Economic

MOZAIC ECONOMIC: Romania a dispărut de pe harta turismului mondial

Ziarul de Vrancea
12 nov 2012 982 vizualizări
Preşedintele ANAT susţine că Romania nu mai apare în această toamnă în cataloagele tipărite de TUI

Romania nu mai apare în această toamnă în cataloagele tipărite de TUI, iar acesta este un semnal negativ, a declarat luni într-o conferinţă Corina Martin, preşedintele ANAT, care a arătat că negocierile au fost purtate exclusiv între operatorul german şi MDRT. "Reprezentanții TUI ne-au anunțat că Romania nu mai apare în cataloagele TUI, dar apare în mediul online. Apare în produsele online scoase la vanzare de TUI. Nu mai este în catalogul tipărit, printat. Sigur că nu este bine, aici sunt discuții în care intervine MDRT", a spus Martin. În anul 2009 MDRT a semnat un contract cu TUI pentru ca turoperatorul să revină din 2010 în Romania.

Din 2006 grupul german a renunţat să mai aducă turişti în Romania şi a scos din cataloagele sale de promovare staţiunile romaneşti, nemulţumit de condiţiile de cazare, preţurile mari practicate de hotelieri, zgomotul şi lipsa curăţeniei din localităţi. "Evident că este un semnal negativ. Din punctul nostru de vedere, vrem ca în sezonul 2013 lucrurile să reintre în normal în relația cu TUI, astfel încat să dovedim că litoralul și, bineînțeles, restul desținațiilor romanești, merită atenția cuvenită. Relația de negociere și de discuție esre purtată exclusiv între TUI și MDRT", a afirmat Martin. Ea a adăugat că piața germană este considerată una tradițională pentru litoralul romanesc. "Dacă TUI s-ar retrage din Romania sigur că de aici încep foarte multe probleme, așa cum s-a întamplat acum șase ani, atunci cand a început acel scandal al plajelor", a mai spus șefa ANAT. Cataloagele tipărite ale TUI au tiraje de milioane de exemplare și se difuzează în mai multe țări. Romania apare, în schimb, cu opt hoteluri în cataloagele difuzate de Thomas Cook Neckermann pe piața germană și cu șase unități de cazare în cataloagele pentru piața poloneza.

Surse din turism au declarat în luna august că TUI şi ITS, două dintre cele mai mari grupuri de turism din lume, intenţionează să înceteze de anul viitor să mai aducă turişti în Romania, nemulţumite de lipsa promovării pe piaţa germană şi de imaginea Romaniei în străinătate, deteriorată în ultima vreme pe fondul situaţiei politice. "Cele două grupuri intenţionează să se retragă pentru că o serie de promisiuni făcute de MDRT în ultimii ani nu au fost încă onorate. Printre altele, s-au promis în toamna anului trecut investiţii în promovarea Romaniei în Germania în valoarea de 3 milioane de euro în următorii doi ani şi nu s-a făcut nimic", au menţionat atunci sursele. Deși reprezentanții MDRT au evitat să facă public numărul turiștilor aduși de TUI pe litoralul romanesc, au afirmat, totuși, că TUI şi ITS au adus împreună, în această vară, pe litoral, peste 2.000 de turişti germani.

Suprafaţa de spaţii industriale închiriată s-a redus cu 40%

Suprafaţa de spaţii industriale închiriată în Romania în primele nouă luni s-a redus cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie au fost închiriate spaţii industriale totalizand aproximativ 75.000 metri pătraţi, din care 76% în stocul modern. în perioada similară a anului trecut, companiile au închiriat 120.000 de metri pătraţi, din care 86% spaţii moderne. Cele mai importante tranzacţii cu spaţii industriale au fost realizate în acest an de companiile DB Schencker/Romtrans în Phoenix Logistics Park, Rhein Vision în Ploieşti West Park şi Dachser, tot în Ploieşti. Oferta nouă pe piaţă se menţine la un nivel extrem de redus, în Bucureşti activitatea de construcţie speculativă a spaţiilor industriale fiind în continuare limitată. Proiectele aflate în construcţie în prezent sunt fie pre-închiriate, fie dezvoltate la cerere. Cele mai importante unităţi cu spaţii industriale finalizate în trimestrul al treilea în Romania totalizează 45.000 de metri pătraţi. Alţi aproape 40.000 metri pătraţi sunt în construcţie. Chiriile spaţiilor industriale au scăzut uşor, ajungand pană la nivelul mediu de 3,8-4 euro/mp/lună. Chiriile spaţiilor dedicate industriei uşoare sunt de 3,5-4,25 euro/mp/lună. În cazul spaţiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 20.000 metri pătraţi, costurile de închiriere sunt cuprinse între 3,5 şi 3,75 euro/mp/lună. La chiria de bază se adaugă serviciile de întreţinere (în jur de 15-20% din valoare chiriei de bază) precum şi costul serviciilor de manipulare din spaţiile de depozitare.


