Economic

Romania este în risc de a intra în recesiune

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 654 vizualizări
PIB-ul a scăzut cu 0,6% în trimestrul III, iar la nouă luni creşterea coboară la 0,2%

Produsul Intern Brut a coborat în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012. "Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul semnal transmis de Institutul Naţional de Statistică.

În primele nouă luni, PIB a crescut comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2011 cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier. La jumătatea anului INS a revizuit datele şi a anunţat o creştere economică de 0,7%, iar majoritatea estimărilor din partea instituţiilor financiare internaţionale plasau creşterea economică din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos faţă de proiecţiile iniţiale. Avand în vedere însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, cand s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere. Autorităţile romane au avansat la începutul anului o estimare de creştere economică de 2,5%, pe care ulterior au revizuit-o la 1,7%, apoi 1,5% şi în ultima variantă 1,2%.

Un scenariu apropiat se regăseşte şi în privinţa prognozelor livrate de instituţiile financiare internaţionale, dar acestea s-au plasat permanent mai precaut decat Guvernul. Cea mai recentă prognoză publicată de FMI indica o creştere economică de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la începutul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene şi BERD arată o performanţă a economiei romaneşti de cel mult 0,8%.

E&Y: Romania are potenţial de creştere de 4-5% pe an

Romania are potenţial de creştere de 4-5%, însă este nevoie de luciditate şi de o poveste proprie pe care să o ofere lumii, a declarat, joi, Alexis Karklins Marchay, partner, emerging markets center co-leader Ernst&Young EMEIA. "Romania are nevoie de luciditate, să realizeze că este în competiţie cu alte ţări. Investitorii se uită atat la diversele topuri realizate de diverse instituţii sau companii, după anumite criterii, dar şi la realităţile pieţei. Investitorii caută noi surse de creştere. Europa de Sud depinde de zona euro, dar credem că deşi va avea o creştere economică modestă în acest an, potenţialul ţării este de 4-5% pe an", a spus Marchay, la un seminar pe teme economice. În acelasi timp, reprezentantul E&Y a arătat că Romania are nevoie de o poveste de succes proprie pe care să o ofere lumii pentru a atrage investitori. "Fie că va fi o poveste bazată pe infrastructură, pe piaţa muncii, nu contează, are nevoie de o poveste proprie. De asemenea, trebuie să aibă abilitatea de a atrage experţi şi oameni bine pregătiţi din străinatate, este un mod de a aduce o imagine bună ţării", a adăugat Marchay.

Eurostat a publicat date eronate pentru ţara noastră

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul Romaniei într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei, afişand rate de creştere de 0,5% faţă de trimestrul al doilea şi 0,8% raportat la perioada corespunzătoare din 2011. Astfel, pentru al treilea trimestru Eurostat a publicat cifre cu semnul inversat faţă de cele ale INS. De asemenea, Eurostat publică scăderi pe primele două trimestre faţă de perioadele corespunzătoare din 2011, deşi INS a anunţat creşteri în acele perioade. Mai mult, Eurostat indică pentru trimestrul al doilea o contracţie a PIB faţă de primul trimestru de 0,1%, în timp ce INS a anunţat ca ultime date revizuite o creştere în serie ajustată sezonier de 0,5%. Dacă această ultimă informaţie ar fi corectă, atunci Romania ar fi intrat în recesiune tehnnică. La ora transmiterii acestei ştiri, Eurostat a retras de pe pagina proprie de internet comunicatul privind PIB în trimestrul al treilea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.