăderea cererii şi aprecierea yenului japonez, transmite Bloomberg. Compania a concediat 8.871 de angajaţi în perioada aprilie-septembrie, primul semestru al anului fiscal 2012-2013, iar acestora li se vor adăuga alţi 8.000 de salariaţi pană la sfarşitul lunii martie. Cheltuielile necesare pentru noile disponibilizări au fost deja incluse în buget, Panasonic estimand o pierdere de 765 miliade yeni (9,6 miliarde dolari) pentru anul fiscal în curs.

Pierderea previzionată este de 30 de ori mai mare faţă de estimările analiştilor, iar compania a renunţat la plata unui dividend pentru prima dată din anul 1950. Acţiunile Panasonic se tranzacţionează la cel mai redus nivel din ultimii 38 de ani, iar Moody's se pregăteşte să retrogradeze ratingul companiei din cauza pierderilor estimate petnru acest an. Panasonic a renunţat la aproape 39.000 de angajaţi în ultimul an, reprezentand aproximativ 11% din personalul total. Producătorii japonezi de electronice se confruntă cu scăderea vanzărilor din cauza concurenţei tot mai dure din partea rivalilor sud-coreeni, precum Samsung Electronics, precum şi cu aprecierea yenului, care pune presiunie pe preţuri, venituri şi profituri.

Conflict pe tema energiei regenerabile scumpe

Consumatorii de electricitate ar putea intra în conflict cu ANRE în privinţa schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, iar ANRE va propune diminuarea sprijinului pentru investiţiile în energiile alternative, au declarat ieri doi reprezentaţi ai autorităţilor. "Există riscul unui conflict latent între reglementările ANRE şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru regenerabile", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu, într-o conferinţă de presă. Intrarea în consum a energiei produse din surse regenerabile a dus la creşterea facturilor consumatorilor. Pe măsură ce se construiesc mai multe unităţi regenerabile preţul energiei va creşte. Companiile care investesc în energie regenerabilă beneficiază din partea statului de o schemă de sprijin pentru mecanismul certificatelor verzi.

Aceste certificate se acordă gratuit investitorilor în acest sector, care astfel caştigă prin vanzarea energiei pe care o produc şi prin vanzarea certificatelor verzi, pe care furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere. Legislaţia actuală prevede că investitorii în parcuri eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă, companiile care construiesc unităţi de producţie a energiei în panouri fotovoltaice sunt stimulate cu şase certificate berzi pe MWh, iar centralele pe biomasă primesc trei certificate verzi.

Finanţele s-au împrumutat la dobanzi în creştere uşoară

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat joi 300 milioane lei prin obligaţiuni la trei ani, exact cat şi-a propus, la un randament de 6,55%, uşor mai ridicat decat cel plătit la mijlocul lunii octombrie pentru aceeaşi scadenţă, de 6,53%. Băncile au realizat subscrieri de 544,5 milioane de lei. Cea mai recentă licitaţie pentru titluri cu aceeaşi scadenţă a fost realizată luna trecută, cand Trezoreria statului a vandut titluri de 250 milioane lei, cu un randament de 6,53%. Ministerul Finanţelor intenţionează să atragă în noiembrie 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa internă, cele mai multe licitaţii urmand să fie organizate pentru vanzarea de obligaţiuni.

Astfel, în şase din cele opt licitaţii programate în noiembrie, administratorii datoriei publice vor să vandă obligaţiuni, cu scadenţă cuprinsă în intervalul 2-15 ani, în valoare cumulată de 1,95 miliarde lei. Tot pentru luna noiembrie, respectiv vineri, Trezoreria va redeschide o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa în mai 2014, prin care vrea să atragă de pe piaţa locală 150 de milioane de euro. Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 49 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.