Economic

Coface: Criza se prelungeşte în Romania

Ziarul de Vrancea
13 nov 2012 724 vizualizări
In 2012 au intrat în insolvenţă firme mai multe şi mai mari

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decat cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut, în condiţiile în care în primele nouă luni 16.481 de companii nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile, cu 7,6% mai multe decat în 2011. "Criza se prelungeşte în Romania, avand în vedere că încă se înregistrează o creştere a numărului de insolvenţe. Pentru sfarşitul anului estimăm o creştere cu 10% faţă de anul trecut pentru că în octombrie, noiembrie şi decembrie se va înregistra o medie de 2.000 de cazuri pe lună", a declarat marţi Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Totodată, datoriile cumulate de firmele în insolvenţă în acest an sunt cu 50% mai mari decat cifra de afaceri, nivel inferior celui înregistrat de firmele insolvente în 2011, pentru care valoarea datoriilor era dublă comparativ cu cea a cifrei de afaceri. Totodată, pierderea în 2012 a fost de 17% din afaceri, sub nivelul din 2011, de 20%. Gradul de îndatorare al acestor firme a fost de 55% din active, faţă de 116% în 2011. Din total, 86% dintre firmele în insolvenţă în acest an sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi şi 0,5% din valoarea cumulată a datoriilor. Ponderea firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a reprezentat 3-4% din totalul insolvenţelor din primele nouă luni din ultimii trei ani, însă ponderea cifrei de afaceri a acestora în totalul afacerilor companiilor intrate în insolvenţă a crescut semnificativ, de la 40% în 2010 şi 38% în 2011 la 70% în anul 2012. Aceeaşi tendinţă se observă şi pentru ponderea datoriilor în funcţie de clasa de mărime a firmelor insolvente. Astfel, ponderea datoriilor firmelor mijlocii, mari şi foarte mari a crescut constant în ultimii trei ani, de la 34% în 2010 la 43% în 2011, respectiv 80% în 2012 din totalul datoriilor firmelor în insolvenţă.

În schimb, media datoriilor înregistrate de firmele insolvente s-a stabilizat la 2,5 milioane de lei.  "Aceste date arată că nu avem încă un mediu economic propice. Chiar dacă au tăiat din costuri, s-au restructurat, firmele mari nu au mai rezistat şi au intrat în insolvenţă. Pe fondul erodării sustenabilităţii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, firmele reprezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea faţă de şocuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind în creştere", a explicat Coman. Cele mai mari creşteri privind numărul de insolvenţe nou deschise s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul - 17,74%, tranzacţii imobiliare - 14,04%, hoteluri şi resturante - 13,44% şi transporturi-11,76%. Cele mai afectate trei zone ale ţării au fost sud, cu 19% din totalul insolvenţelor, nord-vest, cu 17%, şi sud-est, cu 13%, acestea concentrand aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor din perioada analizată şi creşteri de două cifre faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Judeţele care au înregistrat creşteri semnificative ale insolvenţelor în 2012 sunt Vaslui - 120%, Constanţa - 80%, Bistriţa-Năsăud - 62%. Singurele zone în care numărul de insolvenţe a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cea de nord-est, cu o scădere de 19%, şi municipiul Bucureştim cu o diminuare de 8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.