Economic

Jumătate din restaurante sunt pe pierderi

Ziarul de Vrancea
12 nov 2012 1098 vizualizări
Federaţia Patronatelor din Turism va cere noului guvern introducerea tichetelor de vacanță și TVA la alimentație publică redus de la 24% la 9%

Mai mult de jumătate din restaurantele din Romania nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă acestea se închid, a declarat ieri într-o conferinţă Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. "Cel puţin 50% din restaurantele din Romania nu merg în profit în momentul acesta. Sunt 50.000 de angajați care au probleme. Gandiți-vă că Oltchim are doar 3.000 de oameni", a spus Murad.

El afirmă că statul trebuie să vină în sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicări foarte clare, pe care le vor adresa următorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorală. "Nu aș vrea să facem ceva acum care să nu fie considerat fair-play. Dar cum se instalează noul guvern, îi vom solicita introducerea tichetelor de vacanță și TVA la alimentație publică redus de la 24% la 9%. După alegeri, dacă nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai întai în grevă japoneză pentru o oră. Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o oră, după care vor urma alte măsuri, dacă va fi necesar", a adăugat președintele federației.

El a arătat că hotelierii au păstrat în ultimii patru ani aceleași prețuri sau chiar le-au scăzut, cu toate că utilitățile și taxele s-au majorat. "Creșterea de tarife nu este o măsură, pentru că și așa consumul este mic. Noi suntem prinși la mijloc - pe de o parte statul și taxele, iar de partea cealaltă consumatorul, care nu mai are posibilități", a adăugat Murad. Președintele FPTR a mai afirmat că le-a transmis reprezentanților Ministeerului Dezvoltării Regionale și Turismului că dacă nu vor fi atenți la acest sector, se vor întalni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, "pentru că jumătate dintre hoteluri vor ajunge pe mana băncilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.