Economic

Suntem egalii Botswanei în topul atractivităţii mediului de afaceri

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 645 vizualizări
Clasamentul este realizat de către Forbes u Romania se află pe locul 60 din 141 de ţări, punctele slabe fiind regimul fiscal (locul 104 la nivel mondial), inovaţia (de asemenea 104) şi "libertatea monetară" (90)

Romania se află pe locul 60 din 141 de ţări în topul Forbes privind cele mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, cu o poziţie mai jos decat Botswana şi surclasată de Ungaria sau Bulgaria, economia romanească înregistrand scorurile cele mai slabe la regimul fiscal şi inovaţie. Romania este încadrată în top de Botswana (59), respectiv Iordania (61) şi este trasă în jos de regimul fiscal (locul 104), inovaţie (de asemenea 104) şi "libertatea monetară" (90). Corupţia, birocraţia şi performanţele pieţei sunt de asemenea puncte slabe, iar cele mai bune scoruri figurează la capitolele libertatea comerţului şi protecţia investitorilor. Romania se plasa pe locul 40 în studiul realizat în 2008, înaintea crizei financiare şi economice. Topul este efectuat în funcţie de 11 criterii, respectiv libertatea comerţului, libertatea monetară, drepturi de proprietate (Romania pe locul 63), inovaţie, tehnologie (58), birocraţie, protecţia investitorilor, corupţie, libertate personală (44), povară fiscală şi performanţa pieţei. În acest an, topul este condus de Noua Zeelandă, urmată de Danemarca, Hong Kong, Singapore, Canada, Irlanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, respectiv Marea Britanie. Statele Unite ocupă locul 12, iar Franţa şi Germania se plasează pe poziţiile 20, respectiv 21, după Taiwan (16) sau Chile (17). Cele mai bine plasate state din Europa Centrală şi de Est sunt Estonia (22) şi Slovenia (23), care depăşesc atractivitatea Austriei (26). Polonia se găseşte pe locul 38, iar Cehia pe 41, Ungaria pe 46 şi Bulgaria pe 49. Georgia (50), Turcia (52) sau Columbia (55) sunt de asemenea mai bine poziţionate decat Romania. Republica Moldova ocupă locul 92, înaintea unor economii precum India (97), Ucraina (104) sau Rusia (105).  Ultimele 5 clasate sunt Camerun, Venezuela, Zimbabwe, Ciad şi Guinea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.