Mai mulţi exportatori caută oportunităţi de afaceri în Africa

Mai mulţi exportatori şi investitori din Romania vor merge în Africa, pană pe 27 noiembrie, pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri, avand în vedere că în prezent comerţul bilateral romano-african reprezintă sub 2% din relaţiile de export-import ale Romaniei, a anunţat luni ANEIR. "Prin noua misiune economică africană, ca şi prin viitoarele centre private de promovare a exporturilor romaneşti în Rusia, China, Turcia, care se doreşte a fi deschise anul viitor, ţara noastră va putea să-şi mărească substanţial comerţul extra-comunitar, ale cărui ritmuri de creştere depăşesc în ultimii trei ani creşterile din spaţiul UE", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din Romania. Oamenii de afaceri vor vizita ţări precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana şi Maroc pentru întalniri la nivel de şefi de stat, prim-miniştri, miniştri, reprezentanţi ai mediului de afaceri local din domenii precum prospecţiuni geologice, minerit, energie, agricultură, IT, infrastructură sau turism. Expoziţia permanentă generală a Romaniei în Orientul Mijlociu, deschisă în primăvara anului trecut la Sharjah (Dubai), va fi reînnoită la începutul lunii decembrie oferte noi ale firmelor romaneşti din industria uşoară, agro-alimentară, mobilă, construcţii de maşini, electronică şi electrotehnică.


Investiţiile străine s-au majorat cu 30%

Investiţiile străine directe au totalizat în primele nouă luni 1,109 miliarde de euro, în creştere cu aproape 30% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor anunţate luni de Banca Naţională a Romaniei (BNR). Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 556 milioane euro, iar creditele intra-grup 553 milioane euro. În perioada ianuarie-septembrie 2011, investiţii directe ale nerezidenţilor în Romania au totalizat 861 milioane euro, potrivit datelor revizuite. Investiţiile au finanţat în proporţie cu 30,2% deficitul de cont curent, în valoare de 3,67 miliarde de euro. Investiţiile străine atrase de Romania au înregistrat un trend descrescător începand cu sfarşitul anului 2008, anul trecut atingand un minim al ultimilor nouă ani, sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,946 miliarde de euro. Investiţiile străine directe au atins recordul în anul 2008, cand au totalizat 9,5 miliarde euro, iar o sumă apropiată a fost consemnată şi în 2006, cand s-au înregistrat intrări de aproximativ 9 miliarde euro, din care o sumă importantă a provenit din privatizarea BCR.

Ponta anunţă noi împrumuturi

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că, pană la sfarşitul acestui an, adică în mandatul lui Florin Georgescu de ministru al Finanţelor, Romania va mai lansa o emisiune de titluri pe pieţele internaţionale, la care Guvernul speră să obţină o dobandă sub 5%. "Probabil că pană la sfarşitul anului ne vom... mai avem o emisiune de titluri, tocmai ca să scădem sub acel 5% dobandă psihologic. (...) Dacă obţinem sub 5%, e excelent", a spus Ponta. La cea mai recentă emisiune pe pieţele externe, din urmă cu două săptămani, Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de puţin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Ponta a fost întrebat dacă poate preciza suma pe care vizează Guvernul să o obţină în urma acestei emisiuni şi dacă acest lucru va fi realizat în mandatul actualului Guvern, pană la alegerile parlamentare. "Va fi făcută sub îndrumarea, coordonarea şi înţelepciunea directă a actualului ministru, domnul Georgescu, şi niciodată nu vă pot prezenta înainte nici valoarea, nici ce ne aşteptăm. E vorba de o negociere, după cum ştiţi foarte bine, însă pe baza ultimelor rezultate sunt foarte mulţumit şi am toată încrederea în echipa domnului Georgescu pe această temă", a susţinut Ponta.


Inflaţia a scăzut uşor în octombrie

Rata anuală a inflaţiei a coborat sub 5% în acest an, după ce în luna octombrie preţurile au crescut cu 0,29%, faţă de majorarea de 1,18% înregistrată în septembrie, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, inflaţia a ajuns la 4,96% în acest an, iar majorările de preţuri din octombrie au fost de 0,29%. în septembrie, rata anuală a inflaţiei atinsese maximul din acest an, 5,33%. "În luna octombrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%", se arată într-un comunicat al INS. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit produsele de morărit (1,14%), fasolea (2,95%), carnea de porc şi de pasăre (peste 1%) şi branza (1%).

De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre şi muzee a fost mai scumpă cu 1%, iar preţurile serviciilor telefonice şi transportului aerian s-au majorat cu cate 1,29%. "Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2011 - octombrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2010 - octombrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,2%", se mai arată în comunicatul INS.


SUA vor deveni cel mai mare producător de petrol din lume

Statele Unite vor depăşi pană în 2020 Arabia Saudită şi vor deveni cel mai mare poducător mondial de petrol, situaţie în care economia americană va fi aproape independentă de importurile de energie, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Bloomberg. Producţia tot mai mare de petrol extras din formaţiuni compacte de roci va transforma SUA în cel mai mare producător la nivel mondial pană în 2020, arată AIE într-un raport care acoperă trendurile din sectorul energetic pană în 2035. Noi surse interne de petrol vor limita importurile şi vor transforma America de Nord într-un exportator net pană în 2030. "Statele Unite, care în prezent importă circa 20% din necesarul de energie, ajung aproape la independenţă energetică, evoluţie opusă faţă de trendurile înregistrate în majoritatea ţărilor importatoare de energie", potrivit AIE. SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie în primele şase luni, iar pentru întreg anul în curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj începand din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bacșiș, acum 4175 zile, 12 ore, 33 minute, 30 secunde
Această c o r i n a după mimica feței pare că ar fi o fecioară înghesuită de muncitori la 9 seara în spatele uzinei !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.